АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 2. Прийняття управлінських рішень та їх контроль

Читайте также:
  1. C) Равномерный, интервальный, контрольный, круговой, переменный, повторный, соревновательный
  2. I. Сприйняття нового матеріалу.
  3. II етап. Тести контрольних моментів
  4. II. Контроль за конструкцией транспортных средств при их производстве и сертификации
  5. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  6. II. Рекомендации по оформлению контрольной работы.
  7. II. Сприйняття нового матеріалу
  8. III. Контроль за соблюдением Кодекса этики и поведения членов Всероссийской политической партии «ПАРТИЯ ВЕЛИКОЕ ОТЕЧЕСТВО»
  9. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  10. III. Прийняття попереднього рішення
  11. III. Финансовый контроль государства.
  12. IV. Контроль за конструкцией и техническим состоянием транспортных средств, находящихся в эксплуатации

1. Управлінські рішення: типи, класифікація управлінських рішень, їх види.

2. Функції управління.

3. Технологія вироблення та процедура прийняття рішень в структурі людської діяльності.

4. Вимоги до управлінських рішень.

5. Контроль як функція менеджменту.

 

1. Управлінські рішення: типи, класифікація управлінських рішень, їх види.

Прийняття управлінського рішення — вольовий акт формування послідовності дій, результатом яких є досягнення конкретної цілі на основі перетворення вихідної Інформації.

Прийняття управлінського рішення здійснюється в умовах двох видів відносин:

1) керівництво — підлеглість (керівник приймає рі­шення одноосібне);

2) партнерство (рішення приймають колегіальне, творчою групою спеціалістів, експертів тощо).

Це спричинило дві форми прийняття управлінських рішень: індивідуальну (одноосібну) та групову (колегі­альну), кожна з яких має свої переваги і недоліки. Ви­бір їх залежить від особливостей управлінської ситуа­ції. У розв'язанні, наприклад, процедурних проблем, безпосередньо пов'язаних з процесом виробництва, ціл­ком достатньо індивідуальних рішень. Складні управ­лінські проблеми, ситуації з багатьма невідомими, що містять соціальні, психологічні, соціально-психологіч­ні, моральні аспекти, в яких задіяний людський чин­ник, вимагають комплексного розгляду.

За відносин «керівництво-підлеглість» прийняття управлінського рішення значною мірою буде детерміно­ване спонуками, стимулами, котрі визначають поведін­ку керівника. Здебільшого мотиваційними впливами, що виходять від керівника, є намагання показати свою професійну перевагу над підлеглими, реалізація особис­то значущих суб'єктивних цілей, прагнення до влади. Мотиви поведінки підлеглих, які беруть участь у прий­нятті рішення, полягають у готовності поступитися ке­рівнику, намаганні не показати своєї професійної не­компетентності, уникнути зауважень на свою адресу. У групі з партнерськими відносинами підкорення немає. За таких умов кожний спеціаліст намагається реалізу­вати свої інтелектуальні можливості.

У динамічних умовах сучасного життя менеджер повинен оперативно вирішувати досить складні, а нерідко – зовсім нові для нього завдання.

Розробка та прийняття рішення – невід’ємний компонент будь-якої діяльності, але є найхарактернішою рисою керівництва як специфічного виду діяльності.

Коли керівник вирішує будь-яку проблему, завдання, він розглядає кілька можливостей, тобто альтернатив. Отже, прийняття управлінського рішення – це і є вибір однієї альтернативи з усіх можливих на основі аналізу конкретних умов та прогнозування можливого впливу обраного варіанту на досягнення мети управління.

Гуманізація керівництва в освіті здійснюється залежно від того, якого мірою керівник враховує психологічний вплив прийнятого рішення на особистість підлеглих, дітей, батьків, студентів та ін. Тут доцільно керуватися головним девізом лікарів: „Не пошкодь!”.

 

Серед різноманітних управлінських рішень, які доводиться виробляти керівникові освіти, найбільш типовими є:

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)