АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормування оборотних засобів у виробничих запасах

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. V. Облік амортизації основних засобів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  8. VIII. Облік вибуття основних засобів
  9. АКТ на списання основних засобів
  10. Амортизація інших необоротних активів
  11. Амортизація інших необоротних матеріальних активів
  12. Амортизація основних засобів.

Економічно обґрунтовані обсяги оборотних засобів, що спрямовуються на формування виробничих запасів, відіграють важливу роль у забезпеченні ритмічності виробництва та своєчасному виконанні договірних зобов'язань підприємства. При цьому вони дають змогу не лише запобігти появі можливих зривів виробництва продукції через несвоєчасну поставку постачальником сировини, а й уникнути зайвих витрат грошових коштів через утримання надлишкових запасів матеріальних ресурсів (наприклад, витрат на утримання складів більшої площі, додаткову охорону тощо).

Мінімальний розмір виробничих запасів у грошовому вираженні, необхідний для забезпечення нормального функціонування підприємства, називається нормативом оборотних засобів у виробничих запасах.

Норматив оборотних засобів у виробничих запасах () обчислюється за формулою:

де Мд - середньодобові планові витрати певного виду матеріаль­них ресурсів (у натуральних вимірниках);

Ц – ціна одиниці матеріальних ресурсів, грн.;

Д3 норма запасу матеріальних ресурсів, дні.

Середньодобові планові витрати матеріальних ресурсів д) визначаються так:

де Мріч річні витрати матеріалів у попередньому періоді (у натуральних вимірниках);

Дк кількість календарних днів у плановому році;

kQ коефіцієнт, що враховує зміни умов виробництва. Він обчислюється як індекс динаміки обсягів виробництва продукції:

де Q та Qбаз – обсяги випуску продукції у плановому та базовому році відповідно (у натуральних вимірниках).

Загальна річна потреба у матеріальних ресурсах певного виду обчислюється так:

де Нм.р – норма витрат певного матеріалу на одиницю і-го виду продукції;

Qi – кількість одиниць продукції і-го виду;

п – кількість видів продукції.

Норма запасів матеріальних ресурсів 3) – це мінімально необхідна кількість днів, на яку треба передбачити запас матеріалів для забезпечення нормального функціонування підприємства.

Норма запасу певного виду матеріальних ресурсів 3) включає транспортний тр), підготовчий (Дпідг), технологічний техн), поточний (Дпот) та страховий запаси (Дстр), обчислені у днях:

Д3 = Дтр + Дпідг + Дтехн + Дпот + Дстр.

Транспортний запас створюється на період між моментом переказування коштів підприємства постачальнику за матеріаль­ні ресурси та часом їх отримання на підприємстві.

 

 

Підготовчий запас створюється на період, необхідний для комплектації, лабораторного аналізу, приймання, підготовки матеріалів до виробничого споживання (вимірювання щільності, сортування тощо). Його обчислюють з урахуванням специфіки конкретного підприємства та технологічних особливостей обробки сировини.

Технологічний запас створюється у випадках, коли матеріальні ресурси, що надходять на підприємство, не відповідають вимогам технологічного процесу і до видачі у виробництво потребують попередньої обробки (наприклад, сушіння, розкрою тощо). Його розмір, так само, як і розмір підготовчого запасу, визначається конкретними умовами технологічного процесу виготовлення продукції на підприємстві.

Поточний запас забезпечує роботу підприємства у період між двома черговими поставками матеріальних ресурсів на підприємство. Поточний запас певного виду матеріальних ресурсів у натуральних вимірниках (Зпот)можна обчислити за формулою

де Дпот період між двома черговими поставками матеріальних ресурсів на підприємство, дні;

Мд середньодобові планові витрати матеріалів на підприємстві (у натуральних вимірниках).

Різновидом поточного запасу є сезонний запас, який формується в умовах сезонного використання, сезонного транспортування або сезонної заготівлі сировини.

Страховий запас складається на випадок порушення постачальником запланованого режиму поставок матеріальних ресурсів на підприємство. Як правило, він приймається в розмірі, що не перевищує половини поточного запасу. Величина страхового запасу стр) в натуральних вимірниках обчислюється за формулою

Таким чином, величина необхідного запасу матеріальних ресурсів певного виду м.р) в натуральних вимірниках становитиме

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)