АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

психолого-педагогічної сутності процесу пояснення

Читайте также:
  1. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. Вакуумметри не можна використовувати для вимірювання надлишкового тиску. При відсутності манометрів можна використовувати мановакуумметри.
  4. Вид - основний етап еволюційного процесу.
  5. Вид - якісний етап еволюційного процесу.
  6. Визначення ролей і відповідальності учасників інноваційного процесу розглядаються на прикладі програми реалізації інноваційного проекту.
  7. Визначення сутності сукупного суспільного продукту
  8. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  9. Вимоги до ефективного керівника-лідера процесу змін
  10. Виробничий цикл та методи організації виробничого процесу
  11. Гігієнічні вимоги до організації і проведення навчального процесу
  12. Гігієнічні основи навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі (гігієнічні вимоги до посібників, розкладу уроків, структури уроку та організації його проведення)

Інструкція:

Пропонована методика призначена для самооцінення рівня методичного розуміння психолого-педагогічної сутності процесу пояснення, що є ядром комунікатив­ної культури вчителя на предметному рівні. Опитувальник складається з 24-х тверджень. Прочитайте твердження й оцініть, чи властиві вони Вам. До кожного твердження можливий лише один варіант відповіді:

® так ― Ви згідні з цим твердженням (у колонці проти твердження відмічаємо ü);

® ні ― Ви не погоджуєтеся з цим твердженням (відповідно помічаємо ü).

Таблиця 117. Опитувальник

Твердження Відповідь
так ні
  Мене мало дратуватиме те, що учні можуть не слухати мене на уроці, коли я пояснюватиму новий навчальний матеріал    
  У навчанні головне — результат, процес (технологія) не має самоцінності    
  Головні ідеї в навчальному матеріалі, фізичні явища, закони, теорії вчитель фізики має повторювати учням кілька разів    
  Розуміння учнями навчального матеріалу слід оціню­вати за вмінням його застосовувати    
  Пояснюючи учням, учитель пояснює собі    
  Пояснюючи учням навчальний матеріал, вчитель фізики повинен ураховувати особливості їхнього віку і рівень освіченості    
  Знання неможливе без розуміння    
  Розуміння учнем навчального матеріалу вчитель пови­нен оцінювати на основі того, як той його ін­терпретує    
  Пояснюючи, вчитель повинен намагатися зробити зрозумілою мову фізичної науки шляхом перекладу її на мову конкретної групи учнів    
  Учні не повинні втручатися в процес пояснення вчителем навчального матеріалу (запитання вчителю вони можуть ставити наприкінці уроку)    
  Під час пояснення важлива логіка науки, а не логіка розуміння матеріалу різними за здібностями учнями    
  Готовність до сприйняття нового матеріалу формується в процесі пояснення, а не до його початку    
  Під час пояснення можуть бути допущені граматичні помилки. Важливо, щоб воно було захоплюючим і зрозумілим    
  Увагу учнів необхідно підтримувати зусиллям голосу, “лірич­ним” відступом    
  Повторення матеріалу — найліпший спосіб його запам’ятовування    
  Якщо в паралельному класі якийсь пояснювальний прийом мав успіх, його варто застосувати в іншому класі. Це гарантує повторення успіху    
  Процес пояснення, так само як і педагогічна майстерність, — велике мистецтво. Воно неповторне, нічого в ньому запози­чати не можна    
  У будь-якому знанні школяр може пізнати й відшукати особистісний зміст, тому під час пояснення необхідно оперувати особистісним змістом для обміну пізна­вальним досвідом між учителем і учнем    
  Інтерес учня до уроку і предмета цілком залежить від нього самого    
  Механічне запам’ятовування інформації сприяє подаль­шому розумінню навчального матеріалу    
  Логіка учнівського відкриття повторює логіку науко­вого відкриття    
  Знання науки — це знання її термінів, а розуміння — це уміння визначити терміни своїми словами    
  Для розуміння необхідне внутрішнє оцінення школярем матеріалу, який він пізнає (розуміння значущості навчального матеріалу зараз чи в майбутньому)    
  Для розуміння необхідне також і зовнішнє оцінення школярем пізнавального матеріалу (чи відповідають отримані знання тому, що він спостерігає в дійсності)    

Þ Оброблення та аналіз результатів

Оцінення результатів дослідження за опитувальником здійснюється за підрахунком кількості збігів оцінок на опитувально­му листі з “ключем”.

Œ Опрацюйте результати опитування, використовуючи ключ відповідей, з яким слід співставити відповіді, дані Вами в опитувальнику:

Таблиця 118. Ключ відповідей

Відповіді Код відповіді
так                    
ні                    
       

v За кількістю збігів (кожен збіг оцінюється одним балом) визначте рівень ме­то­дичного розуміння психолого-педагогічної сутності процесу пояс­нення:

Таблиця 119. Рівні методичного розуміння вчителем психолого-педагогічної сутності процесу пояснення

Сума балів Характеристика рівня методичного розуміння
  18 – 24 (висока позитивна оцінка) Ви глибоко розумієте педагогічний процес як з позиції методології, так і з позиції психології впливу. Процес пояснення Вами розгляд­дається як установлення тимчасових міжособистісних контактів на уроці. У процесі пояснення легко займаєте позицію того, хто пізнає, і залежного в особистісному плані. Ґрунтовно володіючи різними методами спілкування, доцільно знаходите їм застосування у процесі пояснення. Вам доступні процедури прямого і зворотного перекладу знання з мови науки на мову навчальної дисципліни у тій віковій групі школярів, з якими Ви проводите заняття
  12 – 17 (переважно позитивна оцінка) Процес пояснення Ви розглядаєте не як логічно побудоване інформування, а як розгортання процесу розуміння учнями навчального мате­ріалу. Належну увагу під час педагогіч­ного спілкування приділяєте активній інтерпретації учнями нової навчальної інформації, диску­сії, встановленню зв’язку між їхнім досвідом і новими знаннями. F Проте глибина розуміння пояснювального процесу ще недо­с­татня (потрібна більш ґрунтовна підготовка з проб­лем психо­ло­гічної педагогіки, теорії особистості, що допоможе Вам повніше зрозуміти сутність і зміст педагогіч­ного спілкування)
Менше 12 (низька оцінка) Ви вва­жаєте, що процес пояснення організується відповідно до логіки навчальної дисципліни. Для Вас знання предмету — достатня умова для успішного навчання. Трансляція навчальної інформації для Вас є головною в педагогічному спілкуванні. Пояснюючи учням навчальний матеріал, Ви не орієнтуєтесь ні на психологію школярів, ні на активізацію їхньої навчально-пізнавальної діяльності. Вас не цікавить, який особистісний вплив Ви справляєте на учнів. Вам байдуже, чи продуктивно організоване педагогічне спілкування під час пояснення. F Вам слід ґрунтовніше ознайомитися з теоріями пізнання, особистості, сутністю, змістом, стилями педагогіч­ного спілку­вання та управління навчальною діяльністю школярів

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)