АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 13. Гігієна праці особового складу Збройних сил України при обслуговуванні об'єктів озброєння, військової техніки, радіолокаційних станцій

 

Актуальність теми

Гігієна праці військовослужбовців – це спеціальний розділ військової гігієни, що вивчає вплив на організм різноманітних чинників середовища при виконанні службових обов’язків у бойових умовах та мирний час. Метою цих досліджень є наукове обґрунтування і опрацювання гігієнічних нормативів та заходів профілактики, спрямованих на захист військовослужбовців від дії шкідливих та небезпечних факторів, а також збереження високого рівня працездатності особового складу.

 

Навчальні цілі

Знати основні шкідливі та небезпечні фактори, що визначають умови праці особового складу при обслуговування об’єктів озброєння і військової техніки, гігієнічні вимоги щодо переміщення військ маршем у пішому строю і транспортом.

Уміти провести санітарно-гігієнічні заходи з метою попередження впливу шкідливих та небезпечних фактори на здоров’я військовослужбовців.

 

Базові знання, вміння та навички

Знати класифікацію умов праці, поняття про шкідливі та небезпечні фактори, шляхи надходження токсичних речовин в організм та гігієнічну оцінку електромагнітного поля радіочастот (загальна гігієна та екологія).

 

Зміст теми

Основні шкідливі та небезпечні фактори, що визначають умови праці особового складу при обслуговування об’єктів озброєння і військової техніки. Характеристика робочих місць. Гігієнічні особливості праці в радіотехнічних, ракетних, бронетанкових, мотострілецьких військах та в артилерії. Гігієнічні заходи захисту особового складу військ при роботі з отруйними токсичними речовинами (ОТР). Система медичного контролю за станом здоров’я осіб, що контактують з ОТР. Гігієнічна оцінка засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). Обов’язки посадових осіб при організації переміщення, особового складу військ. Особливості нічного маршу, маршу в горах, а також в умовах високої та низької температури. Гігієнічне забезпечення перевезення особового складу військ автомобільним, залізничним, водним та авіаційним транспортом.

 

Рекомендована література

Основна:

1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія / В.Г. Бардов, В.Ф. Москаленко, С.Т. Омельчук, О.П. Яворовський [та ін.] // Вінниця: Нова Книга, 2006. – С.651-657.

2. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р. Д. Габович. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 688-696.

3. Військова гігієна з гігієною при надзвичайних ситуаціях: підручник / За ред. К.О. Пашка. Тернопіль: Укрмедкнига, 2005. – с.197- 278.

 

Додаткова:

1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/ За ред. І.І. Даценко.- Львів: Світ, 2001.- С.449-452.

2. Медицина катастроф: Виробниче видання / І. В. Кочін, Г.О. Черняков, П.І.Сидоренко: За ред.. І. В. Кочіна. – К.: Здоров'я, 2008. – С. 375-384.

 

Завдання для самостійної роботи студентів

 

Контрольні питання

1. Напрямки діяльності для створення оптимальних умов перебування військовослужбовців при виконанні професійних обов’язків.

2. Умови та причини ураження ОТР військових спеціалістів. Провідні симптоми отруєння технічними речовинами (метиловий спирт, етиленгліколь, дихлоретан, тетраетилсвинець.

3. Профілактика ураження ОТР. Система медичного контролю за станом здоров’я осіб, що контактують з ОТР

4. Засоби індивідуального захисту, їх класифікація, призначення, гігієнічна оцінка.

5. Особливості умов праці у бронетанкових військах Гігієнічні заходи, що оптимізують професійну діяльність танкістів.

6. Засоби захисту артилеристів від впливу несприятливих факторів.

7. Гігієнічна характеристика неспецифічних та специфічних шкідливих факторів умов праці на радіолокаційних станціях (РЛС).

8. Радіохвильова хвороба, клініка, профілактика. Гігієнічні принципи захисту від дії електромагнітного поля надвисокої частоти (НВЧ).

9. Способи переміщення військ. Групи гігієнічних заходів для організації переміщення військ Обов’язки посадових осіб в організації пересування військ.

10. Особливості гігієнічного забезпечення перевезення військ автомобільним, водним та авіаційним транспортом.

11. Гігієнічне забезпечення маршу в пішому строю. Класифікація маршів. Режим руху та харчування.

12. Особливості нічного маршу, маршу гірською місцевістю, а також в умовах високої та низької температури повітря.

 

Контрольні тести

1. Визначте провідний гігієнічний метод запобігання впливу ОТР на організм людини:

а) ізоляція ОТР від зовнішнього середовища; б) використання засобів індивідуального захисту; в) контроль за вмістом ОТР в повітрі; г) загальна витяжна вентиляція; д) місцева витяжна вентиляція.

2. Якому виду вентиляції надається перевага при роботі з ОТР:

а) місцевій припливній; б) місцевій витяжній; в) загальній припливній; г)загальній витяжній; д) загальній припливно-витяжній.

3. Періодичність медичних спостережень за особами, що працюють з ОТР:

а) щоденно; б) щотижнево; в) щомісяця; г) щоквартально; д) двічі на рік.

4. Періодичність тілесного огляду осіб, що працюють з ОТР:

а) щоденно; б) щотижнево; в) щомісяця; г) щоквартально; д) двічі на рік.

5. Періодичність медичних обстежень осіб, що працюють з ОТР:

а) щоденно; б) щотижнево; в) щомісяця; г) щоквартально; д) два рази на рік.

6. Штучна освітленість в танку в денний час повинна бути не менше (лк):

а) 5; б) 10; в) 25; г) 50; д) 100.

7. До специфічних шкідливих факторів праці на РЛС належать:

а) м’яке рентгенівське випромінювання; б) шум; в) вібрація; г) несприятливі мікрокліматичні умови; д) імпульсне ЕМВ надвисокої частоти.

8. До неспецифічних шкідливих факторів праці на РЛС належать:

а) м’яке рентгенівське випромінювання; б) шум; в) вібрація; г) несприятливі мікрокліматичні умови; д) імпульсне ЕМВ надвисокої частоти.

9. Найбільшу біологічну небезпеку НВЧ-поля складають хвилі з довжиною:

а) 1 мм; б) 5 мм; в) 1 см; г) 10 см; д) 1 м.

10. До термічних відносять інтенсивності опромінення, що перевищують, мВТ/см 2:

а) 1; б) 5; в) 10; г) 20; д) 25.

11. Величина проникнення в організм хвиль НВЧ дорівнює:

а) 1 мм; б) 10 мм; в) 10 см; г) 0,1 довжини їх хвиль; д) довжині їх хвиль.

12. Добова норма водопостачання особового складу при перевезенні морем становить не менше, л:

а) 3; б) 5; в) 10; г) 15; д) 20.

13. Найбільшу небезпеку для здоров’я при автомобільному перевезенні особового складу військових формувань та населення становить:

а) сонячна радіація; б) шум; в) транспортна вібрація; г) запиленість повітря; д) відпрацьовані гази.

 

Контрольні задачі

1. Визначте режим пересування та харчування військ під час пішого маршу.

2. Скласти структурно-логічну схему специфічних та неспецифічних шкідливих факторів, що діють на військовослужбовців на радіолокаційних станціях.

3. Скласти структурно-логічну схему комплексу несприятливих факторів навколишнього середовища при автомобільному перевезенні особового складу військових формувань і населення та реакцій організму внаслідок їхньої дії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)