АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація обліку амортизації основних засобів

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  5. II. Класифікація основних засобів
  6. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  7. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  8. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  9. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  10. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  11. V. Облік амортизації основних засобів
  12. V. Особливості обліку деяких запасів

 

Амортизація -це систематичний розподіл вартості, яка амортизується необоротних активів протягом року їх корисного використання (експлуатації).

Амортизується первісна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної вартості.

Нарахування амортизації необоротних активів здійснюється щомісячно протягом строку корисного використання і призупиняється на період реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Нарахування амортизації необоротних активів:

п о ч и н а є т ь с я - з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт необоротних активів став придатним для корисного використання.

п р и п и н я є т ь с я - з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта необоротних активів.

Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом, але не більше 20 років.

Метод амортизації необоротних активів обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигід від їх використання.

Методи амортизації основних засобів та нематеріальних активів:

ПРЯМОЛІНІЙНИЙ - Річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на очікуваний період часу використання об’єкта основних засобів.

ЗМЕНШЕННЯ ЗАЛИШКОВОЇ ВАРТОСТІ - Річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року або його первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації.

ПРИСКОРЕНОГО ЗМЕНШЕННЯ ЗАЛИШКОВОЇ ВАРТОСТІ - Річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка обчислюється виходячи зі строку корисного використання об’єкта, і подвоюється.

Метод прискореного зменшення залишкової вартості - база для нарахування -залишкова вартість.

КУМУЛЯТИВНИЙ -Річна сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується, та кумулятивного коефіцієнта.

ВИРОБНИЧИЙ -Місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції та виробничої ставки амортизації.

Підприємство може застосовувати метод амортизації об’єкту основних засобів переглядається у разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використовування. Нарахування амортизації по новому методу починається з місяця, наступного за місяцем ухвалення рішення про зміну методу амортизації.

Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Підприємства з сезонним характером виробництва річну суму амортизації нараховують протягом періоду роботи підприємства в звітному році.

З 01.04.11р. амортизація більше не бере участі при розрахунку прибутку до оподаткування. Її включають до складу собівартості виготовлених та реалізованих товарів (робіт, послуг), у залежності від напрямку використання такого активу.

Із введенням нового податкового кодексу в Україні змінилося поняття «амортизація» (згідно ПКУ ст..14.1.3), як систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних активів, що амортизується протягом строку їх корисного використання (експлуатації) [ПКУ]. Тобто, тепер вона не впливає, як раніше, на скоригований податок на прибуток платника і таке формулювання є вірним стосовно бухгалтерського обліку.

Проте, треба зауважити, що податкова собівартість суттєво відрізняється від собівартості бухгалтерської. Позитивним моментом при цьому є те, що відтепер амортизація прив’язується не до вартості(відповідно ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств»), а до конкретного об’єкта основних засобів, так як амортизація нараховується пооб’єктно відповідно до Податкового кодексу України. Раніше відповідно до групового обліку основних засобів вартість, яка амортизується, могла існувати в обліку навіть за відсутності матеріального предмета.

З другого кварталу 2011 року застосовуються методи нарахування амортизації відповідно до положень бухгалтерського обліку, але деякі особливості податкового обліку будуть присутні і в пропонованому Наказі про облікову політику, а саме:

ü не нараховують амортизацію на земельні ділянки та природні ресурси. У бухгалтерському обліку ж не застосовують амортизацію тільки на землю та незавершені капітальні інвестиції;

ü метод прискореного зменшення залишкової вартості дозволено застосовувати тільки до 4 групи ОЗ (машини та обладнання) та 5 (транспортні засоби);

ü при амортизації інших основних засобів, тимчасових споруд, предметів прокату застосовують прямолінійний або виробничий метод.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)