АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика прикладної гімнастики. (Лекція для студентів I - ІІ курсу факультету фізичного виховання з дисципліни «Гімнастика»)

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

ПРИКЛАДНА ГІМНАСТИКА В ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

(Лекція для студентів I - ІІ курсу факультету фізичного виховання з дисципліни «Гімнастика»)

 

 

Лекцію склав: Бубела О.Ю.

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри __________ року

протокол № _____

Зав.кафедри, доцент

 

О.Ю.Бубела

 

 

Львів – 2012 р.

 


 

Мета: 1. Дати характеристику прикладній гімнастики як одного із засобів фізичного виховання.

 

Задачі: 1. Розкрити методичні особливості прикладної гімнастики.

2. Дати характеристику засобам, які використовуються на заняттях з прикладної гімнастики.

 

Технічна оснащеність заняття:

 

Таблиці, наочні посібники

 

 

Табл.1 – види гімнастики

Табл.2 – засоби прикладної гімнастики

 

Форми контролю: опитування, контрольна робота

 

 

ПЛАН

1. Характеристика прикладної гімнастики

2. Задачі прикладної гімнастики.

3. Засоби прикладної гімнастики.

4. Методичні особливості прикладної гімнастики.

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1. Гимнастика. Учебник для ИФК. – М.: ФиС, 1967, 87

2. Бубела О.Ю., Петрина Р.Л., Сениця А.І. Навчально-методичний посібник з курсу загальної гімнастики. – Львів: Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка 2001. – 100 с.

3. Бубела О.Ю., Петрина Р.Л., Основна гімнастика Навчально-методичний посібник з курсу загальної гімнастики. – Львів: Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка 2002. – 100 с.

4. Спортивная гимнастика: Учебник для ИФК. Под ред. Ю.К.Гавердовского и В.М. Смолевского. – М.: ФиС, 1979. – 327 с.

5. Матвеев Л.П. Теория и методика физической культуры (общие основы теории и методики физического воспитания; теоретико-методические аспекты спорта и профессионально-прикладных форм физической культуры): Учебник для ИФК. – М.: ФиС, 1991. – 543 с.

6. Смолевский В.М., Гавердовский Ю.К. Спортивная гимнастика. – Киев: Олимпийская литература, 1999. – 462с.


Характеристика прикладної гімнастики

Прикладні вправи — це вправи, які застосовуються в повсяк­денному житті, на виробництві, а також у воєнних умовах. Основу прикладних вправ становлять природні рухи: ходьба, біг, стрибки, метання, подолання перешкод, лазіння і перелізання, перенесення вантажу тощо. Вправи прикладної гімнастики використовуються на кожному занятті з будь-яким контингентом. Вони є також добрим засобом для всебічної фізичної підготовки.

Прикладні види гімнастики мають допоміжне значення для розв'язання завдань, характер яких залежить від контингенту уч­нів, профілю їх професії, вибраного виду спорту, характеру за­хворювань тощо.

Гімнастика на виробництві, її завданням є створення сприят­ливих умов для активного відпочинку, зняття почуття втоми, ство­рення доброго настрою, підвищення працездатності. Гімнастика на виробництві входить у режим робочого дня. Існує дві основні форми виробничої гімнастики, що відрізняються одна від одної завданням і часом проведення в режимі дня. Перша з них прово­диться до початку роботи і називається ввідною гімнастикою, її завдання: сприяти швидшому входженню організму в ритм вироб­ничої діяльності, створити позитивний емоційний настрій. До дру­гої форми належить так звана фізкультурна пауза, завданням якої є активний відпочинок, зняття втоми і поновлення високого рівня працездатності. Проводять фізкультурні паузи в середині робочого дня один або два рази. Основним змістом виробничої гімнастики є комплекси фізичних вправ (7—10 вправ), які складає методист виробничої гігієни, ураховуючи специфіку виробництва.

Професійно-прикладна гімнастика спрямована на розвиток і вдосконалення спеціальних навичок і вмінь, які потрібні для сучасного виробництва, характер і специфіку якого має відобра­жати. Це, наприклад, гімнастика монтажників-висотників, по­жежників, водолазів, пілотів, космонавтів тощо.

Спортивно-прикладна гімнастика має своїм завданням розви­ток і вдосконалення якостей та здібностей, потрібних для досяг­нення високої спортивної майстерності у вибраному виді спорту. Ця гімнастика проводиться головним чином в індивідуальній фор­мі. її змістом є різноманітні фізичні вправи, які використовуються для поглибленого розвитку і вдосконалення рухових якостей (сили, гнучкості, спритності, швидкості й витривалості), розв'язання зав­дань технічної і морально-вольової підготовки, ураховуючи специфіку вибраного виду спорту. Існують такі види спортивно-прикладної гімнастики: гімнастика боксера, гімнастика стрибуна у воду, гімнастика фігуриста та ін.

Військово-прикладна гімнастика застосовується залежно від специфіки військових професій. Щоб оволодіти сучасною військо­вою технікою і тактикою, воїни Української Армії повинні бути всебічно фізично підготовленими, набути спеціальних навичок і вмінь, навчитися ш.видко орієнтуватись у складних умовах. Вій­ськово-прикладна гімнастика використовується в системі допри­зовної підготовки, а також у військових училищах, у військових частинах і на флоті. Проводиться вона головним чином на місце­вості в умовах, максимально наближених до воєнної обстановки, а також у спеціально обладнаних городках, залах, камерах тощо.

Лікувальна гімнастика використовується для поновлення втра­ченої працездатності і зміцнення здоров'я. Зміст її визначається характером захворювання. Лікувальна гімнастика є ефективним засобом поновлення функцій рухового апарату і виправлення вад постави, лікування серцево-судинних захворювань тощо. Прово­диться вона в лікувальних закладах, школах, вищих навчальних та інших закладах.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)