АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Матеріали для самоконтролю і контролю домашньої самопідготовки студентів до практичного заняття

Читайте также:
  1. A. Посиленого медичного контролю
  2. Cамостійна робота студентів
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. I. Організація студентів до практичного заняття
  5. II. Індивідуальна робота студентів.
  6. II. Індивідуальна робота студентів.
  7. III. Основные требования по нормоконтролю
  8. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  9. V. Допоміжні матеріали.
  10. V. Допоміжні матеріали.
  11. V. Зміст теми заняття.
  12. V. Зміст теми попереднього заняття.

(підготовчий етап заняття – 15%)

Контрольні питання

1. Визначення понять: а) гранично допустима концентрація (ГДК);
б) допустима добова доза (ДДД); в) гранично допустимий рівень (ГДР).

2. Поняття про комбіновану, комплексну та поєднану дію.

3. Основні типи комбінованої дії. Адитивність, антагонізм, потенціювання. Незалежна (неспільна) дія.

4. Комбінована (комплексна, поєднана) дія у виробничих приміщеннях зуботехнічних лабораторій (основних приміщеннях, гіпсувальній, паяльній, полімеризаційній, полірувальній, ливарній) на організм зубного техніка.

5. Клінічні особливості дії на організм та ГДК у повітрі робочої зони метилметакрилату, свинцю, ртуті, пилу, абразивних матеріалів.

6. Назвіть приклади комбінованої, комплексної та поєднаної дії шкідливих факторів у стоматологічних кабінетах на організм лікаря-стоматолога.

7. Назвіть безпосередні причини виникнення професійної патології у лікарів-стоматологів.

8. Порядок розслідування причин випадків професійних захворювань і отруєнь. Методи і засоби профілактики отруєнь.

Контрольні тести

1. Комбінована дія – це дія:

а) двох і більше хімічних чинників, що надходять інгаляційним і пероральним шляхом; б) двох і більше хімічних чинників, що надходять інгаляційним шляхом; в) шуму і вібрації; г) шуму, вібрації і 2 хімічних чинників, що надходять інгаляційним і пероральним шляхом; д) високої температури і хімічних чинників, що надходять через шкіру.

2. Комплексна дія – це:

а) дія двох речовин, що одночасно надходять інгаляційним шляхом; б) дія двох речовин, що одночасно надходять перорально; в) сумісний вплив двох речовин;

г) сумісний вплив речовин, що надходять одночасно пероральним і інгаляційним шляхом; д) сумісний вплив речовини, що надходить пероральним і перкутанним шляхом.

3. Потенціювання – це тип комбінованої дії хімічних речовин, при якому їх сумісний ефект:

а) менший, ніж сума ефектів кожної з речовин при їх ізольованій дії на організм; б) перевищує суму ефектів кожної з речовин при їх ізольованій дії; в) дорівнює сумі ефектів кожної з речовин при ізольованій дії; г) дорівнює ефекту, котрий викликається однією з речовин при ізольованій дії; д) поява якісно нових ефектів дії суміші речовин, котрі не проявляються при індивідуальній дії кожної з речовин; е) дорівнює ефекту кожної з речовин при ізольованій дії.

4. Назвіть випадки комбінованої (І), комплексної (ІІ) і поєднаної дії (ІІІ) хімічних і фізичних факторів на організм:

а) шум + пил + хімічні речовини; б) пероральне введення 2 хімічних речовин;
в) пероральне і перкутанне надходження однієї хімічної речовини; г) висока температура + шум; д) надходження пестицидів з харчовими продуктами і водою; е) надходження пестицидів з харчовими продуктами, водою і атмосферним повітрям; є) інгаляційне надходження шкідливої хімічної речовини і дія високої температури.

5. Який вираз відповідає антагонізмові двох речовин односпрямованої дії?

а) Ек = Е1 + Е2; б) Ек > Е1 + Е2; в) Ек < Е1 - Е2; г) Ек < Е1 + Е2; д) Ек > Е1 - Е2;
е) Ек = Е1 - Е2.

6. Комісія із розслідування причин хронічного профзахворювання повинна скласти відповідний акт упродовж ……… днів після його закінчення?

а) 2; б) 3; в) 4; г) 5; д) 7.

7. Хто організовує розслідування причин випадку хронічного профзахворювання з моменту отримання повідомлення?

а) сімейний лікар; б) лікар-гігієніст; в) санепідемстанція; г) власник підприємства (закладу); д) профспілкова організація підприємства.

8. Перший примірник акта розслідування причин профзахворювання потерпілого повинен зберігатися на підприємстві (закладі) упродовж:

а) 6 місяців; б) 1 року; в) 15 років; г) 30 років; д) 45 років.

9. Контроль за правильним та своєчасним розслідуванням профзахворювання, проведенням заходів щодо усунення причин, що призвели до профзахворювання здійснюють:

а) лікувальна установа, де лікувався хворий; б) власник підприємства (закладу);
в) органи та установи державної СЕС МОЗ; г) профспілкова організація підприємства; д) управління охорони здоров’я МОЗ.

10. Спеціальному розслідуванню підлягають:

а) поодинокі професійні хронічні захворювання; б) групові хронічні професійні захворювання; в) групові випадки гострих професійних отруєнь; г) випадки гострого професійного отруєння зі смертельним наслідком; д) випадок ураження працівника електричним струмом; е) отримання опіків трьома працівниками при пожежі на підприємстві.

11. Комісія із розслідування причин та обставин у випадку гострого професійного отруєння зобов’язана з моменту події провести розслідування протягом:

а) 1 доби; б) 3 діб; в) 5 діб; г) 7 діб; д) 10 діб.

12. У який термін після закінчення розслідування гострого отруєння на підприємстві комісія повинна скерувати матеріали розслідування до санітарно-епідеміологічної станції, прокуратури і Державного комітету з нагляду за охороною праці? а) 1 день; б) 3 дні; в) 5 днів; г) 7 днів; д) 10 днів.

Тестові завдання

1. За умов підвищених концентрацій метилметакрилату у повітрі кабінету терапевтичної стоматології у лікаря-стоматолога можуть виникнути передусім порушення функцій:

А. Зору; В. Нервової системи; С. Серцево-судинної системи;

D. Кісткової системи; Е. Дихальної системи.

2. В основному виробничому приміщенні зуботехннгічної лабораторії температура повітря 280С, шум при шліфуванні протезів – 85 дБ. Як називається одночасна дія цих факторів?

А. Комбінована; В. Поєднана; С. Комплексна;

D. Токсико-динамічна; Е. Адитивна

3. Термічну оброку матеріалів для виготовлення протезів проводили над полум’ям газу, внаслідок чого у приміщенні є перевищення ГДК монооксиду вуглецю. Яка сполука може утворитися у крові персоналу зуботернічних лабораторій?

А. Оксигемоглобін;

В. Карбоксигемоглобін;

С. Метгемоглобін;

D. Фетальний гемоглобін;

Е. Редукований гемоглобін.

4. При медичному обстеженні зубних техніків у сечі виявлено підвищену концентрацію дельтаамінолеволінової кислоти. Передусім це свідчить про дію на організм:

А. Арсену; В. Антибіотиків; С. Свинцю;

D. Метилметакрилату; Е. Ртуті.

5. Лікарю-стоматологу був поставлений діагноз – хронічне професійне отруєння. Упродовж 15 років він працював у приватному кабінеті терапевтичної стоматології, останні півроку – в обласній стоматологічні поліклініці на цій же посаді. Для об’єктивного розслідування причин професійного захворювання лікаря комісія зобов’язана передусім:

А. Розподілити функції між членами комісії;

В. Провести лабораторні дослідження шкідливих виробничих факторів;

С. Проаналізувати висновки лікувально-профілактичного закладу;

D. Проаналізувати умови праці, стан здоров’я хворого за попереднім місцем роботи;

Е. Залучити до роботи у комісії експертів і керівника служби охорони праці.

Контрольні задачі

Задача 1. При санітарно-гігієнічному обстеженні кабінету терапевтичної стоматології у повітрі виявлено перевищення ГДК ртуті та метилметакрилату. Приготування амальгами лікар проводить на робочому столику, працює без маски та рукавичок. При бактеріологічному дослідженні змивів з рук лікаря висіяно золотистий стафілокок. При медичному огляді у лікаря виявлено алергічний дерматит на тильній поверхні кисті рук, хворобу Дюпюітрена, викривлення хребта у грудному і поперековому відділах.

1. Назвіть, які санітарно-гігієнічні вимоги порушено у кабінеті лікаря?

2. Перелічіть можливі причини, що обумовили зміни у стані здоров’я лікаря.

3. До яких професійних захворювань може призвести тривалий вплив зазначених негативних факторів?

4. Як оцінити дію негативних факторів на лікаря-стоматолога?

5. Перелічіть профілактичні заходи, які необхідно провести у цьому випадку.

Задача 2. При обстеженні приміщень зуботехнічної лабораторії виявлено, що концентрація метилметакрилату свинцю, СО перевищують їхні ГДК у повітрі робочої зони, температура повітря 260С– 280С за вологості 30 %, на робочому столі зубного техніка не працювала витяжка, шум від електрошліфомотору перевищували ГДР.

1. До яких захворювань у зубних техніків можуть призвести порушення санітарних правил та гігієнічних нормативів?

2. Які повинні бути ГДК зазначених хімічних речовин, показники мікроклімату та ГДР шуму у приміщеннях лабораторії?

3. Обґрунтувати і запропонувати загальні та індивідуальні заходи профілактики впливу виробничих шкідливостей на зубних техніків та заходи їх оздоровлення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)