АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. Методика гігієнічного контролю за організацією фізичного виховання та трудового навчання дітей і підлітків

Читайте также:
  1. A. Посиленого медичного контролю
  2. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  3. II. Внедоговорные источники трудового права.
  4. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  5. III. Метод, методика, технология
  6. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.
  7. III. Основные требования по нормоконтролю
  8. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  9. V. Судебная практика и источники трудового права.
  10. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  11. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  12. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання

 

Актуальність теми

Правильно організовані уроки фізичного виховання сприяють підвищенню опірності організму дітей та підлітків до несприятливих факторів середовища, збудників інфекцій.

Оптимізація умов та обладнання місць проведення занять з фізичного виховання та трудового навчання з врахуванням гігієнічних вимог до них, сприяє більш швидкому утворенню робочих навиків та вмінь, гармонійному розвитку і зміцненню здоров'я підростаючого покоління.

 

Навчальні цілі

Знати гігієнічні вимоги до місць проведення та організації уроків фізичної культури та трудового навчання, методику розподілу дітей на групи фізичного виховання.

Засвоїти методику визначення фізичної працездатності дітей та підлітків.

Вміти проводити гігієнічний контроль за режимом та умовами проведення уроків фізичної культури та трудового навчання дітей.

 

Базові знання, вміння та навички

Поняття “здоров’я” дитячих контингентів. Вплив факторів середовища на здоров’я і фізрозвиток дітей. Анатомо-фізіологічні особливості будови дитячого організму в різні вікові періоди. Значення фізичних вправ та праці для розвитку дитячого організму.

Методика дослідження продовженості і характеру діяльності дітей. Методики дослідження функціонального стану і працездатності організму (анатомія, фізіологія, загальна гігієна та екологія).

Методи оцінки фізичного розвитку та стану здоров’я, групи здоров’я дітей та підлітків. Вплив довкілля на стан здоров'я дітей (гігієна та екологія).

 

Зміст теми

Гігієнічні вимоги до організації та проведення уроків фізичного виховання та трудового навчання в умовах навчальних закладів нового типу (гімназії, ліцеї, коледжі), спеціалізованих шкіл. Гігієнічні вимоги до обладнання, планування, устаткування та мікроклімату фізкультурного майданчика, спортзалу, майстерень.

Основні принципи організації і побудови уроків фізичної культури та трудового навчання. Методика гігієнічної оцінки організації та проведення уроків фізичної культури і трудового навчання дітей та підліттків. Групи фізичного виховання і методика розподілу дітей на групи. Методика дослідження функціонального стану та працездатності дитячого організму.

Особливості організації і зміст лікувально-профілактичних та гігієнічних заходів в дитячих дошкільних і навчальних закладах.

Рекомендована література

Основна:

1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія / Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. [та ін.] // В.: Нова Книга, 2006. – С. 457-467.

2. Даценко І.І. Профілактична медицина: Загальна гігієна з основами екології./ Даценко І.І., Габович Р.Д. // – К.: Здоров’я, 2004 – С. 541-543, 555-557.

Додаткова:

1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 1999. - С.578-585, 598-605.

2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / Під ред. I.I. Даценко, –Львів. Світ, 2001. - C.196, 203-204, 236-239.

3. Державні санітарні правила і норми по устаткуванню, утриманню загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу. – Київ, 2001. – 54 С.

 

Контрольні питання

1. Групи фізичного виховання дітей за станом здоров'я та їхня медична характеристика.

2. Принципи комплектації груп фізичного виховання.

3. Медичний контроль за проведенням уроків фізичної культури.

4. Фізіологічна крива та щільність уроку фізичноі культури.

5. Гігієнічні вимоги до продовжуваності та навантаження завдань для дітей різних груп на уроках фізичної культури.

6. Методики оцінки функціональних можливостей організму школярів.

7. Основні положення організації фізкультурно-оздоровчих заходів на уроках фізичної культури.

8. Принципи організації оптимальних умов на робочому місці на уроках трудового навчання.

9. Гігієнічні вимоги до організації та проведення уроків трудового навчання в умовах навчальних закладів нового типу (гімназії, ліцеї, коледжі), спеціалізованих шкіл.

10. Поняття про оптимальну робочу позу при формуванні трудових навиків.

11. Гігієнічні вимоги до інвентаря, устаткування та умов техніки безпеки на уроках праці.

 

Контрольні тести

1. На скільки груп поділяють школярів для занять фізичною культурою на основі даних про стан здоров'я та фізичний розвиток?

а) 2; б) 3; в) 4; г) 5; д) 6.

2. Яка кількість уроків фізвиховання в тиждень має бути в 5-8 класах?

а) 3 уроки по 30 хв.: б) 2 уроки по 45 хв.; в) 1 урок по 45 хв.; г) 2 уроки по 30 хв.; д) 2 уроки по 45 хв.

3. Вкажіть структурні частини уроку фізвиховання в школі:

а) вступна (3-4 хв.), основна (35 хв.), заключна (3-4 хв.); б) вступна частина (3–4 хвилини), підготовча частина (12–15 хвилин), основна частина (20–25 хвилин), заключна частина (3–5 хвилин); в) вступна (7 хв.), основна (26 хв.), заключна (5 хв.); г) вступна (5 хв.), ігрова (40 хв.); д) розминка (5 хв.), ігрова (20 хв.), заключна (20 хв.);

4. Оптимальна температура в спортзалах шкіл становить:

а) 14°С; б) 16°С; в) 18°С; г) 20°С; д) 22°С.

5. В майстернях по обробці дерева і металу робочих місць має бути:

а) 10; б) 15; в) 20; г) 25; д) 30

6. Площа на одного учня в спортзалі школи повинна бути не менше:

а) 2,5 м2; б) 3,6 м2; в) 4,2 м2; г) 5,4 м2; д) 6,0 м2.

 

Контрольні задачі

Задача 1. Дівчинка 11 років має нормальний фізичний розвиток. При обстеженні виявлені ревматизм в стадії ремісії. Визначте приналежність дитини до групи здоров'я та групи фізвиховання. При необхідності розробіть комплекс заходів по оздоровленню дитини.

Задача 2. Дайте гігієнічну оцінку правильності структури уроку фізичної культури в 6 класі, який був побудований таким чином: 20 хв. діти марширували, бігали, виконували вільні вправи, 25 хв. грали у волейбол та баскетбол. Частота пульсу в дітей на початку заняття складала 60-65 уд/хв, після 20 хв. заняття – 80-90 уд/хв, в кінці заняття 75-80 уд/хв.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)