АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дослідження стратегічного досвіду підприємств з виробництва пива

Читайте также:
  1. III.Результати дослідження
  2. Q - обсяг виробництва.
  3. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  4. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  5. Автоматизація виробництва
  6. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  7. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  8. Аналіз витрат на обслуговування виробництва
  9. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  10. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  11. Аналіз доходів та витрат підприємства
  12. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства

Галузь пивоваріння України представлена ​​трьома великими компаніями-лідерами ринку, трьома середніми компаніями і близько 40 дрібними пивзаводами і приватними пивоварнями локального значення. Основні характеристики представників галузі представлені в табл. 3. Бренди лідерів ринку представлені на рис. 10.

Таблиця 3

Основні характеристики найбільших підприємств з виробництва пива України

Назва компанії, підприємства Частка на ринку пива України в 2011 р., % Міжнародна компанія, якій належить підприємство; країна Пивоварні заводи України, які входять до складу компанії та їхнє місцерозташування (місто) Темп росту виробництва в 2011 р. по відношенню до 2010 р., %
1. САН ІнБев Україна 36,6 AB InBev; Бельгія; 1-ше місце на світовому ринку пива Пивзавод «Десна», м. Чернігів; пивзавод в м. Харкові; пивзавод «Янтар», м. Миколаїв -2,68
2. Карлсберг Україна 28,7 Carlsberg Group; Данія; 4-те місце на світовому ринку пива ПБК «Славутич» в м. Запоріжжя та м. Києві; «Львівська пивоварня», м. Львів +0,48
3. ПрАТ «Оболонь» 24,6 Національна компанія; Україна: 34-е місце на світовому ринку пива Пивзавод «Оболонь», м.Київ; пивзавод «Оболонь», м. Фастів, «Охтирський пивзавод» -9,36
4. Миллер Брендз Украина 4,4 SABMiller; Велика Британія; 2-е місце на світовому ринку пива Пивзавод «Сармат» в м. Донецьк +27,32
5. Перша приватна броварня 2,4 Національная; можливий продаж «Oasis Group», потім Heineken (3-е місце на світовому ринку пива) Пивзавод в м. Львів +7,33
Всього 96,7 - - -2,32

 

AB InBev залишилася безумовним лідером, але в першій половині 2010 року скоротила частку ринку в натуральному вираженні. У звіті самої компанії мовиться про зниження продажів пива на 6,2%, тобто в більшій мірі, ніж скорочення ринку.

 
 


Рис. 10. Пивні бренди лідерів ринку пива України

У минулому році, незважаючи на різкий спад в галузі, збалансований портфель брендів дозволив українському підрозділу AB InBev отримати високу виручку. Консервативна політика щодо запуску нових сортів компенсувалася потужною рекламною підтримкою існуючих ключових брендів, у першу чергу пива «Чернігівське». Проте явне зниження інтересу споживачів до мейнстріму і висока медіаінфляція змушують AB InBev вживати активніші дії і розширювати асортимент. Поки це відбувається в рамках додавання нових смаків до існуючих брендів (ароматизовані сорти «Чернігівського» і вельми перспективний запуск темного сорту Staropramen). Досить імовірно, що компанія зустріне низький сезон збільшенням пропозиції своєї продукції в економній упаковці та мультипаках.

Ось ключова цитата, що характеризує стратегічні цілі компанії: «Зниження рівня витрат і боротьба за споживача – стратегічне завдання, яке необхідно вирішити пивному концерну Anheuser-Busch InBev, що володіє до 20% світового ринку пива, а також його українській "дочці" "САН ІнБев Україна"».

Основні напрямки діяльності компанії з підвищення ефективності: оновлення системи бюджетування, додатковий прибуток від маркетингових заходів тут же інвестується в розвиток технологій, виробництва; постійний розвиток персоналу, системи мотивацій; суворий робочий простір (на робочому місці допускається лише один «емоційний» предмет); практично повна автоматизація виробництва.

Carlsberg Ukraine продовжувала збільшувати свою ринкову вагу, причому стала ще вигідніше відрізнятися від найближчих конкурентів структурою продажів. Бренди компанії (рис. 5.13) позиціонуються таким чином, що їх вартість трохи зміщена вгору відносно конкуруючих марок у кожному із сегментів пивного ринку.

Незважаючи на загальний споживчий спад, Carlsberg Ukraine вдалося не тільки поліпшити натуральні показники, але й підвищити маржинальність брендів. Фінансові результати Carlsberg Ukraine варто розглянути і роздільно, оскільки лише в 2010 році підприємства компанії було вирішено перевести на єдині активи.

Варто відзначити ще декілька фактів, наведених в українському звіті компанії. Дуже показовим є значний обсяг інвестицій в нарощування потужностей та модернізацію виробництва ВАТ «ПБК«Славутич». Зокрема, були закуплені 19 ЦКТ, нове обладнання варильного цеху і т. п. Також у звіті повідомляється про зростання експортної складової в загальному обсязі збуту. Основні напрямки поставок – Росія і Молдова [13].

З точки зору поточної маркетингової активності, стратегічним напрямом Carlsberg Ukraine є розвиток лінійки «Львівського». На наш погляд, саббренд «Львівське Живе» як і сам бренд є прямою атакою на конкурента з більш дорогого сегмента («Оболонь Живе») і може забезпечити компанії помітний приріст частки ринку в економічному сегменті. Другим напрямком, очевидно, буде розвиток бренду Holsten, який знову отримує активну рекламну підтримку і може припасти до смаку широкій аудиторії завдяки досить доступній ціні і приналежності до преміального сегменту. Навряд чи буде слабшати маркетингова підтримка бренду «Балтика». Цілком імовірно поповнення українського портфелю його саббрендом або новими ліцензійними марками, відомими в Росії.

Частка ринку компанії «Оболонь» нестабільна після спаду і поступово зменшується в натуральному вираженні, знижується маржинальність і, відповідно, падає частка в грошовому вираженні. Падіння маржинальності сталося через те, що в портфелі брендів компанії сильно поважчала економічна складова, яка дозволила частково компенсувати продажі в серендньоціновому сегменті. Цей процес ставав очевидним в міру розвитку бренду Ziebert і зниження продажів бренду «Оболонь». Але з запуском непастеризованого пива «Жигулівське», експансію в економічний сегмент уже можна назвати стратегією компанії.

Необхідною і актуальною є розробка напрямів стратегічного розвитку для різних підприємств з виробництва пива.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)