АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інструкція досліджуваним

Читайте также:
  1. ІНСТРУКЦІЯ
  2. ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ АВТОРІВ ДЕРЖАВНОГО ВИДАВНИЦТВА
  3. Інструкція для проведення лабораторної роботи
  4. Інструкція до практичного заняття 5
  5. Інструкція досліджуваним
  6. Інструкція досліджуваним
  7. Інструкція досліджуваним
  8. Інструкція з охорони праці для виконання малярних робіт
  9. Інструкція по експлуатації автоматичних камер схову самообслуговування на залізничних вокзалах
  10. Інструкція по організації зберігання в аптечних закладах різних груп лікарських засобів і предметів медичного призначення
  11. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України 1 страница

Процедура дослідження

 

Домінуючий тип пам’яті виявляють шляхом подання слів декількома способами. Дослідження складається з чотирьохсерій:

j зачитують слова для запам’ятовування (слухове сприймання);

k показують слова для запам’ятовування(зорове сприймання);

l зачитують слова для запам’ятовування, використовуючи моторно-слухову форму сприймання слів;

m зачитують слова для запам’ятовування, використовуючи комбіновану форму сприймання слів (поєднання слухового, зорового і моторного сприймання матеріалу).

F Примітка:

w щоб не було перенавантаження під час визначення типу пам’яті, для кожної серії досить підготувати ряд з 10 слів;

w перед кожною серією досліджуваному дають інструкцію;

w після кожної серії дослідження роблять перерву.

 

Серія № 1

 

Інструкція досліджуваним

 

“Я буду зачитувати Вам слова. Слухайте їх уважно і запам’ятовуйте. За сигналом “ Пишіть!” на аркуші паперу запишете ті слова, які Ви запам’ятали. Якщо все зрозуміло, приготуйтеся слухати і запам’ятовувати”.

Після цього експериментатор виразно (з інтервалом у 3 с) читає 10 слів для запам’ятовування.

? Слова для запам’ятовування у першій серії: машина, яблуко, олівець, весна, лампа, ліс, дощ, квітка, каструля, горобець.

Після паузи (10 с) подає команду: “ Пишіть!”

Після написання слів досліджуваними встановлено перерву 5 хв.

Серія № 2

 

Інструкція досліджуваним

 

“Я буду показувати Вам картки з написаними на них словами. Уважно чи­тайте і запам’ятовуйте їх. За сигналом “ Пишіть!” на аркуші паперу запишете те, що Ви запам’ятали. Якщо все зрозуміло, приготуйтеся читати і запам’ятовувати”.

У цій серії експериментатор послідовно показує слова (кожне слово має бути чітко написане на окремій картці). Показування кожного слова має відповідати тривалості читання слова в першій серії, інтервал між словами такий самий (3 с).

? Слова для запам’ятовування в другій серії: літак, груша, ручка, зима, свічка, поле, горіх, сковорідка, качка, блискавка.

Після прочитання слів і паузи (10 с) подає команду: “ Пишіть!”

Після написання слів досліджуваними встановлено перерву 5 хв.

 

Серія № 3

 

Інструкція досліджуваним

 

“Я буду читати Вам слова. Слухайте їх уважно і “записуйте” в повітрі руч­кою. За сигналом “ Пишіть!” запишіть те, що Ви запам’ятали. Якщо все зрозуміло, приготуйтеся слухати, “писати” слова в повітрі і запам’ятовувати”.

Після цього експериментатор виразно (з інтервалом у 3 с) читає 10 слів для запам’ятовування (швидкість читання така сама, як і в першій серії). Досліджувані слухають і “записують” їх ручкою в повітрі, що забезпечує моторну форму сприймання матеріалу.

? Слова для запам’ятовування в третій серії: корабель, слива, лінійка, літо, ліхтар, річка, грім, ягода, тарілка, гусак.

Після прочитання слів і паузи (10 с) подає команду: “ Пишіть!”

Після написання слів досліджуваними встановлено перерву 10 хв.

 

Серія № 4

 

Інструкція досліджуваним

 

“Я буду читати Вам слова, а Ви їх записуйте на аркуші паперу й запам’ятовуйте. Після того, як я прочитаю останнє слово, аркуші переверніть і за сигналом “ Пишіть!” запишіть зі зворотного боку те, що Ви запам’ятали. Приготуйтеся слухати, записувати та запам’ятовувати”.

Після цього експериментатор виразно читає 10 слів для запам’ятовування (швидкість читання експериментатором слів та паузи між ними залишаються такими самими, як і в попередніх серіях). Щоб забезпечити комбінований тип сприймання матеріалу, досліджувані не тільки сприймають слова на слух, але й відразу записують їх на окремому аркуші, що забезпечує поєднання слухового, зорового і моторного сприймання матеріалу.

? Слова для запам’ятовування в четвертій серії: поїзд, вишня, зошит, осінь, абажур, галявина, злива, гриб, чашка, курка.

Сигнал “ Пишіть!” подається, як і в усіх попередніх серіях, через 10 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)