АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційне забезпечення

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  3. VII. 3. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу.
  4. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  5. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  6. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  7. VП. Матеріали методичного забезпечення
  8. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  9. Бібліотечно-інформаційне обслуговування як система
  10. БОЙОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  11. В) забезпечення максимального моменту на ведучих колесах.
  12. Виробниче освітлення. Нормування та забезпечення

1. Класифікація видів економічного аналізу

2. Інформаційне забезпечення економічного аналізу

3. Організація аналітичної роботи на підприємстві

4. Система показників в економічному аналізі

 

1. Класифікація видів економічного аналізу

Економічний аналіз, як конкретна наука, що досліджує явища і процеси господарського життя, у різних ситуаціях і періодах діяльності організаційних структур АПК виконує різні функції. Охоплення об’єктів і характер дослідження, так само як методологія аналітичних розрахунків, можуть бути неоднаковими. Тому існує необхідність використання науково обґрунтованої класифікації видів аналізу. В її основу кладуть відповідні ознаки. Розглянемо наступну класифікацію.

За суб’єктами (виконавцями) економічний аналіз буває:

Внутрішній – проводиться безпосередньо на підприємстві для потреб оперативного, короткострокового та довгострокового управління виробничою, комерційною та фінансовою діяльністю; виявлення резервів, встановлення причин та факторів, що вплинули на діяльність підприємства (його підрозділів) як позитивно, так і негативно, та для розробки і впровадження відповідних заходів щодо ліквідації впливу негативних факторів і посилення сили впливу позитивних. Внутрішній аналіз проводиться спеціалістами підприємства, починаючи з керівника і закінчуючи спеціалістами окремих підрозділів.

Зовнішній – проводиться на підприємстві на підставі фінансової звітності спеціалістами вищестоящих організацій, до складу яких входять контролюючі органи(податкова адміністрація, фінансовий відділ, пенсійний фонд, обслуговуючий банк та інше). Проводиться з метою встановлення достовірності, об’єктивності поданої інформації.

За обсягом інформації:

Комплексний – охоплює всю діяльність підприємства з метою об’єктивної оцінки досягнутих економічних результатів, організаційно – технічного розвитку і рівня використання ресурсного потенціалу, вивчення невикористаних резервів і шляхів підвищення ефективності.

Комплексний аналіз проводиться періодично по наслідкам звітних періодів для оцінки роботи підприємства. Його вивчення вимагає дотримання необхідної логічно обґрунтованої послідовності.

У сільському господарстві насамперед аналізується природно-економічні умови, потім ресурсний потенціал і його використання. Лише після цього проводиться аналіз виробництва і реалізації продукції, витрат, фінансових результатів.

Частковий – носить вибірковий характер, призначений для вивчення окремих найактуальніших питань і може проводитись протягом року. Як правило, частковому аналізу підлягають господарські явища і процеси, які в даний момент є найважливішими. Вони вимагають поглибленого вивчення як для усунення допущених недоліків, так і для вивчення і реалізації резервів.(наприклад, аналіз собівартості зернових та факторів, що вплинули на її рівень).

За періодом дослідження:

Попередній (перспективний) – проводиться до здійснення господарських операцій. Він необхідний для обґрунтування управлінських рішень, бізнес-планів, планових завдань, а також для прогнозування майбутнього та оцінки очікуваного виконання плану, попередження небажаних результатів.

Оперативний(поточний) – здійснюється постійно, практично кожного дня по обмеженому колу показників і використовується для оперативного керівництва на рівні господарства в цілому та в його підрозділах. Оперативний аналіз займається повсякденним вивченням діяльності з метою негайного втручання у процес виробництва для забезпечення безперервного й ефективного функціонування господарського механізму. Наприклад, щоденний контроль за ходом сільськогосподарських робіт у рослинництві, за надходженням, реалізацією і якістю молока у тваринництві, за коливанням цін на ринку тощо. В сільському господарстві оперативний аналіз може мати сезонний характер (наприклад, контроль за рухом зерна під час жнив).

Послідуючий – проводиться після закінчення відповідного господарського циклу (періоду) робіт, одержання результатів (продукції, прибутків тощо). Він дає змогу глибоко і всебічно вивчити економіку підприємства, об’єктивно оцінити його роботу, виявити фактори впливу, резерви та недоліки, але вже після закінчення процесу виробництва, розподілу, використання ресурсів.

За об’єктом дослідження:

Внутрішньогосподарський – вивчає діяльність підприємства, його структурних підрозділів і окремих виконавців (доярок, водіїв....).Він направлений на проведення об’єктивних і всебічних розрахунків виконання завдань, зобов’язань, умов; вивчення і вимірювання факторів і причин, що зумовили фактично одержані результати; виявлення внутрішніх резервів і розробку заходів щодо їх реалізації; дослідження переваг і можливостей тих чи інших організаційних формувань.

Міжгосподарський – займається вивченням результатів діяльності різних однотипних структур шляхом порівняння між собою, виявленням різниці у використанні ресурсів і з’ясуванням причин виникнення з метою пошуку міжгосподарських резервів. Він надає змогу також встановити наявні тенденції, новації та їх ефект, сприяє їх подальшому поширенню.

Галузевий – проводиться у різних галузях народного господарства. Його методика враховує специфіку окремих галузей економіки (промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту і т.д.), виходячи з того, що кожна галузь суспільного виробництва має свої особливості і, як наслідок, характерні економічні відносини. Проте, треба пам’ятати, що всі галузі тісно пов’язані між собою і мають багато спільного.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)