АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи захисту від інфразвуку

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)

 

Дані методи суттєво відрізняються від методів захисту від шуму в зв¢зку з фізичними характеристиками інфразвукових коливань (особливо значно більшою довжиною хвиль в порівнянні з розміром перепон на шляху їх розповсюдження).

Пониження інтенсивності інфразвуку можна досягнути:

-зміною режимів роботи обладнання або його конструкції (наприклад збільшенням числа робочих ходів поршневих машин щоб частота силових імпульсів була в межах

, інфразвукового діапазону;

- зменшенні швидкості витікання газів і парів в атмосферу.

При виборі конструкції віддавати перевагу малогабаритним установкам оскільки габаритні установки з плоскими поверхнями і незначною жорсткістю створюють умови для генерації інфразвуку)

- звукоізоляцією джерела;

- поглинанням звукової енергії глушниками інтерференційного, камерного, резонансного та динамічного типів;

- за рахунок використання механічного перетворювача частоти.

Захист від інфразвуку відстанню малоефективний, так як поглинання в нижніх шарах атмосфери інфразвукових коливань з частотою меншою від 10 Гц не перевищує 8*10-6 дБ /км.

Глушники використовують з метою зміщення довжини хвилі вдвічі за фазовим напрямком. Дані глушники працюють за тим же принципом що і попередні тільки у випадку інфразвуку вони повинні мати значно більший об’єм розширювальної камери, або резонансної площини. Такий кільцевий глушник використовується на всмоктуючій лінії компресорів показаний на рисунку (понижує рівень інфразвуку на 10 дБ).

 

Механічний перетворювач частоти інфразвукових коливань заснований на амплітудній модуляції звукових коливань. Його використовують при розповсюдженні інфразвуку по закритих каналах аеродинамічних труб та вихлопних труб ДВЗ. Модуляція інфразвукових коливань проводиться за допомогою аеродинамічного перетворювача (наприклад ультразвукової сирени), встановленого на шляху розповсюдження інфразвукових хвиль. Це дозволяє перетворити інфразвукові коливання в менш небезпечні – ультразвукові.

Найбільш складною задачею є звукоізоляція інфразвуку, тому що потрібні масивні інженерні конструкції з масою одного квадратного метру не менше 106 кг.

Метод звукопоглинання можна використати за рахунок застосування резонансних панелей конструкції Бекеші, які складаються з прямокутних рам на, які закріплюється тонкостінна мембрана (наприклад – фанера, металічний лист, повітряно непроникна плівка).

Дана конструкція може бути налаштована на певну частоту в спектрі інфразвуку. Власну частоту резонатора визначають за рівнянням:

 

де відповідно:

с - швидкість розповсюдження звуку, r - густина повітря,

m - маса яка приходиться на одиницю поверхні мембрани,

h – товщина повітряного проміжку за мембраною.

Для підвищення ефективності даної конструкції в діапазоні високих частот внутрішня частина резонатора заповнюється звукопоглинаючим матеріалом, який фіксується дрібнозернистою сіткою.

 

МЕТОДИ І ПРИЛАДИ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ШУМУ, ІНФРАЗВУКУ ТА ВІБРАЦІЇ.

Вимірювання шуму на території проводять у відповідності до ГОСТ 13337-78 на висоті 1.2 м від поверхні землі в точках розташованих не ближче 2м від стін споруди. А в самих приміщеннях при відкритих форточках – не менше ніж в трьох точках на тій же висоті, віддалених від стін на 1,2 м і більше.

Рівні звукового тиску постійного в часі шуму вимірюють в октанових полосах частот.

Вимірювання рівня звуку непостійного шуму повинні проводитись на протязі найбільш шумних 0,5 години з реєстрцією на самописець через короткі проміжки часу (приблизно 5 –10 секунд).

Для визначення постійного інфразвуку використовують шумоміри 1-го класу точності згідно ГОСТ 1787-81. При цьому використовують схему. Яка складається з мікрофона з підсилювачем і низькочастотного аналізатора спектру. Додатково використовують самописець з градуйованою шкалою в середньо-геометричних частотах октанових смуг.

Еквівалентні рівні непостійного інфразвуку визначають за попереднім записом сигналу магнітофона з послідуючим розшифруванням. Блок-схема для запису інфразвуку влючає мікрофон з підсилювачем, вимірюючий підсилювач (шумомір) і магнітофон.

Точки виміру на території житлових та промислових будівель повинні відповідати ГОСТ 13337-78 на відстані 0,3 м від загороджень з обох сторін.

Вимірювання рівня вібрації в октанових полосах частот з середньогеометричними значеннями від 31 –8000 Гц проводять за ГОСТ 2957-84 тією ж апаратурою, що і шум з заміною мікрофону на вібродатчик.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)