АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визнання основних засобів та основні завдання організації обліку

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  3. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  4. II Завдання додому
  5. II. Визнання та оцінка запасів
  6. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  7. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  8. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  9. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  10. II. Класифікація основних засобів
  11. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  12. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

ЛЕКЦІЯ 6.

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

1. Визнання основних засобів та основні завдання організації обліку.

2. Організація обліку наявності Основних засобів.

3. Організація обліку надходження, експлуатації та вибуття основних засобів.

4. Організація обліку амортизації основних засобів.

5. Організація бухгалтерського контролю використання основних засобів.

 

Визнання основних засобів та основні завдання організації обліку

Основні засоби - це об’єкти, призначені для використання у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довше за рік).

При визначені основних засобів треба виходити з того, що вони є частиною активів або ресурсів, контрольованих підприємством, використання яких приведе до надходження економічних вигод.

З прийняттям нового податкового кодексу України, пройшли зміни в організації методики бухгалтерського обліку.

Новації не обійшли і податкового обліку основних засобів, стосовно яких доцільність зміни облікової політики, як складової організації обліку на підприємстві, розглянемо нижче.

Перш за все необхідно відмітити – новий Кодекс передбачає зближення бухгалтерського та податкового обліків. З останнього виключено поняття основних фондів. Ст. 14.1.138 ПКУ вводить термін «основні засоби», під якими розуміють матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 2500 гривень (норма діє з 01.01.2012р.) і поступово зменшується у зв’язку з фізичним та моральним зносом та очікуваний строк використання яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або один операційний цикл, якщо він довший за рік).

Нове визначення є набагато ширшим за попереднє, воно включає до складу основних засобів корисні копалини, а також замінює «матеріальну цінність» на «актив».

Всі основні засоби та інші необоротні активи розподіляються на 16 груп (9ст.145,146 ПКУ), що відповідає, майже повністю, класифікації викладеній у Положенні стандарті бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» (надалі – П(С)БО 7). Нарахування амортизації здійснюється за кожним об’єктом окремо з 01.04.11р. та помісячно.

ПКУ ст.145.1 визначає мінімальний строк корисного використання об’єкта основних засобів. І якщо в діючому наказі про облікову політику підприємства вказано строк корисного використання основних засобів, його згідно статті ПКУ відкоригували до норм ПКУ. Відповідно, до витрат періоду має бути включена сума амортизації, розрахованої за новими строками експлуатації об’єкта. Згідно до цієї норми було внесено зміни до П(С)БО 7 п.26, де зазначається, що нарахування амортизації може здійснюватись з урахуванням мінімально допустимого податковим законодавством строку корисного використання об’єктів основних засобів.

Тобто підприємство на загальній системі оподаткування може внести зімни до Наказу та дотримуватись одночасно норм двох законодавчих актів, і таким чином не буде виникати розбіжностей між податковим та бухгалтерським обліками.

Одиницею обліку основних засобів є окремий інвентарний об’єкт.

Для контролю, збереженню основних засобів окремому об’єкту основних засобів присвоюється відповідний інвентарний номер методом прикріплення металевого жетону, нанесення фарбою, таврування.

Інвентарним об’єктом вважається закінчена будова з усіма до неї пристосуваннями або окремий конструктивно відособлений предмет, що виконує самостійні функції.

Присвоєний інвентарний номер зберігається за цим об’єктом протягом усього періоду його експлуатації на даному підприємстві. Він проставляється в усіх первинних документах, що оформлюють наявність і рух об’єкту, акті прийому-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ тощо.

Важливим етапом організації обліку ОЗ є раціональна організація аналітичного обліку. Аналітичний облік ОЗ відображає:

Ø технічну і економічну характеристики об’єкту;

Ø його місцезнаходження;

Ø первісну оцінку і переоцінену (індексацію) вартість;

Ø норму амортизаційних відрахувань (норму зносу).

У аналітичному обліку відображають усі зміни, що сталися під час експлуатації ОЗ.

Аналітичні рахунки групуються по:

Ø місцям, де знаходяться ОЗ;

Ø по матеріально-відповідальним особам;

Ø по нормам та напрямам нарахування амортизації тощо.

Аналітичний облік ОЗ ведеться по кожному інвентарному об’єкту за допомогою інвентарних карток обліку ОЗ - загальних для будов і споруд, а також для машин, обладнання, інструменту, виробничого і господарського інвентарю.

Основні завдання організації обліку основних засобів:

1. Контроль за збереженням основних засобів та інших необоротних матеріальних активів.

2. Правильне і своєчасне документальне оформлення та відображення в регістрах обліку надходження, внутрішнього переміщення і вибуття об’єктів основних засобів та інших необоротних активів.

3. Правильне обчислення та відображення в обліку сум зносу основних засобів та інших необоротних матеріальних активів.

4. Контроль за витратами на ремонт основних засобів.

5. Отримання документальних даних про наявність та рух ОЗ за місцями їх експлуатації, в розрізі осіб, відповідальних за їх збереження.

6. Виявлення результатів від реалізації об’єктів основних засобів або іншого їх вибуття..

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)