АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Асиметричні криптосистеми

Читайте также:
  1. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  2. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  3. Output Feedback (OFB)
  4. Алгоритми з відкритим ключем виконуються повільно. Симетричні алгоритми принаймні в 1000 разів швидші алгоритмів з відкритим ключем.
  5. Аліса й Боб вибирають криптосистему.
  6. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  7. БАЗОВІ ШИФРИ. ЧАСТОТНИЙ КРИПТОАНАЛІЗ
  8. Водні ресурси
  9. Вокзали всіх видів транспорту
  10. ВСЕМ УДАЧИ НА ЗАЧЕТЕ ГА-ГА-ГЫ-ГЫ
  11. Діагностика на догоспітальному етапі.

Ефективними системами криптографічного захисту даних є асиметричні криптосистеми. В таких системах для зашифрування даних використовується один ключ, а для розшифрування – інший. Причому ключі пов’язані між собою певним математичним співвідношенням, що робить можливим процес адекватного розшифрування. Концепція таких криптосистем основана на застосуванні однонаправлених функцій з секретом, що дозволяє легко отримати відкритий ключ із секретного, але не навпаки.

Двухключова криптографія використовується в двух схемах: цифрового підпису і спрямованого шифрування. В першому випадку повідомлення підписується закритим ключем і будь-яка особа може упевнитися в його дійсності за допомогою відкритого ключа. В схемі спрямованого шифрування, навпаки, повідомлення зашифровується на відкритому ключі отримувача. Розшифрувати повідомлення має можливість тільки сам отримувач за допомогою свого секретного ключа.

В протоколах цифрового підпису застосовується так звана «ґеш-функція».

Ґеш-функціей називається перетворення H, що переводить повідомлення M довільної довжини у повідомлення H(M) фіксованої довжини. Ґеш-функція повинна задовольняти таким вимогам:

- не вище чим поліноміальна складність обчислення значення ґеш-функції;

- не нижче чим експоненціальна складність визначення повідомлення Mi по відомому значенню H(Mi);

- практична захищеність від колізій, коли можна знайти Mi та Mj, такі, що H(Mi) = H(Mj), з імовірністю не вище чим Pk, де Pk завідомо задане значення.

 

Алгоритм RSA в схемі спрямованого шифрування

 

Алгоритм RSA запропонували у 1978 р. три автора Р.Райвест, А.Шамір, А.Адлеман. Стійкість алгоритму базується на складності факторизації великих чисел і трудності обчислення дискретних логарифмів.

Алгоритм RSA використовується в моделі взаємної недовіри. Її сутність полягає в тім, що кожен користувач генерує ключі сам собі. Особистий ключ залишає в себе і забезпечує його строгу конфіденційність. Відкритий ключ розсилає всім користувачам, з якими він зв'язаний. Він також забезпечує цілісність і дійсність відкритих ключів. Таким чином, будь-хто може надіслати йому повідомлення, зашифроване на відомому відкритому ключі, яке може прочитати тільки сам користувач, бо тільки він володіє відповідним секретним ключем.

 

Алгоритм 3.1

1. Обираємо модуль перетворень N=P*Q, де P, Q – випадкові великі прості числа.

2. Обчислюємо , де - функція Ейлера, що вказує кількість додатних цілих чисел в інтервалі від 1 до N, що взаємно прості з N.

3. Відкритий ключ e вибирається випадково так, щоб виконувались умови

4. Обчислюємо закритий ключ d з умови

,

використовуючи розширений алгоритм Евкліда. Ключ d тамодуль N повинні бути взаємно простими.


5. Зашифрування повідомлення M відбувається за формулою

6. Розшифрування повідомлення відбувається за формулою

 

3.1.3 Цифровий підпис Эль-Гамаля

 

Цифровий підпис Эль-Гамаля базується на великій обчислювальній складності задачі дискретного логарифмування.

Позначення:

p – велике просте число, модуль перетворень;

a – первісний корінь за модулем p;

x – секретний ключ;

y – відкритий ключ ;

M – повідомлення, що підписується (M<p);

r, s = f(M,x) – підпис.

 

Алгоритм 3.2

Формування підпису Эль-Гамаля

  1. Згенерувати випадкове число k, що задовольняє умовам

0<k<p-1 и НОД(k,p-1)=1

  1. Обчислити r=ak(mod p)
  2. Обчислити s з рівняння

M=xr+ks (mod(p-1))

З теорії чисел відомо, що таке рівняння має рішення для s, якщо НОД(k,p-1)=1.

Перевірка підпису Эль-Гамаля.

Якщо (aM)=axraks=yrrs (mod p) підпис є дійсним.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)