АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вентиляційні установки

Читайте также:
  1. II. Описание экспериментальной установки
  2. В зависимости от целевой установки организма его функции могут быть основными и вспомогательными.
  3. Визначення робочої точки насосної установки
  4. ВЫПРЯМИТЕЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ, ПРИМЕНЯЕМЫЕ НА ЭЛЕКТРОПОЕЗДАХ.
  5. Вычерчиваем и одновременно собираем схему экспериментальной установки
  6. Габариты сушильной установки
  7. Деталь установки оконного блока со спаренными переплетами
  8. ДОИЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ
  9. Исследование влияния установки на способ решения задач
  10. КОМПРЕССОРНЫЕ УСТАНОВКИ
  11. Котельные установки

Основні джерела шуму

Основою технологічних процесів на хімічних підприємствах є різні хімічні реакції, але їх проведення було би неможливим без багаточисельних фізичних та фізико-хімічних процесів: перемішування рідин та твердих матеріалів, їх подрібнення і класифікація; стиснення і транспортування газів; нагрівання і охолодження речовин, їх перемішування; розділення рідких і газових сумішей; випарювання розчинів; сушки матеріалів. Багато з цих процесів супроводжується шумом підвищеної інтенсивності. Технологія виробництва самих різноманітних хімічних продуктів і матеріалів (кислот, лугів, солей, барвників, полімерних і синтетичних матеріалів, пластичних мас і т.д.) включає ряд однотипних процесів, які проводяться в аналогічних по принципу діях машинах. Як показали дослідження шумового режиму ряду хімічних підприємств, ці види обладнання являються основними джерелами підвищеного шуму.

 

Компресорні установки

Компресорні установки, що використовуються на підприємствах хімічної промисловості, розташовують, як правило, в спеціальних приміщеннях – машинних залах. Тут же розташовують допоміжне обладнання: масляні насоси, холодильники, блоки сушіння, релейні і силові щити. Шум в машинних залах має складний характер і виникає в результаті взаємодії багатьох факторів: конструктивних особливостей машин, способу монтажу, щільності розміщення обладнання, акустичних характеристик приміщення і т.д.

Джерелами шуму компресорних установок являються: пульсації потоків на всмоктувальній і нагнітаючий лініях, викликаючи звукову вібрацію трубопроводів і допоміжного обладнання динамічні сили, що пов’язані з незрівноваженістю ротора, вібрації деталей редукторів машин з електроприводом.

При експлуатації повітряних компресорів додатковими джерелами шуму є місця забору і викиду повітря. Основним засобом пониження шуму компресорних установок є звукоізоляційні кожухи.

 

Вентиляційні установки

Вентиляційні установки створюють аеродинамічні та механічні шуми.

Аеродинамічний шум виникає внаслідок руху повітряного потоку по діафрагмах, шиберах та різних конфігураціях трубопроводів.

Механічний шум виникає в результаті вібрації стінок кожуха вентилятора та газоходів. Він створюється в підшипниках. Крім цього вентиляційні установки створюють динамічні навантаження на будівельні конструкції в результаті чого виникає структурний шум.

При розповсюдженні шуму в вентиляційній мережі звукова потужність втрачається. Понизити шум вентилятора можна шляхом розташування його спеціальної камери, яка облицьована зсередини звукопоглинаючими матеріалами. Якщо за технічними та технологічними причинами даний спосіб неможливий, тоді на вентилятор встановлюють звукоізоляційний кожух, який покривається шаром цементного розчину на металеву сітку товщиною 3 см або шаром войлоку.

Для зменшення шуму в газоходах їх покривають звукоізоляційною масою або вмонтовують в звукоізоляційний кожух, який можна заповнити звукопоглинаючими матеріалами.

Для зменшення шуму в вентиляційних каналах використовують глушники активного типу – трубчасті та пластинчасті.

 

Насосні установки

Рівні шуму створювані насосними установками досягають – 80-110 дБ в залежності від продуктивності, режиму роботи, способу встановлення на фундаменті, сполучення з трубопроводами та технічного стану.

Найбільш розповсюдженими в хімічній промисловості є відцентрові насоси, шум в яких створюється за рахунок обертового колеса. Основне джерело шуму поршневого насосу – сили гідродинамічного та механічного походження, які створюють середньочастотний шум більше 85 дБ.

Для пониження шуму насосів, а також зменшення передачі структурного шуму їх необхідно встановлювати на віброізоляційний фундамент, маса якого повинна бути в 3 - 5 разів більша сумарної маси двигуна і насосу.

Для зменшення механічних шумів насосних установок їхні корпуси обладнують звукоізоляційними кожухами.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)