АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні ознаки сім’ї, які спільні для членів спільноти

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  5. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  6. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  7. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  8. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  9. Властивості і ознаки документів
  10. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  11. Господарські правові відносини, їх ознаки та види
  12. Гроші як капітал. Основні форми капіталу.

 
 


Шлюб – це історично зумовлена, усталена, санкціонована форма відносин між чоловіком та жінкою, що встановлює їхні права та обов’язки відносно одне одного та дітей.

Сім’я вивчається та розглядається з двох поглядів:

1) як соціальний інститут, що характеризується сукупністю соціальних норм, санкцій та зразків поведінки;

2) як мала соціальна група, заснована на шлюбі чи кровній спорідненості, члени якої об’єднані спільним побутом, взаємною моральною відповідальністю, взаємодопомогою.

4.2. Соціальні функції сім’ї

 

Функція сім’ї – спосіб проявлення активності, життєдіяльності сім’ї та її членів.

1) Репродуктивн а полягає у біологічному відтворенні суспільства та задоволення потреби в дітях.

2) Виховна функція полягає у соціалізації молодого покоління, задоволення потреби у батьківстві, контакті з дітьми, їх вихованні, самореалізації в дітях. 3) Економічно-побутова полягає в можливості підтримувати фізичне здоров’я членів суспільства, економічно утримувати неповнолітніх та недієздатних членів родини, приглядати за дітьми, надавати та отримувати господарчо-побутові послуги між членами родини.

4) Функція первинного соціального контр олю – моральна регламентація поведінки членів родини, моральна відповідальність та зобов’язаність між чоловіком та жінкою, батьками та дітьми тощо.

5) Духовно-емоційна сприяє взаємному духовному збагаченню, надає психологічний захист членам родини, емоційну підтримку.

6) Дозвільна – раціональна організація дозвілля.

7) Сексуальна функція – суспільне значення цієї функції полягає у реалізації сексуального контролю за особистістю, а індивідуальне – у задоволенні особистих сексуальних потреб.

Планування сім’ї як соціальна проблема. Планування сім’ї розглядається з боку діяльності, спрямованої на обмеження дітонародження, або, за аналогією з державними установами, контроль дітонародження. Планування сім’ї та сімейну організацію охорони здоров’я визначають як ті види діяльності, що мають на меті допомогу окремим особам або подружжям досягти результатів в уникненні небажаної вагітності, народити бажаних дітей, регулювати інтервали між вагітностями, контролювати вибір часу дітонародження в залежності від віку батьків, визначати число дітей у сім’ї. Включає в себе: види обслуговування, що уможливлюють цю практику. Це санітарна просвіта та консультації з питань планування сім’ї, забезпечення контрацептивами, лікування безпліддя, просвіта з питань шлюбу та сім’ї, організація відповідних служб та заходів: генетичних консультацій, досліджень тощо. За теорією Мальтуса, є два способи скорочення кількості людства:

1)розумна контрацепція;

2)війни, голод, пошесті.

Мальтузіанство стверджує, що нормальній людині притаманно самій обмежувати дітонародження.

Існують фактори вибору шлюбного партнера:

1)просторова близькість;

2)уявлення про ідеального партнера;

3)приклад власних батьків;

4)прагнення особистості до самоствердження;

5)прагнення пошуку партнера, що схожий або протилежний за психічними та соціальними якостями.

Причини виникнення конфлікту у сім’ї. Конфлікт – це приховане або явне зіткнення конкуруючих сторін. Він може виникнути у кооперації, конкуренції і в будь-якій соціальній групі. Змагання переростає у зіткнення, коли конкуренти намагаються завадити або усунути одне одного з боротьби за посідання дефіцитних благ.

Фактори, які обумовлюють основні мотиви розлучень

Соціально-економічні фактори Соціально-психологічні фактори Соціально-біологічні фактори
-незадоволеність житлом і побутом; -матеріальний розрахунок при укладанні шлюбу; -засудження (позбавлення волі) одного з членів сім’ї; -часті відрядження одного з членів сім’ї -відмінності в потребах, інтересах, цілях; -несхожість характерів; -втручання третіх осіб; -скупість,грубість, сварливість; -необгрунтовані ревнощі; -нова любов або зрада -пияцтво або алкоголізм подружжя; -хвороби; -дійсна або уявна сексуальна несумісність; -неможливість або небажання мати дітей; -велика різниця у віці

 

4. 3. Історичні типи і форми сімейно-шлюбних відносин

Протягом розвитку людства сформувалися наступні форми сімейних відносин:

1) моногамія - сім’я, яка складається з двох партнерів - чоловіка і жінки;

2) полігамія- сім’я, в якій особа може одночасно мати більше, ніж одного партнера.

Розподіляється на полігінію (чоловік має декілька дружин) і

поліандрію (жінка має декілька чоловіків);

3) груповий шлюб – одночасне сімейне співжиття кількох чоловіків та жінок, які не створюють окремих подружніх пар.

Історичні типи сімейних відносин:

матріархат (жінка - глава роду і сім’ї), патріархат (чоловік - глава сім’ї), егалітарна сім’я (жінка і чоловік мають рівні права в сім’ї).

Типи сім’ї:

розширена – сім’я, яка складається з двох і більше поколінь родичів, які проживають в одному будинку або близько один від одного;

повна – сім’я, в якій є обидва члени подружжя;

неповна – сім’я, в якій є тільки один з членів подружжя;

нуклеарна (проста) – сім’я, яка складається з матері, батька та їхніх дітей, що знаходяться на батьківському утриманні.

За вибором шлюбного партнера виділяються форми сім’ї:

1) ендогамія – партнер обирається в середині сімейного клану та родини;

2) екзогамія партнер обирається поза сімейними кланами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)