АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Платежі пластиковими картками

Читайте также:
  1. Авансові платежі.
  2. Види та класифікація обовязкових платежів.
  3. Відповідальність платників ресурсних платежів за порушення
  4. Відсоткова ставка – це відносна величина відсоткових платежів на позиковий капітал за певний період часу, як правило, за рік.
  5. Комбінований метод (змішані платежі)
  6. Методика розрахунку й включення до ціни продукції податкових платежів з акцизного збору.
  7. Оподаткування операцій з давальницькою сировиною. Порядок оформлення, обліку та погашення податкового векселя та зобов’язання на сплату митних платежів
  8. Організація касового виконання державного бюджету за доходами та порядок зарахування платежів.
  9. Організація обліку забезпечень майбутніх витрат І ПЛАТЕЖІВ ТА ЦІЛЬОВОГО ФІНАНСУВАННЯ
  10. Платежі платоспроможність
  11. Порядок укладення договорів страхування будівель та іншого майна сільськогосподарських підприємств, визначення і сплати страхових платежів.

Найсучаснішим засобом платежу вважається пластикова картка. Платежі пластиковими картками — вид пла­тежів за дебетом. Після того, як платник підпише доку­мент або повідомить про свою згоду на оплату електронним каналом, одержувач платежу чи його банк отримають від банку платника призначену суму дебетуванням його ра­хунка.

 

З розвитком карткових систем з'явилися різні види пластикових карток, які різняться призначенням, фун­кціональними і технічними характеристиками.

1.Банківські кредитні картки - призначені для купівлі товарів з використанням банківського кредиту, а також для отримання авансів у готівковій формі. Головна їх сут­ність — відкриття банком кредитної лінії, автоматично ви­користовуваної щоразу при купівлі товару або отримання кредиту в грошовій формі. Кредитна лінія діє в межах встановленого банком ліміту.

Кредитні картки бувають індивідуальні та корпоративні.

Індивідуальні картки видають окремим клієнтам бан­ку на підставі договору. Вони можуть бути «стандартними» або «золотими». «Золоті» призначені для осіб з високою кредитоспроможністю і передбачають піль­ги для них.

Корпоративні картки видають організації, яка на під­ставі цієї картки може видати індивідуальні картки пев­ним особам (керівникам, співробітникам), їм відкривають персональні рахунки, пов'язані з корпоративним картко­вим рахунком. Відповідальність перед банком за корпора­тивний рахунок несе організація, а не власники індивіду­альних корпоративних карток.

 

2. Чекові гарантійні картки - видаються власникам поточ­них рахунків у банку для ідентифікації чекодавця і гаран­тії платежу за чеком. Картка базується на кредитній лінії, яка дає змогу власникові рахунка користуватися кредитом (овердрафтом). При цьому банк гарантує одержання гро­шей за чеком у межах встановленого ліміту в тому разі, як­що на рахунку чекодавця відсутня необхідна сума.

3. «Електронні гаманці» -це картки, призначені для оп­лати різноманітних товарів або послуг. Потенційно мо­жуть використовуватися як в межах однієї країни, так і в міжнародних масштабах, але інколи їх використання об­межується певним регіоном. Платіжна спроможність зу­мовлена певною сумою, яку власник картки попередньо вносить емітенту цієї картки або його агенту. Кошти мож­на вносити безпосередньо на картку готівкою або з вико­ристанням депозитного рахунка власника картки. Перед­бачено можливість багаторазового «завантаження елек­тронного гаманця».

4. Картки з магнітною смугою - мають на звороті магніт­ну смугу, на якій записано дані, необхідні для ідентифіка­ції особи — власника картки при її використанні в банків­ських автоматах та електронних терміналах торговельних закладів.

5. Картка з мікросхемою. Запроваджена у Франції 1974 p., поширена в цій країні та за кордоном. Вбудована в картку мікросхема (чіп) складається із запам'ятовуючих прист­роїв для збереження інформації та процесора, який є комп'ютером і здатний обробляти інформацію, записану в запам'ятовуючих пристроях. Ці мікропроцесори постійно вдосконалюються для розширення функціональних мож­ливостей картки і підвищення її надійності. Такі картки називають також «інтелектуальними» картками або смарт-картками.

Платежі векселями

Вексель — цінний папір (а також вид кредитних грошей), що містить безумовне абстрактне грошо­ве зобов'язання векселедавця сплатити після настання терміну визначену суму грошей власнику векселя (векселетримачеві).

При розрахунках у зовнішньоторговельних операціях використовують простий вексель (соло) і переказний (трат­ту).

Простий вексель (соло) — нічим не обумовлене зобов'язання по­зичальника (векселедавця) сплатити позикодавцю (векселетри­мачеві) відповідний боргу визначений термін.

Вексель складається за суворо встановленою формою, обумовленою національним законодавством.

Частіше застосовують переказний вексель, який є безумовною пропозицією трасанте (кредитора), ад­ресованою трасату (боржнику), сплатити третій особі (ре­мітенту) в установлений термін означену суму. При виник­ненні такого грошового зобов'язання трасант виступає і кредитором щодо боржника (трасата), і боржником стосов­но ремітента.

У сфері міжнародного платіжно­го обігу застосовуються норми національного і міжнародно­го права. Так, у 1930 р. в Женеві група країн прийняла «Од­нотипний вексельний закон». На його основі держави — учасниці угоди, у тому числі колишній СРСР, уніфікува­ли національне вексельне законодавство.

Схема розрахунку покупця з продавцем за поставлені в кредит товари

за допомогою простого векселя

 

Відповідно до «Однотипного вексельного закону» век­сель складають у письмовому вигляді. Він повинен місти­ти обов'язкові реквізити.

Реквізити простого векселя:

1) «вексельна позначка»;

2) просте і нічим не обумовлене зобов'язання сплатити певну суму грошей;

3) термін платежу;

4) місце платежу;

5) найменування одержувача;

6) дата та місце складання платежу;

7) підпис векселедавця.

Реквізити переказного векселя:

1) назва «вексель» у тексті документа;

2) проста і нічим не обумовлена пропозиція сплатити певну суму грошей;

3) найменування трасата (боржника);

4) термін платежу;

5) місце платежу;

6) найменування особи (ремітента, одержувача), якій чи за чиїм наказом має бути здійснений платіж;

7) дата та місце складання векселя;

8) підпис особи (векселедавця, трасанта, кредитора), яка видає вексель.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)