АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Амортизація в управлінському обліку

Читайте также:
  1. IV. Амортизація нематеріальних активів
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  5. Амортизація інших необоротних активів
  6. Амортизація інших необоротних матеріальних активів
  7. Амортизація основних засобів.
  8. Бухгалтерський баланс як елемент методу бухгалтерського обліку
  9. БУХГАЛТЕРСЬКІ ВІДОБРАЖЕННЯ ОБЛІКУ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ.
  10. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  11. Бухгалтерські проведення обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами

В бух обліку П(С)БО 7 передбачено 5 способів нарахування амортизації, які можуть бути використані в управ обліку. Зараз для цілей оподаткування використовують ті ж методи нарахування амортизації на необоротні активи, що визначено Податковим Кодексом України, Розд.ІІІ «Про оподаткування прибутку підприємств». Хоча наведені там норми амортизації не завжди реально відображають їх фізичний та моральний знос; а в управлінському обліку мають бути відображені реальні суми амортизації, в управлінському обліку також застосовують зазначені методи. Застосування будь-якого методу повинно мати мету: систематичний і раціональний розподіл ціни придбання ОЗ, НМА та ін. - шляхом нарахування амортизації протягом усіх періодів їх використання.

При визначенні методу амортизації треба враховувати інтенсивність використання активу в залежності від його конкретного застосування. Зокрема метод прогресивної амортизації передбачає поступове зростання суми аморт відрахувань протягом терміну експлуатації об’єкта. Застосовується в окремих галузях, наприклад в Ж К Господарстві. Також метод амортизаційного фонду. Суть його в тому, що одночасно з нарахуванням амортизації нарахована сума вкладається в цінні папери або депонується на окремому рахунку в банку. Ці суми зараховуються до амортизаційного фонду. Обсяг аморт відрахувань при цьому методі визначають так, щоб до кінця терміну служби об’єкту – аморт фонд = його первинній (за вирахуванням ліквідаційної) вартості.

Найбільш обгрунтованим є метод нарахування амортизації, заснований на продуктивності обладнання, по суті «виробничий метод» згідно з П(С)БО 7. Приклад:

Вартість придбання станку (автомобілю або іншого ОЗ) = 170000грн. Ліквідаційна вартість = 10000грн. На станку буде вироблено 400000продукції (або пробіг автомобіля = 400000км). Тоді на кожну одиницю прод (або 1км пробігу) буде нараховано амортизацію в сумі 0,4грн (170000-10000)/400000. (Далі продовжити – дати кількість виробів за період).

 

Реально на практиці в управлінському обліку амортизацію визначають згідно даних бух обліку. Ліквідаційна вартість = 0.

 


Завдан 1. Підприємство виробило 1000 од продукції. Змінні витрати на 1 од = 15грн. Постійні (виробничі) витрати = 20000грн. Амін витрати = 50% від постійних витрат.

Визначити виробничу собівартість 1од продукції.

Завд 2. Підприємство виробило 1000 од продукції. Змінні витрати на 1 од = 15грн. Постійні (виробничі) витрати = 20000грн. Амін витрати = 50% від постійних витрат; витрати на збут = 30% від адмін витрат.

Визначити загальні витрати та повну собівартість 1од продукції.

Завд 3. Постійні (виробничі) витрати =10000 грн., змінні витрати на 1од. продук = 30грн. Розрахувати собівартість продукції при обсягах виробництва: 500од, 1000од., 1500од, 3000од.; а також долю постійних витрат у собівартості продукції при таких обсягах. Крім того, при обсязі випуску >= 2500од. – постійні витрати стануть 27000грн., змінні – ті самі.

Розрахунки звести у табл. 3.1; дати висновки.

Обсяг вироб-ництва Зміна обсягів виробн у % Собівартість 1од продукції Зміна собі-вартості у % Постійні витрати на 1од продук Зміна постійних втрат на 1од продукту %
           
           
           
           

 

Завд 4. Підприємство виробило 5 тис. одиниць продукції. Загальні витрати на виробництво прод = 25000грн., змінні витрати на одиницю = 3грн.

Визначити обсяг постійних витрат на підприємстві.

Завд 5. Підприємство виробило 1000 од продукції. Постійні витрати = 200000грн, змінні витрати на одиницю продукції = 10грн. у постійних витратах адмін витрати – 30%, витрати на збут – 10%.

Визначити загальні витрати, виробничу та повну собівартість одиниці продукції.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)