АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Частина 3. Основні об’єкти Windows

Читайте также:
  1. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  5. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  7. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  8. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  9. II.Основна частина
  10. II.Практична частина
  11. II.Практична частина
  12. III. Основні правила та обов’язки працівників

За ідеологією об’єкти операційної системи відкриваються у вікнах. Вікно – це область, як правило, прямокутної форми, що займає весь екран або частину. За призначенням розрізняють такі основні види вікон: програмні, діалогові та інформаційні. Програмним називається вікно, що відкривається при запуску програми (рисунок 2.5).

Рисунок 2.5. Програма Калькулятор.

Звертаємо вашу увагу, що до програмних також належать вікна, у яких відображається вміст папок і дисків. Це вікна програми Провідник. Програмні вікна мають Рядок заголовка (1), Рядок меню (2), робочу область (4), можуть мати Панелі інструментів (3), підлеглі вікна (7), Рядок стану (5), смуги прокручування (6), лінійки та інші елементи. Рядок заголовка містить назву вікна, кнопку Меню вікна та кнопки керування вікном: Згорнути, Розгорнути/Відновити після розгортання, Закрити (рис. 2.6, а). Зліва від назви вікна розміщена кнопка Меню вікна (рис. 2.6, б). Її вибір відкриває меню, що містить команди керування вікном. Малюнок на цій кнопці для різних вікон різний.

(а) (б)

Рисунок 2.6.

Смуга заголовку розташовується у верхній частині вікна. На лівому її кінці є значок системного меню. При клацанні мишею на ньому розкривається меню керування вікном, останні три операції якого продубльовано трьома кнопками керування розмірами вікна, їх можна побачити на правому кінці смуги заголовка. У центральній її частині виводиться назва інформаційного об'єкта, поданого в цьому вікні (ім'я прикладної програми, відкритих документа або папки). Смуга заголовка служить також для переміщення вікна по робочому столі за допомогою лівої клавіші миші.

Меню розташовується під смугою заголовка і містить команди для виконання різних операцій з інформаційним об'єктом. Нижче меню в разі потреби може бути панель інструментів У ній розташовуються кнопки тих команд із меню, що найчастіше використовуються в роботі. Таке дублювання передбачене для спрощення доступу до цих команд (тут їх можна швидше вибрати).

Рамка визначає межі вікна і використовується для зміни його розмірів.

Основні операції з одним вікном такі:

відкрити (почати роботу) – двічі клацнути мишею на значку об'єкта (папки, файла, додатка);

закрити (закінчити роботу) – клацнути на кнопці;

згорнути на панель задач - клацнути на кнопці;

розгорнути на весь екран – клацнути на кнопці;

відновити (перейти від розмірів на весь екран до колишніх розмірів вікна) – клацнути на кнопці ;

перемістити в інше місце на робочому столі – перетягнути за заголовок; змінити розміри – перетягнути рамку вікна.

Діалогові вікна призначені для встановлення значень параметрів роботи програми або для виконання команд. Вони, як і програмні вікна, мають Рядок заголовка з назвою вікна та кнопками керування вікном. Діалогові вікна з'являються в тому випадку, коли Windows необхідна додаткова інформація для виконання будь-яких дій.

Інформаційні вікна призначені для інформування користувачів про перебіг подій під час роботи програми. Як правило інформаційні вікна дозволяють інформувати користувача про можливі помилки, що виникають під час роботи програми, чи діалогу з користувачем, а також обставини, за яких їх можна уникнути. До інформаційних вікон можна також віднести вікна довідкової системи. Кожна з програм, повинна мати своєму арсеналі довідкову систему, яка б пояснювала принципи роботи програми, та методи, прочитавши які користувач може зрозуміти, які дії він повинен виконувати, щоб досягти певного результату. Викликати довідкову службу можна різними способами: наприклад скористатись пунктом меню Справка, або клавішою F1.

Для виконання завдання необхідно викликати контекстне меню робочого столу, та створити нову папку скориставшись пунктом меню Створити ►Папку, та набрати на клавіатурі відповідну назву. Натиснувши 2 рази лівою кнопкою миші по зображення папки можна відкрити відповідно вікно папки та познайомитися з основними елементами вікна.

Аналогічно створенню нової папку у відкритому вікні папки за допомогою контекстного меню можна створити текстовий документ з назвою «Лабораторна робота №2». Для оформлення звіту необхідно створити скріншот поточного положення Робочого столу на якому на весь екран розгорнута створена Вами папка з текстовим документом. Для цього необхідно скористатись клавішею PRT SCR. Використання цієї клавіші дозволяє додати до буферу обміну поточного зображення робочого столу, яке потім можна додати до будь якої програми обробки графічних зображень.

Наприклад при виконанні лабораторної роботи студенти можуть скористатись графічним редактором Paint, запуск графічного редактора здійснюється через Панель задач меню Пуск ►Усі программи ►Стандартні ► Paint.

Після запуску програми необхідно вставити скопійоване зображення робочого столу із буфера обміну скориставшись пунктом меню Правка ►Вставити, або сполученням клавіш на клавіатурі Ctrl + V.

На останньому етапі необхідно роздрукувати зображення вікна програми та вказати цифрами відповідні елементи вікна.

На відміну від початку роботи (тоді ми тільки включили комп’ютер, а Windows завантажилась автоматично), для коректного завершення роботи Windows недостатньо просто натиснути кнопку. Отже, для того щоб правильно завершити роботу Windows і вимкнути комп’ютер, виконайте такі дії. 1. Клацніть на кнопці Пуск у лівому нижньому куті екрана. Якщо знайти кнопку Пуск не вдається, натисніть клавішу <Ctrl> і, не відпускаючи її, — клавішу <Esc>. Потім відпустіть обидві клавіші. Натискання зазначених клавіш еквівалентне тому, якби ви клацнули на кнопці Пуск, що розкриває головне меню Windows (або меню Пуск). 2. У меню, що відкрилося, виберіть команду Вимкнути комп’ютер в нижньому правому куті меню. На екрані з’явиться діалогове вікно Вимкнути комп’ютер (рис. 2.3).

 

Питання для самоперевірки

1. Які функції виконує операційна система?

2. Як називається диск, на який установлено операційну систему?

3. Які види інтерфейсів операційних систем ви знаєте? Охарактеризуйте кожний з них?

4. Поясніть різницю між однозадачною і багатозадачною ОС?

5. Назвіть основні складові операційної системи та опишіть їх призначення?

6. Опишіть хід завантаження операційної системи?

7. Назвіть відомі вам властивості операційної системи Windows та їх значення?

8. Опишіть послідовність команд виконання основних дій з використанням миші?

9. Що відображається на Робочому столі?

10. Які об’єкти розміщуються на Панелі завдань?

11. Що відображають піктограми індикатори?

12. Як налаштувати параметри робочого столу?

13. Що називають контекстним меню?

14. Яке призначення об’єкту «Корзина»?

15. Яке призначення об’єкту «Мой комп’ютер»

16. Наведіть алгоритм завершення роботи комп’ютера?

17.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)