АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прогнозування грошових надходжень та витрат

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  3. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  4. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  5. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  6. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  7. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  8. Аналіз витрат за економічними елементами.
  9. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  10. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  11. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  12. Аналіз витрат на 1грн. продукції.

Рух грошових коштів — невід'ємна складова господарської діяльності кожного підприємства. Керівництву підприємства важливо знати не тільки, скільки коштів зараз є в касі чи на розрахунковому рахунку, а й причини того, чому саме така їхня сума там міститься.

Для того щоб знати з яких джерел і за якими каналами відбувалося відповідно надходження та витрата грошових коштів, необхідно скласти звіт про рух грошових коштів так званим прямим методом, а щоб встановити, які зміни відповідних активів і пасивів призвели до кінцевого результату — непрямим методом.

Для складання звіту про рух грошових коштів прямим методом необхідно врахувати всі можливі канали їхнього надходження та витрат. При цьому згідно з існуючою міжнарод­ною практикою аналіз руху грошових коштів роблять теж у розрізі трьох видів господарської діяльності:

• операційної (виробничої) діяльності;

• інвестиційної діяльності;

• фінансової діяльності.

Операційна діяльність — основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Інвестиційна діяльність — це реалізація та закупівля основних засобів і нематеріальних активів.

Фінансова діяльність — одержання та погашення дов­гострокових кредитів, фінансової допомоги, витрати на благодійну діяльність, випуск акції, облігації та їх ви-купівля, виплата дивідендів.

Розрахунок руху грошових коштів прямим методом дає змогу побачити канали надходження та витрати грошових коштів. Водночас для того, щоб зрозуміти, як цей рух впли­нув на формування прибутку, як змінились відповідні активи та пасиви, необхідно зробити його аналіз непрямим методом.

Якщо порівняти аналізи руху грошових коштів, зроблені прямим і непрямим методами, можна відзначити, що основна різниця між ними полягає в обліку надходжень та витрат гро­шових коштів від виробничої діяльності. У використанні не­прямого методу цей облік ведеться через врахування змін у відповідних активах і пасивах.

Прогнозування грошового потоку чи складання грошового бюджету є обов'язковим складником діяльності фінансових служб західних компаній. Це пов'язано з тим, що грошові ко­шти надходять та витрачаються, як правило, нерівномірно. Наприклад, заробітну плату підприємство виплачує п'ятого числа кожного місяця, а отже, повинно мати на цю дату не­обхідну кількість грошей на розрахунковому рахунку. Інший приклад: податкові платежі теж робляться нерівномірно. Де­які з них треба сплачувати щомісяця, окремі — щокварталь­но. Тому виникає об'єктивна потреба мати необхідну кількість грошей на певну дату.

Складання грошового бюджету прямо пов'язане з фінансо­вим циклом реалізованої продукції. Тому перший етап про­гнозування грошових надходжень повинен полягати у визна­ченні фінансових циклів з кожного виду реалізованої підприємством продукції чи наданих послуг. Крім того, не­обхідно мати такі дані:

• обсяг реалізації запланованої продукції, робіт та послуг;

• ціну запланованої реалізації, з урахуванням сезонного її ко­ливання;

• кількість, асортимент закупівлі запланованих матеріалів та послуг;

• ціну на закупівлю запланованих матеріалів і послуги;

• строки збирання урожаю кожної запланованої культури;

• вид розрахунку за заплановані матеріали, роботи та послу­ги: бартером чи грошовими коштами.

Крім цих даних, під час проведення конкретних розра­хунків може з'явитися потреба і в іншій інформації. При цьо­му слід пам'ятати, що спрогнозувати всі дані з абсолютною точністю ніколи не вдасться, особливо в сільському госпо­дарстві. Це пов'язано зі значним впливом природного факто­ра на господарські результати. Тому буде доречним проведення розробки трьох варіантів грошового бюджету: оп­тимістичного, найбільш імовірного та песимістичного. Далі, виходячи із фактичної ситуації, необхідно орієнтуватися на один з них.

У прогнозуванні грошових надходжень та витрат також слід мати на увазі ту обставину, що в сільськогосподарському виробництві значна кількість продукції, яка виробляється в господарстві, споживається самим господарством. Це насам­перед стосується кормовиробництва та послуг допоміжних виробництв.

Прогнозування руху грошових коштів можна робити як прямим, так і непрямим методом. Детальні грошові бюджети (тижневі, місячні) слід розробляти тільки прямим методом, а непрямий метод можна використовувати при розробці річних і квартальних грошових бюджетів.

Форма плану грошового бюджету для сільськогосподарських підприємств має бути з деталіза­цією надходжень та витрат грошових коштів з кожного виду продукції, робіт і послуг. У розробці необхідно враховувати бартерні розрахунки, виплати заробітної плати натурою, взаємозарахування, розрахунки за минулі борги.

Складання грошового бюджету дуже складна і відповідаль­на справа, яка потребує знань не тільки з фінансового аналізу, а й знань технології виробництва, бухгалтерського обліку, фінансів, стану ринків збуту вироблюваної продукції, робіт та послуг.

 

Питання для самоперевірки:

  1. Визначення поняття грошові кошти.
  2. Сутність понять: операційний і фінансовий цикл.
  3. Методика визначення тривалості фінансового циклу.
  4. Поняття операційної та фінансової діяльності
  5. Методика прогнозування грошових надходжень та витрат

Рекомендована література: 6,8,9,12,13,14, 15

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)