АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура соціальної пам'яті суспільства

 

Зміст пам'яті стабільних масових об’єднань, н-д, суспільства (соціуму) утворюють соціальні сенси — знання, уміння, стимули, емоції, корисні для життя даного суспільства (даремні сенси з пам'яті випадають). Соціальні сенси бувають природними (позакультурними, що передаються генетично) і штучними, тобто культурними, створеними колективним розумом суспільства. Відповідно, соціальна пам'ять складається з двох шарів:

• соціальне несвідоме, успадковане генетично, зокрема етнічна психологія, архетипи, соціальні інстинкти («потреба в іншій людині», співчуття, підпорядкування лідерові і тому подібне);

• культурна спадщина, що складається, по-перше, з неупредметненої (духовної культури) частини – ДК, що є суспільною свідомістю у вигляді національної мови, звичаїв, знань і умінь, отриманих від попередніх поколінь або створених даним поколінням, упредметненої частини (матеріальної культури)– МК, що складається з пам'яток культури у вигляді артефактів (штучно створених виробів), документів (спеціальних комунікаційних повідомлень) і освоєної суспільством природи: рілля, корисні копалини, худоба і тому подібне

Соціальне несвідоме служить психологічною основою для неупредметненої частини культурної спадщини і опосередковано відбивається в пам'ятниках культури. Виходить тришарова піраміда.

Соціальний менталітет — це жива соціальна пам'ять, що є єдністю усвідомлених і неусвідомлених сенсів, грубо кажучи, менталітет = свідомість + несвідоме. Несвідома частина соціального менталітету складається із загальнолюдських (родових) сенсів, які К. Юнг назвав «архетипами» [4]і етнічних сенсів, що вивчаються етнопсихологією. Шари соціальної пам’яті:

 

Архетипи (досл. «преформи») — це сенси соціального (колективного) несвідомого, передавані з покоління в покоління генетичним шляхом. Юнг приводить наступні приклади архетипів: Аніма —архетип Матері, архетип Дитини, що репрезентує стан дитинства, архетип Духу, що має злий і добрий аспект. Архетипи виявляють себе в сновидіннях, в маревних ідеях психічнохворих, фантазіях у стані трансу. Юнг дає наступне тлумачення: «Колективне несвідоме є частина психіки, яку можна відокремити від особистого несвідомого тільки як щось, що не зобов'язане своїм існуванням особистому досвіду і тому не є особистим надбанням. Тоді як особисте несвідоме по суті складається з сенсів, які у свій час були усвідомленими, але все-таки зникли зі свідомості, — тому, що були забуті або витиснені, — сенси колективного несвідомого ніколи не були в свідомості і ніколи таким чином не були придбані індивідуально, а успадкувані»[5].

Генетичними сенсами є здібності формувати пропозиції, розрізняти причину і наслідок, схожі і різні предмети, рахувати предмети, тобто прості лінгвістичні і логічні здібності.

Архетипи — елементи загальнолюдської соціальної психології, але «людства взагалі» немає, людство ділиться на раси і етноси, що володіють власним генофондом. У етнічних генофондах відображені ті особливості національного характеру, які дозволяють говорити про «слов'янську душу», «нордичний» характерах. Етнічні особливості безпосередньо відбиваються в творчій і комунікаційній діяльності народів, в народних промислах і ремеслах, в художніх виробах і смаках, у фольклорі і літературі, в звичаях і способах життя. Культурна спадщина суспільства завжди національно забарвлена, але разом з тим включає загальнолюдські, наднаціональні сенси, наприклад, математику і технічні рішення.

Неупредмечена культурна спадщина духовна культура (ДК) особливо тісно пов'язана з етнічною психологією, і цей зв'язок наочно виявляється в таких видах ДК:

ДК. 1. Природна національна мова необхідний конституюючий елемент будь-якого етносу (нації, народу). Він не є «даром богів», а виникає в ході соціального спілкування природним чином, тому його правомірно називати «природним» на відміну від штучних мов, дійсно, придуманих людьми – есперанто. Мова є основою духовної культури і найважливішим носієм соціальної пам'яті. Про це добре сказав Д. Ушинський: «У скарбницю рідної мови складає одне покоління за іншим плоди глибоких серцевих рухів, плоди історичних подій, вірування, переконання, сліди пережитого…— словом, весь слід свого духовного життя народ дбайливо зберігає в народному слові.».[6]

Мертві мови великих народів (санскрит, латинський, старогрецький, староєврейський і ін.) і штучні мови (есперанто, математична і хімічна символіка і ін.) відносяться до документованої частини упредметненої пам'яті.

ДК. 2. Недокументовані сенси це знання про минулому і сьогоденні, емоційні переживання і бажання, розподілені в індивідуальній пам'яті сучасників Це народна пам'ять про історичні події і історичних осіб, фольклор і літературні герої, міфи і практичний досвід. Тут же соціальні відчуття, наприклад, відчуття національної гордості або національного приниження, прагнення до національного звільнення або реваншу, симпатії, що історично склалися, і антипатії і поточні суспільні настрої. Найважливіше значення для існування суспільства має його самосвідомість, тобто усвідомлення приналежності до певної соціальної єдності, властиве індивідуальним членам суспільства. Самосвідомість — це не запис в паспорті, а усвідомлене відчуття свого етнічного і культурного коріння.

Недокументовані сенси суспільної свідомості можна розділити на дві частини: короткочасна пам'ять і довготривала пам'ять. Тривалість короткочасної пам'яті вимірюється часом життя одного покоління — свідка тих або інших пам'ятних подій. Довготривала пам'ять є передачею змістів з покоління в покоління протягом багатьох століть.

У дописенному суспільстві роль довготривалої недокументованої пам'яті була особливо важлива, і цю роль виконували поетично обдаровані люди. Поет ставав літописцем, служителем не побутових турбот і бажань, а соціальної пам'яті рідного народу. Нести пам'ять, зберігати її в нетлінності нелегко (їй протистоїть темна сила Забуття. Пам'ять греки називали «джерелом безсмертя». Отже, пам'ять і забуття відносяться один до одного як життя, безсмертя — до смерті (пор.: Мнемозіна — Літа). Поет несе в собі для людей не тільки пам'ять, але і життя, безсмертя.

Поява писемності не скасувала довготривалу недокументовану пам'ять. Вона дає про себе знати, наприклад, в наступних фактах:

Безсилля тоталітарної влади змусити народ забути своє минуле, викреслити його повністю або частково із соціальної пам'яті (дібрати думки про це з публіцистики).

ДК. 3. Соціальні норми і звичаї відносяться до «моторного» виду соціальної пам'яті, де зберігаються регулятиви, що забезпечують відтворення (стійкість, стабільність) суспільства. Норми діляться на природні, такі, що розвинулися природно-історичним шляхом і штучні, встановлені владою. Природні норми реалізуються за допомогою самодіяльності людей (тому їх можна назвати «звичаї»), а штучні проявляються у формі законів, указів, декретів за рахунок авторитету і контролю влади.

Органічною частиною довготривалої соціальної пам'яті є псевдоігри Підґрунтям життєстійкості звичаїв і ритуалів служить їх відповідність етнопсихологічним особливостям народу. Народні свята, з часів язичнецтва, звичаї гостинності, весільні і похоронні обряди мають багатовікову історію у всіх народів і бувають вельми своєрідні

ДК. 4. Технологічні уміння інша частина «моторної соціальної пам'яті, але на відміну від звичаїв, технологічні уміння не несуть неодмінного етнічного забарвлення. Вони є здатністю створювати матеріальні і духовні цінності, відповідні сучасному рівню науково-технічного прогресу. Уміти що-небудь зробити — означає уміти створити уявний образ виробу (ідея вази, сокири, верстата, скульптури, поеми), скласти доцільний план матеріального втілення цього образу і мати в своєму розпорядженні необхідні для цього методи і інструменти (способи литва, навики креслення, володіння технікою віршування і так далі).

Психологи (А. Н. Леонтьев і ін.) ввели поняття «історичної спадкоємності здібностей», проте забутий рецепт дамаської сталі, мотиви старогрецької музики, марші римських легіонерів, писемність етрусків …

Колискою технологічних умінь були ремесла. Численні міфи про походження ремесел говорять про те, що, створюючи річ, людина як би повторювала операції, які на початку міг виконати лише Творець всесвіту. Тому ковалям, гончарам, будівельникам приписувалася здатність вступати в діалог з природою, розуміти її мову, а самі технологічні уміння відносилися до священного знання, доступного лише вибраним. Ці уміння передавалися від майстра до учнів шляхом наслідування. Технологія духовного виробництва (образотворче мистецтво, хоровий спів, танець) також передавалося в живому спілкуванні. Винахід писемності мало вплинув на передачу технологічних умінь. Річ у тому, що уміння реалізуються у формі прийомів і навиків (ноу-хау), які не документуються, бо є особистим надбанням майстра.

Упредметнена культурна спадщина або матеріальна культура (МК) складається з трьох розділів:

МК. 1. Документи. Поняття «документ» з'явилося в науковій термінології на початку XX століття. Основоположник документації як науки і галузі практичної діяльності Поль Отле (1868—1944) запропонував розширити прийняті тоді книжкові рамки бібліотечної справи і бібліографії за рахунок включення не тільки журнальних статей, але й газетних повідомлень, статистики, фірмової реклами, гравюр, фотографій, схем, діаграм. Усі ці джерела інформація Отле почав іменувати «документами», розуміючи під документом «все, що графічними знаками зображає який-небудь факт або ідею». Ясно, що твір друку, разом з первісною графікою і живописом, охоплюється поняттям «документ».

Теоретична думка вітчизняних книгознавців рухалася в тому ж напрямі, що й думка документаліста Отле. Правда, вони не відмовлялися від терміна «книга», але трактували його своєрідно. М. Н. Куфаєв (1888 —1948) писав: «Книга є вмістище думки і слова людини, узятих в їх єдності і виражених видимими знаками». Згодом поняття «документ» було розширене ще більше, аж до того, що слона в зоопарку почали іменувати «документом». Віднесення до документів гербаріїв і зразків мінералів, етнографічних експонатів і історичних реліквій тепер уже загальноприйнято. Таким чином межі документального каналу стали нечіткими, і потреба в достатньо широкій типізації документів зробилася гострою. Для початку потрібного виробити логічно строгу дефініцію поняття «документ», бо метафори типу «вмістище думки і слова» виразні, але мало продуктивні.

Документ — це стабільний речовий об'єкт, призначений дня використання в соціальній смисловій комунікації як завершене повідомлення. У цьому визначенні враховані такіознаки документа:

• Наявність смислового змісту, оскільки всяке соціально-комунікаційне повідомлення є носієм сенсу; безглузді повідомлення є шумами, а не повідомленнями.

• Стабільна речова форма, що забезпечує довготривале збереження документа; «писане вилами по воді» документом не вважається.

• Призначеність для використання в комунікаційних каналах. Документальний статус може бути наданий об'єктам, що спочатку не призначалися для комунікаційних завдань. Історико-культурні, етнографічні, археологічні артефакти визнаються документами, оскільки вони несуть сенс, який може бути «прочитаний», розшифрований, подібно до тексту.

• Завершеність повідомлення. Ця ознака обумовлена попередньою, тобто використанням документа. Незавершене, фрагментарне повідомлення не може бути повноцінним документом. Але вимога завершеності є відносною, оскільки незавершені літературні твори – задуми, рукописи, чернетки можуть виступати як документи, що характеризують творчий процес їх творця (письменника, ученого, художника), і у зв'язку з цим набуває самостійної цінності.

Виходячи із знакової форми, розроблена наступна типізація сучасних документів:

1. Читані– твори писемності на природній мові або штучних мовах.

2. Іконічні (гр. ікон — зображення) документи, що несуть образи, подібні до об'єктів, що формою позначаються (картини, малюнки, піктограми, фотографії, діапозитиви, кінофільми, голограми і тому подібне).

3. Ідеографічні документи, що користуються умовними позначеннями. У їх числі географічні карти, ноти, креслення, схеми, герби, емблеми, ордени.

Перераховані три типи документів поєднують усі три способи запису. Їх можна розділити на:

• Опубліковані документи, призначені для широкого суспільного користування і розмножені із цією метою поліграфічними засобами.

• Неопубліковані (непубліковані) документи, що є рукописами, машинописом, графікою, живописом.

4. Символьні документи — речові об'єкти, що виконують документальні функції — музейні експонати, історичні реліквії, архітектурні пам'ятники.

5. Аудіальні (звукові, фонетичні) документи — різні звукозаписи.

6. Машиннозчитувані документи — тексти, нанесені на магнітні носії або оптичні диски.

Кожним документом є елемент упредметненої соціальної пам'яті, а фонди документів (бібліотечні, архівні, звукозаписів, зображень, нотні, картографічні, музейні і т. д.) розглядаються як основне довготривале сховище (ДС) соціальної пам'яті. Вважається, що саме в цих фондах зосереджені всі знання, здобуті людиною з часу винаходу писемності, тобто за останніх 5 тис. років. Документальні фонди — головна цитадель книжкової культури, а спілкування за допомогою документів — найважливіший комунікаційний канал.

Не слід, проте, абсолютизувати комунікаційні можливості документів..

МК. 2. Артефакти (від «арт» — мистецтво і «фактум» — зроблений) — цілеспрямовано створені людьми матеріальні вироби (знаряддя праці, зброя, начиння, штучні матеріали машини, споруди і тому подібне), первинний сенс яких відображений у їх призначенні. Артефакти набувають вторинного сенсу, якщо їх розглядати як закодоване повідомлення, що говорить про приналежність до певної епохи, етносу, культури, про власника речі, його смак і соціальний статус, про художню і утилітарну цінність і так далі. Прочитаний таким чином артефакт перетворюється на символьний документ і поповнює фонди археологічних, етнографічних, історичних, меморіальних музеїв.

МК. 3. Освоєна природа. Артефакти — це спеціально перероблена людиною речовина природи, а освоєна природа — це природа, пристосована до людських потреб. Приклади такого пристосування: одомашнення тварин, окультурення рослин, відкриття нових земель, видобуток корисних копалин, прокладення водних каналів, створення природних заповідників. Відомо, що хижацького споживача природних ресурсів, варварське її «підкорення» поставило людство на грань екологічної катастрофи. Забруднення води і атмосфери, виснаження грунту, збіднення флори і фауни, знищення лісів і тому подібне — це також «пам'ятники культури» гомо сапієнс. Чорнобильська катастрофа – «пам'ятка» для наших нащадків не менш повчальна, ніж книгосховища бібліотек і музейні колекції.

Новація творчий унесок особи або колективу, запропонований для включення до складу культурної спадщини. Ці пропозиції у вигляді пам'ятників культури (будівлі, технічні вироби, літературні твори, витвори мистецтва і тому подібне) або у вигляді неупредметнених ідей і повідомлень уходять в соціальну комунікацію, але вони ще не пройшли апробацію часом і не отримали суспільного визнання. Інша справа — традиції.

Традиція це життєздатне минуле, успадковане від дідів і прадідів. Традиціями стають новації, що пережили зміну трьох або більше поколінь, тобто запропоновані 75—100 років тому.

Важливо відзначити, що ніяка влада, ніякий авторитет не не в змозі звести яку-небудь актуальну новацію в ранг традицій або відмінити який-небудь звичай. Традиції охороняються громадською думкою і їх примусова сила значно більше примусової сили юридичних законів, бо вона безпосередньо базується на несвідомих соціальних сенсах. Механізм передачі традицій полягає не в управлінських діях, а в добровільному наслідуванні. Традиції непомітно «вирощуються» в процесі практичної діяльності і перетворюються на звички, що володіють незборимою спонукальною силою, занурюються в глибини соціального несвідомого.

Традиції як комунікаційне явище забезпечують комунікаційний зв'язок між поколіннями, що полягає в накопиченні, збереженні і розповсюдженні досвіду суспільного життя. Тому традиції — шар соціальної пам'яті – с оціалъно-мнемічної. Основній функції традиції: конституюючи, емоційно-експресивна, консервативно-охоронна.

Образно кажучи, традиції — той інерційний механізм, який додає неповторну зовнішність і стійкість соціальному кораблю. Легковажне позбавлення від баласту традицій може викликати небезпечний перекос, а то і перекидання нестійкого судна.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)