АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

і - відповідний елемент

Читайте также:
  1. D – ЕЛЕМЕНТИ.
  2. P – ЕЛЕМЕНТИ.
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  5. Аналіз витрат за економічними елементами.
  6. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства
  7. Аналіз собівартості за елементами витрат і калькуляційними статтями
  8. Атомні радіуси деяких елементів, пм
  9. Б. Одиниці (елементи) сучасної політичної карти світу на суходолі
  10. Безконтактні логічні елементи
  11. БІОГЕННИЙ КРУГООБІГ РЕЧОВИН І ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В БІОСФЕРІ
  12. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.

 

На поворотах газоходів значна частина енергії відображається обернено до джерела шуму. Зниження РЗП в прямокутних поворотах газоходів і каналів може бути визначено по графіку рис. В залежності від добутку f d (f – частота звука, Гц; d ширина повороту, м). В плавних поворотах і в прямокутних поворотах з направляючими лопатками відображення звуку менше, тому зниження рівнів складає 1-3 дБ.

В результаті відображення звуку від відкритого кінця газоходу (з решіткою або без неї) відбувається зниження РЗП, значення якого визначають по графіку рис. В залежності від параметру f ÖF, Гц м (F – площа поперечного перерізу газоходу, м2).

Зниження РЗП внаслідок відбивання звуку при різкій зміні поперечного перерізу газоходу (рис.) визначається в залежності від частоти і співвідношення площин F1 і F2.

При плавному переході газоходу від одного перерізу до другого зниження октавних РЗП не збільшується. Зниження РЗП в розгалуженнях газоходу (рис. Г) слід визначати по формулі

Де mо – відношення площин перерізів газоходів, mo=F/åFотв;

Fотв - площа поперечного перерізу газоходу розгалуження, яке роздивляється, м2;

F – площа поперечного перерізу газоходу перед розгалуженням, м2;

åFотв - сумарна площа поперечних перерізів газоходів всіх розгалужень.

Фактор направленості Ф в виразі () залежить від орієнтації місця випромінювання по відношенню до РТ. Значення показника направленості

G=10 lg Ф

для найбільш розповсюджених випадків випромінювання наведені на рис.

 

3. Шум в РТ попадає через стінки (частіше металеві) каналу (див. рис.). Такий шлях проникнення шуму в навколишнє середовище часто спостерігається при роботі станцій випробовувань двигунів і в вентиляторних установках.

Особливо відчутний такий шум при встановленні глушника перед вихлопним отвором. В цьому випадку

Де Lр – рівень звукової потужності, випромінюваної джерелом шуму в каналі;

DLр – зниження РЗП в каналі від джерела до ділянки, через яку випромінюється шум;

Fн – площа зовнішньої поверхні стінок каналу, м2;

F – площа поперечного перерізу, м2;

R – звукоізоляція стінок каналу, дБ. Тут Ф=1.

ІУ. При близькому розташуванні шумного цеху підприємства до житлової забудови шум може попадати в РТ частіше через віконні отвори площею Sог і звукоізоляцією Rог (див. Рис.).

В цьому випадку Ф=1:

Де Lp1 – рівень звукової потужності і-то джерела в приміщенні;

N – число джерел;

В – постійна шумного приміщення, яка визначається виключно до даного випадку по формулі

В=Vm /20

(V – об’єм приміщення, м3; m - частотний множник, значення якого довідникове.

Часто шум може попадати в РТ від декількох джерел різними шляхами. Наприклад, на територію житлової забудови шум може попадати одночасно від виробничого обладнання, вентиляторів, компресорів і т.д., близько розташованого підприємства. В таких випадках УЗД в розрахунковій точці спочатку визначають окремо для кожного джерела по формулі (), а при одночасній дії всіх джерел – по правилу складання рівнів:

Де Lі – очікувані УЗД, які створюються одним джерелом при ізольованій роботі;

n - число джерел шуму. Тут доцільно нагадати, що при різниці між двома рівнями вище 10 дБ більш низькі рівні в розрахунок можна не приймати.

Визначення необхідного рівня зниження шуму

Необхідно розрізняти поняття: необхідне зниження рівня шуму в РТ і необхідне зниження рівня шуму джерела. В усіх випадках розрахунку, або вимірювань необхідне зниження рівня шуму в РТ визначають як різницю між очікуваним РЗТ (рівнем звукового тиску), розрахованим за формулою:

 

або виміряними L і допустимими Lдоп рівнями згідно норм:

(1)

Значення необхідного зниження рівня шуму безпосередньо в джерелі або на шляху його розповсюдження залежить від числа джерел шуму і необхідного зниження рівня шуму в РТ. При дії одного джерела його шум повинен бути зменшеним на величину DLтр, яка визначається за формулою (1), а шум одного з декількох однакових джерел, які розташовані від РТ на приблизно рівній відстані, по формулі

Де Li=L (див. Формулу)

На практиці часто зустрічаються випадки попадання шуму в РТ від різних джерел, розташованих від неї на різних відстанях. Стосовно до діючих підприємств і обладнання, яке використовується - необхідне зниження рівняшуму кожного джерела може бути визначено вимірюванням РЗТ, який створюється при роботі одного джерела (інші джерела виключаються), зрівнюючи його з допустимими рівнями. При таких вимірюваннях виявляють найбільш шумні джерела, рівеньшуму яких потрібно знижувати в першу чергу.

Звукопоглинання

 

Пониження рівня звукового тиску за рахунок акустичної обробки приміщення в житлових секторах розраховується за формулою:

В1 і В - нормативні сталі, відповідно після і до обробки приміщення.

Y1 і Y - коефіцієнти, які залежать від звукопоглинання в приміщенні і визначаються за графіком в залежності від відношення В/Sогородж або В1 / Sогородж

Sогородж - площа внутрішньої поверхні приміщення м2 .

 

 

 

Рис. Графік для визначення коефіцієнту Y

 

– величина В, визначається за нормативними матеріалами, а В1 за формулою:

- середній коефіцієнт звукопоглинання внутрішніх поверхонь приміщення після встановлення облицювання з площею Sоблицюв

А1- величина звукопоглинання внутрішніх поверхонь приміщення після встановлення облицювання:

a- коефіцієнт звукопоглинання матеріалу без обробки приміщення площею Sогородж до моменту встановлення облицювання площею Sоблицюв :

додаткове звукопоглинання за рахунок облицювання, м2 .

aобл- ревербераційний коефіцієнт звукопоглинання (для кожного з матеріалів вказаний в “Защита от шума” СниП 11-12-777.-М. Стройиздат.1978.

Звукопоглинаючим матеріалом обладнують стелі і стіни. Їх ефективність залежить від площі поверхні, яка обробляється і вона повинна бути не менше половини загальної площі.

Обличкування стелі найбільш ефективне, якщо висота приміщення до 4-5 м, якщо висота більше 5 м тоді ефективно облицьовувати стіни.

Розрахунок акустичних характеристик приміщень проводять в такій послідовності:

1) визначають необхідне пониження РЗТ;

2) вибирають конструкцію звукопоглинаючого матеріалу з врахуванням спектру шуму;

3) визначають площу звукопоглинання та місце її встановлення.

 

Можливі два варіанти визначення площі обличкування:

а) приймають рішення обличкувати стіну, стелю або їх частину, і задаючись різними площами визначають можливе зниження шуму DL за формулою:

щоб виконувалась рівність DL > DLнеобх

б) визначають необхідну площу обличкування Sобл:

де DАнеобх додаткове звукопоглинання визначається за номограмою (Белов С.В. Охрана окружающей среды стор.225) при відомих Sогородженя , DLнеобх і aобл .

Наприклад Необхідно знати площу облицювання з коефіцієнтом звукопоглинання aобл =0,57 для необхідного пониження шуму DLнеобх = 8 дБ (f=1000 Гц) в приміщенні розміром 4 х 20 х 50 м (площа загороджень Sогороджень =2560 м2 , об’єм порахувати =4000 м3 ).

Рішення

 

Знаходимо середній коефіцієнт звукопоглинання при відомій величині В=300 м2 :

а за номограмою і DАнеобх =650 м2 при Sобл =928 м2

В даному випадку враховуючи розміри приміщення облицювання раціонально розмістити на стелі. У випадку, якщо розрахована площа Sобл виходить більшою за ту на якій можна розмістити облицювання її приймають максимально можливою а та площа яка залишилась повинна бути компенсована за рахунок встановлення штучних звукопоглиначів, кількість яких:

Ашт - звукопоглинання одного штучного звуопоглинача (СниП 11-12-77)

 

Звукоізоляція

 

 

До звукоізоляційних пристроїв можна віднести огородження (стіни, перегородки), кожухи та акустичні екрани.

1. Звукоізоляційні огородження. Поскільки ефект звукоізоляції заснований на відбиванні звукових хвиль то звукоізоляція огороджень представляє собою величину R (Дб) обернену до звукопроникності t тоді:

 

де:

m - поверхнева густина, тобто маса в кг одного квадратного метра огороджень, кг/м2 ;

f – частота звуку.

Звукопроникність огороджень це відношення інтенсивності звуку який пройшов через огородження до інтенсивності звуку який падає на огородження:

Дана величина буде рівна коефіцієнту проходження звуку (відношення інтенсивності звуку який попадає в інше середовище до інтенсивності звуку який падає на огородження:

якщо втрати інтенсивності в огородженнях будуть мінімальними.

 

2. Звукоізоляційні кожухи.

Враховуючи температурні режими кожухи повинні вентиляційні отвори для вентиляції які повинні також бути обладнані глушниками шуму. Стінки кожуха можуть бути виготовлені з сталі, дюралюмінію або пластмаси. Внутрішня поверхня повинна бути ізольована звукопоглинаючим матеріалом товщиною 30 мм для високочастотного шуму та 100 мм для низькочастотного. Це необхідно для зменшення густини звукової енергії всередині кожуха.

Необхідну ефективність звукоізоляційного кожуха визначають за формулою:

де L величина розрахована за формулою:

 

W - просторовий кут випромінювання звуку, рівний 4p для джерел шуму розташованих в просторі,

- рівень звукової потужності шуму, який випромінюється в навколишнє середовище;

- зниження рівня звукової потужності на шляху розповсюдження шуму в відкритому просторі.

Ф - фактор направленості шуму.

Величини пониження рівня звукового тиску в залежності від матеріалу кожуха та його розмірів приведені в таблиці

 

 

  Конструкція Товщина листа, мм Розмір DL кож при частотах, Гц
               
Стальний лист покритий мінерало- ватними плитами (r=100кг/м3) товщиною 70 мм 1,5 1 х 1                
Дюралюмінієвий лист з мінерало-ватними плитами товщиною 80 мм   2 х 2                

 

Пониження шуму кожухів залежить від звукоізоляційного покриття, його звукопоглинаючої здатності, джерела шуму та інш. факторів:

де:

R – звукоізоляція стінок кожуха;

a обл. – ревебраційний коефіцієнт звукопоглинання облицьованої внутрішньої поверхні кожуха;

DR – додаткове значення звукоізоляції в залежності від властивостей звукоізоляційного матеріалу, який має межі від 1 до 22 з врахуванням середньо геометричних частот шуму.

Акустичні екрани

Екрани використовують тільки в тому випадку, якщо шум створюваний екрануючим джерелом є не менше ніж на 10 дБ більший ніж шум створюваний другими джерелами.

Акустична ефективність екрану е пониження звукового тиску в РТ, розташованій за екраном, яке залежить від розмірів та форми екрану, відстані від джерела шуму та РТ до екрану, частоти звуку.

Екрани можуть виготовлятися плоскої та П – подібної форми, гладкими (з металу, пластмаси) або частіше всього з звукопоглинаючого облицювання товщиною не менше 50 мм від сторони джерела шуму. Екрани можуть бути стаціонарними та переносними.

Розрахунок ефективності екрану проводиться за графічними залежностями Стор. 233 Белов):

Поскільки ефективність екранування тим більша чим більша його висота та ширина по відношенню до довжини звукової хвилі то екрани раціонально використовувати для пониження середньо та високочастотного шуму.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)