АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НАПИСАННЯ РЕФЕРАТУ

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Гігієнічні рекомендації
  3. Визначить стратегії психотерапевтичної роботи з клієнтом і рекомендації для нього: молодий чоловік віком 26 років страждає на ігроманію.
  4. Вимоги до написання контрольної роботи
  5. ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ РЕФЕРАТІВ
  6. Вимоги до оформлення реферату.
  7. Вимоги до реферату
  8. ВИМОГИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ РЕФЕРАТУ
  9. Висновки і рекомендації
  10. ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА НАСЛІДКАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ
  11. Висновки, рекомендації
  12. Витрати на виробництво продукції згідно П(С)БО 16 та методичні рекомендації з формування собівартості продукції

Однією з первинних форм результату наукової праці студента напряму підготовки „Психологія управління” є реферат, що містить елементи наукової творчості, теоретичної та практичної новизни. Студентові надається право вибрати тему реферату з тих, які затверджені кафедрою державного управління у рамках опанування відповідного навчального курсу, або запропонувати свою тему, обґрунтувавши необхідність її розроблення.

Як особливий вид наукової роботи студента, реферат повинен відповідати наступним вимогам:

1) актуальність теми, відповідність її сучасному стану психології управління та інформаційної діяльності й перспективам їхнього розвитку;

2) об’єктивність дослідження;

3) коротка характеристика історії досліджуваної проблеми, її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній галузі;

4) чіткість характеристики об’єкта, предмета, мети, завдань і методів дослідження;

5) відповідність фактичного матеріалу методологічним нормам;

6) обґрунтованість висновків і практичних рекомендацій;

7) бездоганність тексту з погляду законів і правил логіки, граматики та пунктуації.

Реферат виконують відповідно до завдання-графіка з дисципліни, затвердженого кафедрою державного управління. Цей процес контролює викладач-консультант.

Основні етапи виконання реферату:

1) обрання теми;

2) визначення об’єкта, наукової проблеми та предмета;

3) окреслення мети і завдання;

4) пошук і опрацювання тематичної літератури, джерел з теми;

5) розроблення плану дослідження, композиції та рубрикації;

6) розкриття змісту питання, теорії та методики;

7) формулювання висновків;

8) оформлення списку джерел і літератури;

9) здійснення літературного редагування й технічного оформлення.

Обсяг реферату визначається специфікою досліджуваного питання і змістом матеріалів (документів), їх науковою цінністю та практичним значенням. Оптимальний обсяг реферату складає 15–20 сторінок. Реферат має відповідати вимогам до оформлення рукопису кваліфікаційної роботи: вступ і висновки в сумі не повинні перевищувати 20% від її загального обсягу; текст друкується через 1,5 інтервали на одній сторінці стандартного аркуша з такими полями: ліве – 30 мм, праве – 15 мм, верхнє – 20 мм, нижнє – 20 мм; всі сторінки нумеруються: загальна нумерація починається з титульного аркуша, проте порядковий номер на ньому не проставляється.

На титульному аркушеві реферату вказують офіційну назву навчального закладу, інституту, кафедри; прізвище, ім’я, по батькові автора реферату, повна назва теми, прізвище, ініціали наукового керівника, його науковий ступінь і вчене звання; місто, де знаходиться навчальний заклад і рік написання реферату. Після титульного листа подається зміст реферату з точною назвою кожного розділу (параграфу) і вказуванням його сторінок.

Список джерел і літератури складається з дотриманням загальновизнаних вимог до праць подібного формату. До списку джерел і літератури мають бути включені лише безпосередньо використані в рефераті в абетковому порядку. Монографії і збірники, що не мають па титульному аркуші прізвища автора (авторів), включаються до загального списку за абетковим розміщенням заголовку.

Структура реферату:титульний аркуш; зміст (план); перелік умовних позначень; вступ; розділи (вони часто поділяються на параграфи); висновки; список джерел і літератури; додатки.

У вступі реферату обґрунтовується актуальність теми, її особливості, значущість з огляду на розвиток науки та практики або науково-методичної діяльності. Необхідно також подати аналіз використаних джерел, вказавши при цьому авторів, які вивчали дану тематику, визначити сутність основних чинників, що вплинули та розвиток явища або процесу, які досліджується, та є недостатньо дослідженими, з’ясувати причини їх слабкої аргументації.

Основну частину реферату складають логічно поєднані між собою розділи. Виклад матеріалу в рефераті має бути логічним, послідовним, без повторів. Слід використовувати синтаксичні конструкції, характерні науковому стилю, уникати складних граматичних зворотів. Необхідно уникати також незвичних термінів і символів або пояснювати їх при першому згадуванні в тексті реферату. Терміни, окремі слова й словосполучення можна замінювати абревіатурами і сприйнятливими текстовими скороченнями, значення яких зрозуміле з контексту реферату. Недопустимо використання цитат без посилання на автора. При цитуванні будь-якого фрагменту джерела недопустимі неточності. Взагалі, цитатами не слід зловживати, особливо громіздкими. Якщо якийсь важливий документ потребує наведення його в тексті реферату в повному обсязі, то краще винести його в додатки.

У рефераті необхідно визначити і викласти основні тенденції дослідження, підкріпити їх найтиповішими прикладами. Також мають бути відображені сучасні ідеї та гіпотези, методики та методичні підходи до вивчення проблеми. Доцільно зупинитися на якомусь дискусійному моменті і спробувати проаналізувати позиції сторін, спробувати, приєднавшись до однієї з них, або висловити власну думку на певну проблему та визначити перспективи її вирішення. Кожен розділ реферату повинен завершуватись короткими висновками, чіткими і лаконічними, де узагальнено оцінки та практичні рекомендації. Можна стисло вказати на перспективи подальшого дослідження даної проблеми.

Реферат оцінюється за такими критеріями: актуальність; наукова та практична цінність; глибина розкриття теми, вирішення поставлених завдань; повнота використання рекомендованої літератури; обґрунтування висновків; грамотність; стиль викладу; оформлення реферату; обсяг виконаної роботи; завершеність дослідження.

 

 

ЛІТЕРАТУРА

Основна

1. Адаир Дж. Психология лидерства: Концепция непререкаемого лидерства / Пер. с англ. – М.: Эксмо, 2005. – 352 с.

2. Алексеев А.А., Громова Л.А. Психогеометрия для менеджеров. - Л.,1971.

3. Алёхина И. Имидж и этикет в бизнесе. – 2-е изд. – М.: Дело, 2005. – 112 с.

4. Бандурка А.М., Бочарова С.П., Землянская Е.В.Психология управления. – Харьков: Фортуна-пресс, 1998. – 464 c.

5. Бодди Д., Пэйтон Р. Основы менеджмента: Пер. с англ. – СПб: Питер, 1999. М.: МГУ, 1986.

6. Винославська О.В., Малигіна М.П. Людські стосунки: Навчальний посібник. – К.: КВІЦ, 2001. – 83 с.

7. Гришина Н.В. Психология конфликта. – СПб.: Питер, 2000. – 464 с.

8. Дафт Р.Л.Менеджмент / Пер. с англ. – СПб.: Питер, 2000. – 832 с.

9. Дизел Пол М, Мак-Кинли Раньян. Поведение человека в организации. —М., 1993.

10. Дуткевич Т.В. Конфліктологія з основами психології управління: Навч. посібн. – К.: Центр навч. літ-ри. 2005 – 456 с.

11. Егоршин А.П.Управление персоналом: Учебник для вузов. – 3-е изд. – Новгород: НИМБ, 2001. – 720 c.

12. Замановская Е.В. Руководство по управлению личным имиджем. – СПб.: Речь, 2005. – 144 с.

13. Зандер Р.С., Зандер Б. Искусство возможности / Пер. с англ. – М.: ИД «Вильямс», 2004. – 256 с.

14. Зеер Э.Ф.Психология профессий: Учебное пособие для студентов вузов. – 2-е изд, перераб., доп. – М.: Академический проэкт; Екатеренбург: Деловая книга, 2003. – 336 с.

15. Казмиренко В.П. Социальная психология организаций. – К.: МЗУУП, 1993. – 384 с.

16. Карамушка Л.М. Психологія управління: Навч. посібник. – К.: Київський міжнародний університет, 2002. – 268 с.

17. Кетс де Врис Манфред. Мистика лидерства. Развитие эмоционального интеллекта / Пер. с англ. – 2-е изд. – М.: Альпина Бизнес Букс, 2005. – 312 с.

18. Кипнис М. Тренинг лидерства. – М.: Ось-89, 2004. – 144 с.

19. Кирхлер Э., Майер-Пести К., Хофманн Е. Психологические теории организации: психология труда и организационная психология / Пер. с нем. – Х.: Гуманит. Центр, 2005. – 312 с.

20. Китов А. Й. Экономическая психология. — М., 1987.

21. Ключников С. Искусство управления собой. – СПб.: Питер, 2003. – 192 с.

22. Коломінський Н.Л.Психологія менеджменту в освіті (соціально-психологічний аспект): Монографія. – К.: МАУП, 2000. – 286 с.

23. Кристофер Є.Ю., Смит Л. Тренинг лидерства. – СПб.: Питер, 2001. – 320 с.

24. Кредісов А. І., Панченко Є. Г., Кредісов В. А. Менеджмент для керівників. К.: Знання, 1999.

25. Кхолл И. Эффективность управленческих решений. – М.: Прогресс, 1975.

26. Лебедев Е Й. Психология и управление —М., 1990

26.Лемберт Т. Ключові проблеми керівника. 50 перевірених способів вирішення проблем: Пер. з англ. – К.: Всеувито, Наукова думка, 2001. – 303 с.

27. Ложкін Г.В., Спасєніков В.В., Комаровська В.Л. Економічна психологія: Навч. посібн. – К.: Професіонал, 2004. – 304 с.

28. Лозниця В.С. Психологія менеджменту. Навч. посібник.- К.: КНЕУ, 1997.

29. Машков В.Н. Психология управления.: Учебн. пос. – 2-е изд. СПб.: Изд-во Михайлова В.А. 2002. – 254 с.

30. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер.с англ. – М.: Дело, 1992. – 702 с.

31. Морозов А.В. Управленческая психология: Учебн. пособ. для студ. высших и средн.-спец. учебн. заведен. – 2-е изд. – М.: Академ. Проект; Трикота, 2005. – 288 с.

32. Орбан-Лембрик Л.Е.Психологія управління: Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: Плай, 2001. – 695 с.

33. Основи психолого-управлінського консультування / За наук. ред. Л.М. Карамушки. – К.: МАУП, 2002. – 136 с.

34. Осовська Г.В. Комунікації в менеджменті: Навч. посібн. – К.: Кондор, 2003. – 218 с.

35. Панфилова А.П. Деловая коммуникация в профессиональной деятельности. – 3-е изд.: Учебн. пособ. – СПб.: ИВЭСЭП, Знание, 2005. – 495 с.

36. Психологическая энциклопедия / Под ред. Р. Корсини, А. Ауэрбаха. – 2-е изд. – СПб.: Питер, 2006 – 1096 с.

37. Психология работы с персоналом в трудах отечественных специалистов: Хрестоматия / Сост и общ. ред. Л.В. Винокурова. – СПб.: Питер, 2001. – 512 с.

38. Психология управления персоналом: Пособие для специалистов, работающих с персоналом / Под ред. А.В. Батаршева, А.О. Лукьянова. – М.: Изд-во Инст. Психотерапии, 2005. – 624 с.

39. Савельєва В.С. Психологія управління: Навч. посібн. – К.: Професіонал, 2005. – 320 с.

40. Савельєва В.С., Єськов О.Л. Управління персоналом: Навч. посібн. – К.: Професіонал, 2005. – 336 с.

41. Третьяченко В.В. Колективні суб'єкти управління: формування, розвиток та психологічна підготовка. – К.: Стилос, 1997. – 585 с.

42. Управління персоналом: Навч. посібн. / М.Д. Виноградський та ін. – К.: Центр навч. літ-ри, 2006. – 504 с.

43. Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М.Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. – М.: Учебное пособие для студентов вузов. – М.: Институт психотерапии, 2002. – 490 с.

44. Урбанович А.А. Психология управления. Учеб. пособие.- Минск, Харвест, 2007.

45. Шапиро С.А. Управление человеческими ресурсами. – М.: Гросс Медиа, 2005. – 304 с.

46. Щекин Г. В. Практическая психология менеджмента. — К., 1994.

47. Шипунов В. Г., Кишкель А. Н. Основи управленческой деятельности. — М.,

1996.

48.Шпалінський В.В., Помазан К.А. Психологія управління. Навчальний посібник.-Х., Вєста, 2002.

49. Шпалінський В.В., Помазан К.А. Психологія управління. Навчальний посібник.-Х., Вєста, 2002.

50.Швалб Ю.М., Данчева О.В. Практична психологія в економіці та бізнесі. – К.: Лібра, 1998. – 270 с.

 

Додаткова

1. Абрамович С.Д., Чікарьова М.Ю. Мовленева комунікація: Підручник. – К.: Центр навч. літератури, 2004. – 472 с.

2. Адаир Дж. Психология лидерства: Концепция непререкаемого лидерства / Пер. с англ. – М.: Эксмо, 2005. – 352 с.

3. Васильев Н.Н. Тренинг профессиональных коммуникаций в психологической практике. – СПб.: Речь, 2005. – 283 с.

4. Веснин В. Р. Основы менеджмента. — М., 1996.

5. Волков Й. П. Руководителю о человеческом факторе. — Л., 1989.

6. Гришина Н.В. Психология конфликта. – СПб.: Питер, 2005. – 464 с.

7. Драккер П. Управление, нацеленное на результат: Пер. с англ. – М.: Технолог. школа бизнеса, 1994.

8. Змановская Е.В. Руководство по управлению личным имиджем. – СПб.: Речь, 2005. – 144 с.

9. Иванова Е. Самопрезентация за 15 минут. – Ростов-н/Д: Феникс, 2005. – 185 с.

10. Карлоф Б. Деловая стратегия: Пер. с англ. – М.: Экономика, 1991.

11. Красникова Е.А.Этика и психология профессиональной деятельности: Учебник. – М.: Форум; ИНФРА-М, 2005. – 208 с.

12. Коломинский Я. Л. Человек: психология. — М., 1980.

13. Крегер О., Тьюсон Дж. М.Типы людей и бизнес: Как 16 типов личности определяют ваши успехи на работе: Пер. с англ. – М.: Персей, 1995.

14. Ленд П. Менеджмент — искусство управлять. — М., 1995.

15. Мескон М., Альберт М,, Хедоури Ф. Основи менеджмента. — М., 1997.

16. Рогов Е.И. Психология общения. – М.: ВЛАДОС, 2004. – 336 с.

17. Русинов Ф. М., Никулин Л. Ф., Фаткин Л. В. Менеджмент и самоменеджмент в системе рыночных отношений. — М., 1996.

18. Секреты умелого руководителя / Под ред. К. М. Ладензак. — М., 1986.

19. Практические советы деловым людям / Под ред. В. Е. Хруцкого. — К., 1991.

20. Чалдини Р. Психология влияния. – СПб.: Питер, 2004. – 286 с.

21. Чернов Ю.В. и др. Управленческое консультирование: Учебн. пособ. – Херсон: ОЛДИ-плюс, 2003 – 272 с.

22. Чикер В.А.Психологическая диагностика организации и персонала. – СПб.: Речь, 2003. – 176 с.

РЕСУРСИ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)