АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація аналітичної роботи на підприємстві

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  8. III. Основний зміст роботи
  9. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  11. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  12. VІ. Організація і проведення конкурсу

Системне і комплексне проведення економічного аналізу вимагає правильної і цілеспрямованої організації аналітичної роботи.

Під організацією взагалі розуміють створення злагодженої постійної системи для виконання тих чи інших робіт або досягнення певної кінцевої мети.

Під організацією економічного аналізу на підприємстві ро­зуміють цілеспрямоване упорядкування і удосконалення методики і техніки аналізу, процесів збору первинної аналітичної інформації, її обробки, узагальнення і отримання відомостей, необхідних для управління підприємством.

Основними принципами організації економічного аналізу є:

1) Принцип цілісності — виявляється у комплексному використанні всіх джерел економічної інформації.

2) Принцип всебічності — передбачає врахування всіх внутріш­ніх зв'язків і відносин системи економічного аналізу, всіх факторів, що впливають на її функціонуванн

3) Принцип динамічності — встановлює, що всі характеристики системи економічного аналізу слід розглядати як такі, що постійно змінюються.

4) Принцип обґрунтування розподілу обов'язків по проведенню економічного аналізу між окремими виконавцями.

5) Принцип адаптивності — означає пристосування побудови та функцій економічного аналізу до конкретних умов управління.

6) Принцип пропорційності — потребує правильного співвід­ношення між різними елементами та об'єктами організації еконо­мічного аналізу (обчислювальної техніки, програмного забезпе­чення, кваліфікаційного складу виконавців тощо).

Загальне керівництво аналітичною роботою на підприємстві здійснює заступник керівника з економічної роботи (головний бухгалтер, менеджер, маркетолог). Виконавцями аналізу на підприємстві є економісти, плановики, бухгалтери, а також інші працівники, які мають відповідний досвід і схильність до аналітичних досліджень. Якщо аналіз виконують сторонні організації, то аналітиками можуть бути аудитори, працівники банків та наукових установ, відомчі ревізори та інші працівники контролюючих органів.

Програмою аналізу може виступати розгорнутий та деталізований перелік питань, які передбачено вивчати, а також комплект таблиць, обов’язковий до опрацювання під час аналізу. Однак, треба мати на увазі, що тільки старанне складання програми аналізу забезпечує необхідний обсяг інформації і повноту проведення аналітичного дослідження.

Важливим принципом в організації аналітичної роботи на підприємстві є її регламентація та уніфікація.

Регламентація передбачає розробку для кожного виконавця обов’язкового мінімуму таблиць і вихідних форм аналізу.

Уніфікація (стандартизація) аналізу вимагає створення типових методик і інструкцій, вихідних форм і таблиць, стандартних програм, єдиних критеріїв оцінки, що забезпечує порівнянність, зведеність результатів аналізу на більш високому рівні управління, підвищує об’єктивність оцінки діяльності внутрігосподарських підрозділів, зменшує затрати часу на аналіз і в результаті створює умови для підвищення його ефективності.

Проведення економічного аналізу на підприємстві відбувається за наступними організаційними етапами:

1.Виділення суб’єктів і об’єктів аналізу, вибір організаційних форм їх дослідження і розподілу обов’язків між окремими виконавцями.

2.Планування аналітичної роботи.

3.Інформаційне і методичне забезпечення економічного аналізу.

4.Аналітична обробка даних про хід і результати господарювання.

5.Оформлення результатів аналізу.

6.Контроль за впровадженням у виробництво пропозицій, розроблених по результатам аналізу.

Сукупність цих етапів представляє собою комплекс організаційних елементів, здатних забезпечити ефективність економічного аналізу.

За виконанням заходів щодо наслідків аналізу слід встановлювати дійовий і повсякденний контроль, з метою запобігання та повторення аналогічних недоліків в роботі підприємства і висвітлення їх у наступних матеріалах перевірок і аналітичних висновках.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)