АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проксемічна система

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  11. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.
  12. IV. Ямайская валютная система

Поняття, приклади, різновиди невербальних засобів спілкування

Невербальне спілкування - це спілкування за допомогою міміки, жестів і пантоміміки, через прямі сенсорні чи тілесні контакти.

Приклади

рухи тіла, жести (рухи рук, ніг), просторове поле між співрозмовниками, вираз очей та направленість погляду, вираз обличчя, акустичні засоби (пов´язані з мовою і не пов´язані з нею), тактильні засоби (потиск руки, поцілунки), посмішка, косметика, реакції шкіри (почервоніння, збліднення), запахи (парфуми, алкоголь), одяг та його колір, манери (наприклад, тримати сигарету) та ін.

Різновиди

Усі невербальні засоби спілкування умовно можна об єднати у три великі системи.

Кінетична система, тактична система, проксемічна система.

Кінетична система

Кінетична система – система невербальних засобів спілкування, яка полягає в зовнішньому прояві людських почуттів та емоцій в процесі спілкування.

До неї належать:

- Жестіка;

- Міміка;

- Пантоміміка.

Жести – це сукупність різноманітних рухів руками.

Комунікативні (жести привітання, прощання, привернення уваги, заборони, стверджувальні, заперечні, питальні і т.д.)

Модальні, тобто виражають оцінку і ставлення (жести схвалення, задоволення, довіри і недовіри і т.п.).

Описові жести, які мають сенс тільки в контекст мовного висловлювання.

Мімічні засоби - сукупність рухів лицьових м'язів і голови. Це умовні знаки (кивок голови), що вказують рухи - поворот голови у певний бік. Родоначальниками неречевой комунікації є Чарлі Чаплін та інші актори німого кіно [3, c. 47]. Міміка, тобто вираз обличчя (очей, брів, губ) є головним показником почуттів.

Маска - це сукупність знаків (мовних, жестових), подача яких забезпечує «гладку» і безпечну взаємодію в людській групі. Приклади: маска ввічливості.

Пантоміміка — це система виразних рухів людини, за допомогою яких вона демонструє іншим людям свій внутрішній психофізіологічний стан, або показує своє особисте ставлення до того, що відбувається з нею та навколо неї.

Пантоміміка - це хода, пози, загальна моторика всього тіла.

Хода - це стиль пересування людини. Її складовими є: ритм, динаміка кроку, амплітуда перенесення тіла при русі, маса тіла.

Поза - це положення тіла.

Поза, при якій людина перехрещує руки і ноги, називається закритою.

Відкритою вважається поза, у якій руки і ноги не перехрещені, корпус тіла спрямований у бік співрозмовника, а долоні і стопи розгорнуті до партнера під час спілкування.

Тактильна система

Тактильна система - обійми, рукостискання, поплескування по плечі або спині, дотики, поцілунки.

Проксемічна система

Американський антрополог Едуард Т. Хол був одним з родоначальників в галузі вивчення просторових потреб людини, і на початку шістдесятих років він запровадив термін «проксеміка».

Проксемічна система – розміщення людини в просторі.

1. Інтимна зона (від 15 до 46 см).

З усіх зон ця найголовніша, оскільки саме цю зону людина охороняє так, начебто це її власність. Дозволяється проникнути в цю зону тільки тим особам, хто перебуває в тісному емоційному контакті з ним. Це діти, батьки, близькі друзі і родичі.

2. Особиста зона (від 46 см до 1,2 метра)

Це відстань, що звичайно розділяє нас, коли ми знаходимося на коктейль-вечірках, офіційних прийомах, офіційних вечорах і дружніх вечірках.

3. Соціальна зона (від 1,2 до 3,6 метрів)

На такій відстані ми тримаємося від сторонніх людей, наприклад, листоноші, нового службовця на роботі і від людей, яких не дуже добре знаємо.

4. Громадська зона (більш 3,6 метри)

Коли ми адресуємося до великої групи людей, то найзручніше стояти саме на цій відстані від аудиторії.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)