АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема № 2.3. Феномен управлінського потенціалу керівника

Читайте также:
  1. I.5.2.Феномен эффективности советского государственного управления в Великой Отечественной войне
  2. XIX. ФЕНОМЕНОЛОГИЯ И ЭКЗИСТЕНЦИАЛЬНАЯ ОНТОЛОГИЯ
  3. Билет 13 Феномен патристики. Философия Аврелия Августина.
  4. Види обліку. Взаємозв’язок фінансового і управлінського обліку.
  5. Від вмісту яких нутрієнтів залежить поняття “феномен морської риби”?
  6. Від феноменології до екзистенціалізму та герменевтики
  7. Вопрос №15: «Я – концепция» как социально-психологический феномен».
  8. Глава 5. Феномен «сгорания» у телефонных консультантов
  9. Економічна оцінка природно-ресурсного потенціалу Франції
  10. Етапита методи розробки та прийняття управлінського рішення.
  11. Завдання, об’єкти та методика аналізу майнового потенціалу підприємства
  12. Идея феноменологии: пять лекций

Імідж та його складові.

Індивідуально-психологічні властивості менеджера: темперамент, характер, здібності, спрямованність. Типи темпераменту та їх характеристики. Застосування досліджень Б.Теплова та В.Небиліцина в психології управління. Характер, його визначення. Класифікації характерів: М.Обозова, Г.Щокіна (когнітивний, афективний, практичний), Е.Кречмера (астенічний, атлетичний, пікнічний), В.Шелдона (вісцеротонія, соматотонія, церебротонія), А.Личко і К.Леонгарда – акцентуації характеру (циклоїдний, гіпертимний, лабільний, астеноневротичний, сенситивний, психастенічний, шизоїдний, епілептоїдний, демонстративний, хиткий, конформний). Психологічні типи неідеальних працівників: одержимі роботою, панікери, “пугачі”, пацифісти, пустельники, дилетанти, “невдахи” (ледарі і заздрісники), маніпулятори, актуалізатори. Здібності в самореалізації особистості керівника. Загальні і спеціальні здібності. Здібності зумовлені спадковістю і впливом соціального середовища. Залежність ефективності управлінської діяльності від загальної здібності до управлінської діяльності. Спрямованість – соціально обумовлена риса особистості. Потреби, мотиви, цінністні орієнтації, ідеали, інтереси, цілі. Інтелект і креативність керівника. Поняття “інтелект”. Природа інтелекту. Характеристика інтелекту в дослідженнях Д.Векслера. Діагностика інтелекту. Поняття “креативність”, його природа та значення в практичній діяльності керівника.

Психологічні передумови формування іміджу. Фактори впливу на позитивне сприйняття іміджу. Управлінські складові іміджу. Формування іміджу керівника і установи.

Запитання для самоперевірки

1. Які ви знаєте індивідуально-психологічні властивості менеджера?

2. Які існують критерії виділення психологічних типів неідеальних працівників?

3. Як можна проаналізувати інтелект і здатність до креативу?

4. Що таке імідж і які його складові?

5. Чи можна формувати негативний імідж засобами навіювання і наскільки єфективно?

Завдання для самостійної роботи

Визначте критерії і зробить перелік здібностей керівника, які необхідно представити в позитивних іміджевих характеристиках.

 

Практичне заняття 3.

На тему: Психологія створення іміджу управлінця.

Мета: Узагальнити знання та набути практичних навиків щодо психологічних особливостей менеджера та його відображенні в іміджу.

Завдання

6. Визначити сутність та елементи іміджу.

7. Розкрити алгоритм ефективного управління іміджем.

8. Змоделювати формат спілкування керівника, менеджера з представниками ЗМІ.

9. Визначте правила публічних виступів, їх підготовки і проведення.

10. Як помічник-консультант керівника складіть його позитивний імідж та визначте механізми його впровадження у суспільну свідомість.

 

Література: 1,3,4,7,11,13,16,19,21,25,37,39,40

 

 

Тема № 2.4. Вплив психологічного клімату в колективах організацій на ефективність управління

Психологiчний клiмат колективiв організацій як важлива характеристика об'єкта управлiння. Поняття про психологiчний клiмат та його структуру. Змiст та структура психологiчного клiмату. Основнi елементи психологiчного клiмату. Види психологiчного клiматув організаціях: сприятливий, несприятливий та нейтральний. Основнi "суб'єктивнi" та "об'єктивнi" ознаки сприятливого психологiчного клiмату. Роль психологiчного клiмату в забезпеченнi ефективного управлiння колективами організацій.

Роль психологiчного клiмату у формуваннi міжособистiсних стосункiв членiв колективiв (як по "вертикалi", так i по "горизонталi"), здiйсненнi формального та неформального спiлкування. Необхiднiсть врахування керiвником організації психологiчного клiмату колективу в процесi управлiння. Фактори, якi впливають на формування психологiчного клiмату в організаціях. Психологiчний клiмат колективу як результат взаємодiї факторiв макро- та мiкросередовища. Дiяльнiсть менеджерiв по формуванню сприятливого психологiчного клiмату в організації.

Запитання для самоперевірки

1. Як ви розумієте сутність психологiчного клiмату та його структуру?

2. Чи можна визначити суб'єктивнi" та "об'єктивнi" ознаки сприятливого психологiчного клiмату?

3. Якою є роль психологiчного клiмату у формуваннi міжособистiсних стосункiв членiв колективiв?

4. Чи є необхiднiсть врахування керiвником організації психологiчного клiмату колективу в процесi управлiння?

Завдання для самостійної роботи

Проаналізуйте поняття стресової управлінської ситуації, профілактики стресів, особливості криз професійного становлення.

 

Література: 1,2,4,6,12,14,16,19,22,26,34,37,41


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)