АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СОРТУВАННЯ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ ШКІРЯНО-ХУТРОВОЇ СИРОВИНИ

Читайте также:
  1. II. Визнання та оцінка запасів
  2. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  3. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  6. IV. Оцінка вибуття запасів
  7. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  8. Алгоритми «швидкого» сортування
  9. Аналіз і оцінка комерційного ризику
  10. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  11. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  12. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій

Сортування шкіряної сировини.

Сортування сировини – при заготівлі та здаванні її шкіряній та хутровій промисловості проводиться на основі державних стандартів.

Стандарт – нормативно-технічний документ, який встановлює комплекс норм, правил, вимог до об єкту стандартизації та затверджений компетентним органом – Державним комітетом стандартів. Заготівля шкірсировини відбувається у відповідності до ДСТ 28425 – 90, здавання шкірзаводам – 382-91.

ДСТ 28425 – 90 вміщує такі основні розділи:

- класифікація сировини;

- технічні вимоги до зовнішнього вигляду та якості, правила приймання і співвідношення маси та площі парної та всіх видів консервованої сировини;

- правила сортування шкірсировини в залежності від виду та маси шкур.

Вся шкірсировина в залежності від виду маси та площі ділиться в парному вигляді на 4 групи.

В залежності від якості (числа дефектів, місця їх розташування на шкурі) шкури ділять на 4 сорти з урахуванням групи сировини. Шкури, які не відповідають 4-му сорту, називаються клаптем.

У цьому ж стандарті наведені методи випробувань, порядок маркування, пакування та транспортування сировини.

ДСТ 382-91 охоплює усі види сировини, які здають шкірзаводам. У відповідності до цього стандарту шкірсировина ділиться на крупну, мілку та шкури свиней. У цьому ж стандарті наводяться вимоги до зовнішнього вигляду та якості оббілування, дається виробниче призначення кожної групи сировини, нормується порядок підбору виробничих партій сировини, визначення засолу, маси, площі, якості консервування, їх бактеріального стану, правила вимірювання товщини шкури, довжини шерсті овчини та кількості сала на шкурах свиней. Крім того, є стандарти на окремі види сировини: шкури оленів, овчину шубну та хутрову, на романівську шубну овчину, на шкури морських звірів – тюленя, нерпи, білухи, лахтаха та сивуча.

Виробничою партією вважають кількість оббілованих (обряджених) шкур одного виробничого призначення, одного виду, маси або площі та товщини, одного району розповсюдження або породи, однієї забійної відзнаки, одного способу консервування, щільності та сортності, оформлених одним документом, в якому зафіксована якість сировини. Об єм виробничої партії визначається об ємом та продуктивністю обладнанн,. рідинним коефіцієнтом.

Переробка сировини виробничими партіями забезпечує однорідний характер обробки шкур. Для врахування сортності шкірсировини в партії, яка складається з шкур різних сортів, сортність партії переводять в першосортні одиниці, користуючись такими коефіцієнтами (табл.2.1.)

Таблиця 2.1.

Коефіцієнти переведення сортності в першосортні одиниці.

 

Сировина 1 сорт 2 сорт 3 сорт 4 сорт
Крупна        
Мілка (за виключенням овчини), кінська, свиняча        
Овчина: - шерсна; - шкіряна, напівшкіряня; - голяк; - шубна        

Наприклад: В партії мілкої сировини 500 шкур. З них 1 сорту – 100, 2 сорту – 200, 3 сорту – 100, 4 сорту – 100. Визначте загальну сортність партії мілкої сировини в першосортних одиницях та в %.

N = 500 шкур (мілка).

З них:

1 с. – 100

2 с. – 200

3 с. – 100

4 с. – 100

Сп.о. -?

С% -?

Щоб визначити загальну сортність партії шкірсировини, кількість шкур кожного сорту множать на встановлений коефіцієнт (табл.) і ділять на 100, отримані результати сумують, ділять на загальну кількість шкур в партії і множать на 100.

Сортність партії мілкої сировини в першосортних одиницях складає:

1 с. – 100 п.о.

2 с. - п.о.

3 с. - п.о.

4 с. - п.о.

Сп.о. = 100 + 170 + 60 + 40 = 370 п.о.

С% = %

Завдання для самостійної роботи:

Задача. Визначте сортність в першосортних одиницях та в % партії сировини, якщо відомі вид сировини, загальна кількість шкур в партії, кількість шкур кожного сорту.

 

Дані для розрахунків Варіант
             
Вид сировини.     Кількість шкур в партії. З них: - 1 сорту, - 2 сорту, - 3 сорту, - 4 сорту. в.р.х. (крупна)     в.р.х. (мілка)     овчина шерсна       овчина напівшерсна     шкури свиней, коней     овчина голяк     овчина шубна    

 

Усю шкіряну сировину поділяють на чотири сортувальні групи:

1-а група - слизок i опойок незалежно від маси, жеребок масою до 5 кг включно, овчина i козлина всіх розмірів i свинячі шкури площею вiд 30 до 70 дм2;

2-а група - виросток, шкури верблюденят, лошат, ослів i мулів масою до 10 кг, шкури свиней площею 70...120 дм2, крупони свинячих шкур площею 30...50 дм2;

3-я група - шкури великої рогатої худоби, коней, верблюдів, ослів, мулів, буйволів, яків i лосів масою 10...17 кг включно, передини i хази, половинки верблюжих шкур незалежно від маси, шкури свиней площею 120...200 дм2, крупони свинячих шкур площею понад 50 дм2;

4-а група - шкури великої рогатої худоби, коней, верблюдів, ослів, мулів, буйволів, яків, лосів масою вище 17 кг, шкури свиней площею більше 200 дм2.

Залежно від наявності дефектів на шкурах (характеру, числа, розмірів i місця розміщення) сировину в межах кожної сортувальної групи поділяють на чотири сорти (табл. 3). До IV сорту відносять шкури, які не відповідають вимогам III сорту i мають корисну площу в одному місці шкури не менше 25 % для крупної сировини i не менше 35 % для дрібної i свинячої сировини. Корисною площею вважається не пошкоджена дефектами ділянка шкури. Три дефекти в периферійній ділянці прирівнюються до одного в середній частині шкури.

 

Таблиця 3. Кількість дефектів, які допускаються при сортуванні шкур

  Сортувальна група I сорт II сорт III сорт
Середина шкури Краї шкури Середина шкури Краї шкури Середина шкури Краї шкури
1-а -          
2-а           -
3-а           -
4-а   -   -   -

 

При оцінці дефектів краями шкури вважають вороток, поли та огузок на відстані 5 см від краю для шкур 1-ї сортувальної групи, 10 см - для шкур 2-ї групи та 20 см - для шкур 3-ї та 4-ї сортувальних груп.

Розроблена оцінка дефектів у одиницях (табл. 4) та встановлені наступні граничні розміри дефектів, які приймають за одиницю дефекту (за сортувальними групами):

1-а - за площею до 30 см2; за довжиною 8 см;

2-а - за площею до 50 см2; за довжиною 10 см;

3-я і 4-а - за площею до 100 см2; за довжиною 15 см.

Таблиця 4. Оцінка дефектів шкур у одиницях

  Найменування дефекту Число одиниць дефектів за сортувальними групами
1-а 2-а 3-а 4-а
Болячка, безликість, вирив, дірка, ломина, моржу-ватість (на свинячих шкурах), накостиш, підріз, парші, тавро, подряпина, батоговина, роговина        
Падіжна шкура   Не враховують
Вимерзність, що займає до половини площі шкури        
Вимерзність, що займає більше половини площі шкури        
Худина     Не враховують
Незначна худина   Не враховують
Прілина, молеїдина, шкіроїдина        
Сольові плями, що займають до 25 % площі шкури        
Сольові плями, що займають більше 25 % площі шкури        
Зроговіння, свищі незарослі        
Одинично розкидані свищі (кожні два)        
Одинично розкидані накостиші (кожні п’ять)   - - -

 

До дефектів, що вимірюють за площею, належать дефекти, що вражають шкуру ділянками, а також лінійні дефекти, що розташовані групою.

Декілька дефектів з однаковою оцінкою, що розташовані поруч і не перевищують у сукупності встановлених розмірів по довжині чи по площі, вважають за один дефект.

Прямі лінійні дефекти вимірюють у сантиметрах. Якщо мала сторона прямокутника чи трикутника, у який вписується дефект, по довжині більше 2 см, то цей дефект вимірюють у квадратних сантиметрах (тобто по площі), а якщо менше 2 см, - як лінійний.

Якщо площа чи довжина дефекту перевищує установлений граничний розмір дефекту, то кожну наступну надлишкову повну чи неповну уражену дефектом площу чи довжину оцінюють у половинному розмірі.

На парних шкурах великої рогатої худоби, коней, верблюдів масою понад 17 кг і на свинячих шкурах площею більше 120 до 200 дм2 подряпини і безликості (в загальній кількості 3 штуки) не враховують і рахунок дефектів починають з четвертого.

Овчини з поодиноко розкиданими накостишами до 5 штук включно без інших дефектів відносять до I сорту.

Якщо будь-які дефекти (крім дефектів вимерзність, худина, незначна худина, падіжна шкура, мертва стрижка) співпадають (дефект на дефекті), то беруть до уваги той з дефектів, який має більш строгу оцінку.

Якщо будь-які дефекти, що вимірюються за площею чи довжиною, співпадають з дефектами вимерзність, худина, незначна худина, падіжна шкура, мертва стрижка, то ці дефекти враховуються окремо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)