АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принцип самоповаги

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. Назначение, классификация, устройство и принцип действия машины.
  3. I. Первый (и главным) принцип оказания первой помощи при ранениях является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  4. I. Первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях верхней конечности является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  5. I. Поэтому первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  6. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  7. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  8. II. Общие принципы исчисления размера вреда, причиненного водным объектам
  9. II. Основные принципы
  10. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  11. II.2 Принципы деятельности и функции КБ
  12. III. Описание основных целей и задач государственной программы. Ключевые принципы и механизмы реализации.

Самоповага – заохочення самопізнання та турботи про спе­ці­алістів. Цей принцип означає, що спеціалісти адекватно за­стосовують усі вище описа­ні принципи у силу поваги до себе. Це включає використання консультування та психотерапії чи ін­ших можливостей для особистісного розвитку, коли це не­об­хід­но. Да­ний принци включає активні дії щодо покращання якості життя і по­бу­дови взаємостосунків, які незалежні від стосунків в кон­суль­тува­нні та психоте­рапії [3].

Р. Кочунас зазначає, що консультантові не просто до­тримуватися правил етики з досить об’єктивних причин [2]. Основні з них вказали R.L.George й T.S.Cristiani (1990) [6]:

1. Важко дотримуватися стандартів установленої поведінки у ве­личезній розмаїтості ситуацій консультування, адже кожен кон­су­ль­та­тивний контакт є унікальним.

2. Більшість консультантів практикують у певних уста­но­вах (клі­ніках, центрах, школах, приватних службах й ін.). Цін­нісна орієнтація цих організацій може не цілком збігатися з етичними вимогами до кон­сультанта. У таких випа­дках кон­су­ль­тант опиняється перед складним вибором.

3. Консультант нерідко потрапляє в етично суперечливі си­туації, коли, дотримуючись вимог однієї норми, він порушує ін­шу. Таким чи­ном, у випадку будь-якого вибору не дотриму­єть­ся кодексу етики.

Взагалі етичні дилеми значно більшою мірою, ніж прямі по­ру­шення кодек­су етики, допомагають зрозуміти обмеженість етичних кодексів при вирішенні проблем, які виникають у кон­су­льтуванні. Візьмемо, на­приклад, преамбулу но­вітнього етич­ного кодексу (1990) Американ­сь­кої асоціації психологів [4]:

«Психологи поважають і цінують гідність особистості й прагнуть за­безпечити та захистити основні права людини. Вони зобов’язані накопичувати відомості про поведінку людей, розу­міння людьми один одного, саморозуміння й застосовувати ці ві­домості для забезпечення добробуту суспільства».

Однак, наприклад, у роботі з клієнтами, що мають суїцид­дальні наміри, важко повністю дотримуватися даних принципів. Якщо намагатися забезпечити безпеку клієнта, то важко не пору­шити його автономію, право на вільне самовизначення, а отже, не зазіхнути на його особистісне достоїнство й цінності. З іншо­го боку, якщо нічого не робити й охороняти автономію клієнта, виникне загроза його благополуччю й навіть життю. У наведено­му прикладі віддається перевага прин­ципу благодіяння, а не принципу автономії особистості (T.L.Beau­champ, J.S.Childress, 1983) [5].

Суперечливість етичних проблем змушує періодично змі­ню­вати етичні кодекси. Американська асоціація психологів, у якій підхід до етичних питань, мабуть, найбільш струк­ту­ро­ва­ний, за останні тридцять років тричі виправляла кодекс про­фе­сійної етики. Виправлення при­родно відбивають зміни в суспіль­стві, але все-таки, як правило, обу­мовлені труднощами дотри­мання етичних норм. Перша вимога до кон­сультанта висувається вже на початку процесу консультування. Рі­шення клієнта уклас­ти «консультативний контракт» повинне бути ціл­ком усві­дом­ле­ним, тому консультант зобов’язаний під час першої зу­с­трі­чі на­дати клієнтові максимум інформації про процес консультування:

· про основні цілі консультування;

· про свою кваліфікацію;

· про оплату за консультування;

· про приблизну тривалість консультування:

· про доцільність консультування;

· про ризик тимчасового погіршення стану в процесі консу­ль­ту­вання;

· про границі конфіденційності.

Консультант зобов’язаний правильно оцінювати рівень і межі своєї про­фесійної компетентності. Він не повинен вселяти в клієнта на­дію на допомогу, яку не в змозі зробити. У кон­су­ль­туванні непри­пус­тиме застосування недостатньо освоєних діаг­ностичних і терапевтич­них процедур. Консультативні зустрічі з клієнтами в жодному разі не можна використовувати для ви­про­бування яких-небудь методів або технік консультування. Якщо консультант в окремих випад­ках від­чу­ває, що він є недостатньо компетентним, він зобов’язаний консульту­ва­тися з більш досвід­ченими колегами й удоскона­лю­ватися під їхнім ке­рівницт­вом.

Консультант зобов’язаний надати, як уже згадувалося, вичерпну інформа­цію про умови консультування. Дуже важливо заздалегідь по­годити із клієнтом можливість аудіо- та відеозапи­су консультативних бесід і спостереження тре­тьою особою через дзеркало однобічного ба­чення. Використання таких проце­дур без згоди клієнта неприпустиме. Вони можуть бути важ­ливі для консультанта в педагогічних і дослідницьких цілях, а також ко­рисні клієнтові для оцінки динаміки його проблем й ефективнос­ті консультування. Іноді конт­ролююча ква­ліфікацію консультан­та інстанція вимагає представити детальну інформацію про кон­кретний випадок. Опір деяких невпевнених у собі консуль­тантів до процедур спостереження або запису бесід нібито із прагнення зберегти конфіденційність і відгородити клієнта насправді ви­ражає їхню власну три­вожність і дискомфорт. Основне джерело етичних дилем у консультуванні – питання конфіденційності. Воно є лакмусовим папірцем міри відповідальності консультант­та перед клієнтом. Консультування неможливе, якщо клієнт не буде довіряти консультантові. Питання конфіденційності варто обговорити під час першої зустрічі з клієнтом.

R.L.George й T.S.Cristiani (1990) [6] виділяють два рівні кон­фіденцій­но­сті. Перший рівень відноситься до меж професійного вико­рис­та­ння відомостей про клієнта. Обов’язок кожного кон­су­льтанта – використовувати інформацію про клієнта ті­льки в про­фесійних цілях. Консультант не має права поширювати відомос­ті про клі­єнта з іншими намірами. Відомості про клієнтів (записи консультанта, індивідуальні картки клієнтів) повинні зберігатися в недоступних для сторонніх місцях.

Другий рівень конфіденційності відноситься до умов, при яких може бути використана отримана в процесі консультування інформація. Клієнт має право сподіватися, що такого роду ін­фо­рмація буде служити винятково для його бла­га. Коли необхідно поділитися отриманими від клієнта відомостями з його бать­ка­ми, учителями, чоловіком, неминучою є дилема. Консультант зо­бов’язаний повідомити клієнта про свої наміри. Якщо клієнт не заперечує, питання конфі­денційності з етичного перетворюється у виключно професійне.

Консультант, забезпечуючи таємність, повинен ознайомити клієнта з об­ставинами, за яких професійна таємниця не до­три­му­ється. Конфіденційність, як буде зазначено нижче, не можна зве­сти до абсолютного принципу. Найчастіше доводиться говорити про її межі. К.Schneider (1963) [6] сформулював сім основних пра­вил, слідуючи яким можна вста­новити та­кі межі:

1. Зобов’язання дотримуватися конфіденційності є не абсолют­ним, а віднос­ним, оскільки існують певні умови, здатні змінити таке зобов’язання.

2. Конфіденційність залежить від характеру наданих клієнтом відомостей, про­те довірливість клієнта незрівнянно суворіше зв’язує консультанта, ніж «секретність» подій, про які повідом­ляє клієнт.

3. Матеріали консультативних зустрічей, які не можуть заподі­яти шкоди інте­ресам клієнта, не підпадають під правила кон­фі­денційності.

4. Матеріали консультативних зустрічей, необхідні для ефек­тив­ної роботи кон­сультанта, також не підпадають під правила кон­фі­денційності (наприклад, мож­ливе надання експертові мате­ріалів консультування за домовленістю з клієн­том).

5. Конфіденційність завжди ґрунтується на праві клієнта на до­бре ім’я й збере­ження таємниці. Консультант зобов’язаний пова­жати права клієнтів й у певних випадках навіть чинити про­ти­за­конно (наприклад, не надавати інформацію про клієнта право­охоронним орга­нам, якщо цим не порушуються права третіх осіб).

6. Конфіденційність обмежена правом консультанта на збере­ження власного достоїнства й безпеки своєї особистості.

7. Конфіденційність обмежена правами третіх осіб і громад­сь­кості.

Серед обставин, за яких дія правил конфіденційності в консультуванні може бути обмеженою, заслуговують уваги такі:

1. Підвищений ризик для життя клієнта або інших людей.

2. Злочинні дії (насильство, розбещення, інцест й ін.), які вчи­нені над неповно­літніми.

3. Необхідність госпіталізації клієнта.

4. Участь клієнта й інших осіб у поширенні наркотиків та інших злочинних дій.

З’ясувавши під час консультування, що клієнт представляє для кого-небудь сер­йозну загрозу, консультант зобов’язаний вжити заходів для захисту потенційної жертви (або жертв) і про­інфор­мувати про небезпеку її саму (їх), батьків, бли­зь­ких, пра­во­охо­ронні органи. Консультант також повинен повідомити клієн­тові про свої наміри.

Чому віддати перевагу при виникненні дилеми: чи дотриму­ватися конфі­денційності, відповідно до кодексу етики, чи додер­жуватися правових норм? Після нашумілого в США випадку з Tarasoff, що неабияк вплинув на визначен­ня меж конфіденцій­ності, перевага віддається останньому варіанту [3].

У серпні 1969 р. клієнт Центру психічного здоров’я Poddar роз­повів кон­сультуючому його психологові, що збирається вби­ти свою по­другу Tatiana Ta­rasoff. Психолог сповістив про це в поліцію по теле­фо­ну й додатково виклав об­ставини справи в офіційному листі начальни­кові поліції. Він указав на необхід­ність установити за клієнтом спо­стереження й госпіталізувати його як соціаль­но небезпечну особу. По­ліція затримала Poddar для допиту, але незабаром від­пустила, у зв’яз­ку з недостатністю доказів. Через якийсь проміжок часу експерт, який контролював кваліфікацію згаданого психолога, висловив невдово­лення й за­жадав, щоб йому повернули листа, спрямованого у поліцію. Лис­та було зни­щено. Старший колега зажадав від психолога, що кон­сультував, не вживати бі­льше жодних дій стосовно цього клі­єнта. Ба­тьки потенційної жертви не були сповіщені про навислу загрозу. Через два місяці Poddar убив дівчину. Її батьки пору­ши­ли кримінальну справу проти службовців університету за те, що їх не попередили про мож­ливе нещастя. Хоча нижня інстанція суду позов відхилила, Верховний суд Каліфорнії в 1976 р. виніс співробітникам Центру звинувачува­ль­ний вирок за безвідповіда­льність.

Як стверджують T.L.Beauchamp й J.S.Childress (1983), пріо­ри­тет кон­фіденційнос­ті закінчується там, де кому-небудь загро­жує небез­пе­ка [5].

Інший важливий етичний принцип, що обговорюється на­сті­льки ж часто, як і конфіденційність, – це заборона подвійних відносин. Недоцільним є кон­сультування родичів, друзів, спів­робітників, студентів, які навчаються в консу­льтанта; неприпус­тимі сексуальні контакти із клієнтами. Така заборона цілком зро­зуміла, оскільки консультування дає фахівцеві панівне поло­жен­ня й виникає загроза, що в процесі особистих відносин ця пере­вага може бути використана з метою експлуатації.

Проблема сексуальних відносин консультантів і психотера­певтів із клієн­тами дуже важлива й нерідко замовчується. J.C.Hol­royd й A.Brodsky [7] в 1977р. опитали 1000 американсь­ких практиків психологічного консультування й психотерапії, що мають док­торську ступінь. Половина з них чоловіки, а інша половина – жінки. Дослідники одержали такі результати:

· еротичні контакти й сексуальні відносини між чоловіками-консуль­тан­та­ми й жінками-клієнтами трапляються частіше (5,5%), ніж між жін­ками-консультан­тами й чоловіками-клієнтами (0,6%);

· консультанти, які один раз перейшли межу дозволеного, схиль­ні пов­то­рно зав’язувати сексуальні стосунки з клієнтами (80% випад­ків);

· 70% консультантів-чоловіків й 80% консультантів-жінок кате­горично запе­речують допустимість сексуальних відносин із клієн­тами; 4% опита­них сексуа­льні зв’язки із клієнтами вважають те­ра­певтично коштовними.

Сексуальні відносини консультантів із клієнтами непри­йня­тні ні етично, ні професійно, оскільки є прямим зловживанням ролі консультанта. Клієнт на­багато вразливіший, ніж консуль­тант, тому що в специфічній атмосфері консу­льтування «ого­лює» себе – роз­криває свої почуття, фантазії, таємниці, бажання, у тому числі й сексуального характеру. Іноді клієнт ідеа­лізує консульта­нта, йому хочеться близьких відносин з такою ідеальною, глибоко розумію­чою його людиною. Проте при пере­творенні консультативного контакту в сексуаль­ний зв’язок у клі­єнтів розвивається крайня за­лежність, а консультант губить об’­єктивність. На цьому й закін­чу­ється будь-яке професійне консу­льтування й психотерапія.

К.Ягнюк зазначає такі принципи психотерапії [3]:

Конфіденційність є найважливішою умовою надання пси­хо­терапевтич­ної допомоги. Це означає, що будь-яка інформація, кот­ру ви повідомили психо­логові, не може бути кому-небудь пе­редана без вашої згоди. Із цього правила іс­нують деякі винятки. Наприклад, ситуації, коли іс­нує реальна загроза здоров’ю або життю людини.

Володіння якою-небудь інформацією може бути інкриміно­вано до спів­участі у злочині. Що робити? – дотримуватися зако­ну. Якщо це кримінальна відповідальність, то відкрити її одра­зу ж. «Давайте домовимось так: або ви ме­ні більше про це не го­ворите, або я повідомляю у відповідні інстанції, або ми припиня­ємо нашу співпрацю».

Принцип конфіденційності обов’язково порушується у ви­пад­ку насилля над дітьми, особ­ли­во, якщо воно заподіяне бать­ками (бажано, щоб цей пункт роботи було обгово­рено у контракті).

Однією із серйозних етичних проблем є проблема, пов’язана з нерівністю позицій, яка має місце у відносинах між психо­те­рапевтом і клієнтом. Ця ж проблема існує у відносинах учителя й учня, лікаря й пацієнта, адвоката і його підопічного – у будь-яких відносинах, де є нерівний розподіл влади й коли один може надати іншому те, чого він потребує. У жодній професії фа­хів­цям не до­зволяється навмисно або ненавмисно експлуатувати свій вплив на клієнта в особистих цілях. Використання пси­хо­те­рапевтом інформації й можливостей клієнта з особистою ви­го­дою також вважається неетичним.

Психотерапевт також не має права мінятися із клієнтом ро­лями й почи­на­ти розповідати йому про свої життєві пережи­ва­н­ня й проблеми. Час контакту із психотерапевтом – це час, що на­лежить клієнтові, призначений для забезпе­чення професійної до­помоги останньому.

У будь-яких людських відносинах можуть виникати симпа­тії й бажання зробити відносини більш близькими. Незважаючи на те, що довіра й емоційна близькість є важливою умовою пси­хологічної допомоги (особливо в ході трива­лої психотерапії) відносини між психотерапевтом і клієнтом споконвічно обме­же­ні професійними рамками, що роблять неможливим вступ в осо­бисті або по­двійні відносини (тобто мати які-небудь взаємини крім взаємодії в рамках пси­хотерапії).

Психотерапевти несуть юридичну відповідальність за якість психотерапії. У Європі існує професійне страхування на такі ви­падки. Спеціаліст несе відпо­відальність за всіх клієнтів.

У психотерапевтичній та консультативній практиці виникають такі проблеми:

Проблема «подвійних стосунків»: терапевт – друг, сту­дент, нача­льник.

Наприклад,

- взаємодія «психотерапевт–студент/уень» буде мати такі позитивні (+) та негативні () показники: надійність +; автономія –; корис­ність +; нанесення шкоди – (у навчанні); справедливість –; само­повага + (– у незручних ситуа­ціях).

- взаємодія «психотерапевт – керівник»: з алежність –, недовіра –, страждає само­повага –, немає можливості отримати гонорар –, керівник него­товий чути правду –, бажання «відіграти­ся» –.

Звичайно, велике значення має те, наскільки хорошим спе­ціалістом є психотерапевт. Спеціаліст від неспеціаліста відрізня­ється тим, що він не бе­реться за те, чого він точно знає, що не зробить. А неспеціаліст береться за все: він не знає, що вийде.

У багатьох напрямках, наприклад, у транзактному аналізі іс­нує шкала компетентності – професіоналізму (наскільки спеціа­ліст знає, що він може, а чого він не може).

Важливою проблемою є помилки в роботі психоконсультан­та/психотерапевта. Питання «що робити?» в таких випадках ви­рішується за таким сценарієм:

Якщо ви зробили помилку: 1)адекватно реагувати на скар­ги; 2) одразу повідомити про це, вибачитися. Клієнт може звер­ну­тися до етичної комісії.

Психологу-консультанту не завжди вдається досягнути по­ставленої мети, наприклад, нормалізувати відносини між по­дру­ж­жям, яке звернулося за допомогою, зняти захисні механізми пове­дінки і т.д. У зв’язку з цим Р.Мей підкреслював необ­хід­ність пси­хологу-консультанту розвивати в собі те, що А.Адлер назвав муж­ністю недосконалості, тобто уміння мужньо прийма­ти невдачу.

Проблема етичності роботи означає, що всі спеціалісти не­минуче зустрі­ча­ються з ситуаціями, у яких існують суперечливі обставини. У таких ситуаціях виникає спокуса відмовитися від будь-якого етичного аналізу, щоб уникнути етичної напруги. Кодекс фундамента­льних етичних положень спрямований на те, щоб допомогти у подіб­них ситуа­ціях, звертаючи увагу на різноманітність етичних фак­торів, які необхідно при­йняти до уваги, і альтернативні способи досягнення етичності, які можуть вия­витися більш корисними. Жодні етичні кодекси не можуть повністю. Виключи­ти склад­ності винесення професійних суджень у обставинах, які постійно змі­нюються.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)