АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники використання матеріальних ресурсів підприємства

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  3. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  4. IV. Амортизація нематеріальних активів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Робочий час і його використання
  7. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  8. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  9. Активними операціями називаються операції з розміщення банківських ресурсів.
  10. Амортизація інших необоротних матеріальних активів
  11. Аналіз використання автопарку.
  12. Аналіз використання виробничих потужностей

Матеріальні ресурси являють собою запаси предметів праці, які включають сировину, основні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріали, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва та адміністративних потреб, і наявність яких є необхідною умовою ритмічної роботи підприємства.

Визначення потреби підприємства у матеріальних ресурсах (сировині, матеріалах, паливі тощо) здійснюється за допомогою нормування їх витрат.

Нормування витрат матеріальних ресурсів це встановлення гранично допустимої величини їх витрат, необхідної для виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг) в умовах конкретного виробництва з урахуванням застосування прогресивних технологій та вдосконалення виробничого процесу.

Норма витрат матеріальних ресурсів – гранично допустима величина витрат матеріальних ресурсів, необхідна для виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг.

Норма витрат має власну структуру, що характеризується співвідношенням окремих елементів, які у сукупності становлять загальну величину витрат певного виду матеріальних ресурсів, необхідну для виготовлення одиниці виробу. Для більшості видів матеріальних ресурсів норма витрат має таку структуру:

де Нм.р загальні витрати (норма витрат) матеріального ресурсу (у натуральних вимірниках);

Мч чисті (корисні) витрати матеріального ресурсу (у натуральних вимірниках);

Мтв технологічні відходи і втрати (у натуральних вимірниках);

Мін - інші організаційно-технічні втрати, що відбуваються під час транспортування, зберігання тощо (у натуральних вимірниках).

Для характеристики ступеня ефективності використання матеріальних ресурсів застосовується система техніко-економічних показників (рис.), основним з яких є матеріаломісткість.

Рис. Показники використання матеріальних ресурсів

 

Матеріаломісткість продукції (ММпр) (або загальна матеріаломісткість) є вартісним показником, який відображає рівень матеріальних витрат підприємства (без амортизації) на одиницю продукції або на одну гривню виготовленої продукції.

де Мзаг загальна сума матеріальних витрат підприємства, грн.;

Q – обсяг виготовленої підприємством продукції (у натуральних або грошових вимірниках).

Абсолютна матеріаломісткість показує витрати основних видів сировини і матеріалів за абсолютними значеннями на фізичну одиницю виготовленої продукції.

Питома матеріаломісткість – це витрати основних видів сировини і матеріалів на одиницю експлуатаційної характеристики продукції.

Оберненим показником до матеріаломісткості є матеріаловіддача ( МВпр )

Під час виробничої діяльності підприємства спостерігають ся відхилення фактичних показників витрачання матеріальних ресурсів від планових. Для оцінки ступеня додержання встановлених норм витрат матеріальних ресурсів обчислюють такі показники.

1. Коефіцієнт використання матеріальних ресурсів (Квм) характеризує частку корисних витрат матеріальних ресурсів у їх загальній нормі. Він може бути плановим і фактичним

Плановий коефіцієнт – відношення чистої ваги виробу (Мч) до норми витрат сировини або матеріалів (Н м.р):

Фактичний коефіцієнт – відношення чистої ваги виробу до фактичних витрат матеріалів (М заг).

2. Розмір відходів характеризується коефіцієнтом, що показує відношення величини відходів до величини загальних витрат матеріалу.

3. Коефіцієнт виходу готової продукції з одиниці переробленої сировини застосовується на підприємствах тих галузей, де переробляють первинну сировину, наприклад на підприємствах цукрової промисловості під час визначення виходу цукру з буряків, на підприємствах кольорової металургії при визначенні видобутку міді з руди тощо. Значення цього коефіцієнта обмежується вмістом корисної речовини у сировині, що переробляється.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)