АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 2 (2 год.)

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

Тема 3 Провадження досудового слідства і складання слідчим основних процесуальних документів по матеріалам досудового розслідування про злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. (8 год.)

 

Практичне заняття № 1: Особливості початку досудового розслідування по злочинах, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Навчальна мета занять:

 

Злочини, пов’язані зі збутом і вживанням наркотичних речовин, за останні роки займають значне місце серед загальної кількості злочинів, які розслідуються слідчими органів внутрішніх справ. Нажаль, як свідчить практика, найчастіше до кримінальної відповідальності притягаються споживачі наркотиків, тоді як їх виробники і збувачі такої відповідальності уникають. Тому головним завданням при провадженні досудового слідства при розслідуванні злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, є з’ясування джерел їх придбання, встановлення і притягнення до відповідальності осіб, які виготовляють і збувають наркотики.

 

План:

 

1. Загальна характеристика злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

2. Особливості провадження досудового слідства при розслідуванні злочинів даної категорії.

3. Прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи відносно окремої особи (по окремому епізоду) у ході досудового слідства.

4. Виконання практичних завдань згідно увідних.

 

 

Література:

1. Шурухнов И.Г. Расследование незаконного изготовления, хранения, приобретения, перевозки и сбыта наркотических средств. М., 1990.

2. Коханов В.А., Сивачев А.В. Особенности расследования преступных действий с наркотическими средствами. – М., 1989.

3. Крылев И.И. Расследование уголовных дел об организации или содержания притонов для потребления наркотических средств. –М., 1990.

 

Практичне заняття № 1 (2 год.):

 

Завдання на самопідготовку:

1 Згідно плану заняття підготувати відповіді на питання 1, 2.

2. Вивчити увідну № 1 і з урахуванням даних, які є в наявності, визначити підстави та процесуальний порядок початку досудового розслідування.

3. Визначити відомості, які потрібно внести до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

4. Окреслити коло слідчих (розшукових) та негласних (розшукових) дій у даному досудовому розслідувані та визначити черговість їх провадження.

Увідна № 1:

 

11 листопада цього року (далі – ц.р.) о 23 годині в чергову частину ЛВВС на ст. Харків-пас. зателефонувала Антоненко Катерина Михайлівна та повідомила, що у її під'їзді, розташованому в буд.3 на вул. Залізничної сидить незнайомий чоловік у непритомному стані, біля нього лежить шприц та велика дорожня сумка синього кольору. Міліціонери патрульно-постової служби Івлев та Конєв по наказу оперативного чергового майора міліції Бодрова прибули до вказаного під'їзду та дійсно знайшли чоловіка, якій на їх думку знаходився в стані наркотичного сп’яніння (мова незв’язна, зіниці звужені, запах алкоголю відсутній). Міліціонери визвали швидку допомогу та слідчо-оперативну групу. В ході огляду місця події було виявлено та вилучено: в кармані куртки чоловіка – квіток на потяг Харків-Суми на ім'я Топоркова М.А.; пляшку з під ліків, місткістю 50 мл, наповнену рідиною темно-коричневого кольору із специфічним запахом сухофруктів (опію); два одноразових шприца об’ємом 5 мл., в упаковках з голками; в сумці - продукти харчування – 3 пиріжки, пляшка пива. Крім того поліетиленовий пакет із сухою роздробленою речовиною рослинного походження світло-коричневого кольору, рушник махровий, мило, білизна, паспорт на ім’я Топоркова Михайла Андрійовича, 1981 року народження, який проживає в м. Суми, по вул. Південної, буд.15; на підлозі - використаний одноразовий шприц з голкою зі слідами бурого кольору.

 

Практична робота на занятті:

1. Розгляд 1 та 2-го питань згідно плану заняття.

2. Обговорення підстав та процесуального порядку початку досудового розслідування.

3. Обговорення порядку внесення відомостей до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

4. Складання плану першочергових слідчих (розшукових) та негласних (розшукових) дій.

Практичне заняття № 2 (2 год.)

Повідомлення про підозру та допит підозрюваного. Провадження допитів та призначення експертиз.

Завдання на самопідготовку:

1. Визначити підстави і процесуальний порядок повідомлення про підозру Топоркову М.А. у вчиненні злочину.

2. Визначити підстави та процесуальний порядок застосування запобіжних заходів щодо Топоркова М.А.

2. Вивчити особливості допиту підозрюваних при досудовому розслідування злочинів, які пов'язані із незаконним обігом наркотиків. Скласти план допиту Топоркова М.А.

3. Вивчити порядок проведення обшуків та призначення й проведення експертиз у досудовому розслідуванні цій категорії злочинів.

4. Ознайомитись зі змістом увідної № 2.

Увідна № 2:

 

Топорков М.А, якому було повідомлено про підозру слідчим, під час допиту його як підозрюваного, пояснив, що він проживає постійно в м. Суми з матір’ю. На протязі останніх п’яти років систематично вживає внутрішньовенно наркотичний засіб «опій», та страждає на наркотичну залежність. В м. Харків приїхав 13 жовтня ц.р. в гості до його бабусі Топоркової Марії Андріївні, яка проживає в селищі Липці, по вул. Мира, 15. Провів у бабусі відпустку і 11 листопада повертався додому. На вокзалі йому стало погано, так як тривалий час він не вживав наркотик «опій». Він пішов у найближчий під'їзд, де зробив себе внутрішньовенну ін'єкцію «опію». Також Топорков пояснив, що наркотичну речовину – «опій» - він зробив сам з головок маку, які придбав у с.Липці.

Освідуванням Топоркова М.А. 12 листопада ц.р. в 1 год. 40 хв. встановлено, що він знаходився у стані наркотичного сп’яніння, викликаним вживанням наркотичних речовин опійної групи, по ходу вени на лівому передпліччі є багаточисельні свіжі сліди ін’єкцій.

Згідно висновку судової експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, вилучені у Топоркова М.А.: суха роздроблена речовина рослинного походження світло-коричневого кольору є наркотичним засобом - маковою соломкою, вагою 3 кг. 500 гр. (у висушеному вигляді); рідина коричневого кольору в пляшці, об’ємом 50 мл., являє собою відвар макової соломки – наркотичний засіб «опій ацетильований», вагою 2,8 гр. (у висушеному вигляді).

Допитана як свідок бабуся Топоркова пояснила, що її онук Михайло приїхав до неї 13 жовтня ц.р. В нього з собою була сумка синього кольору. Вів себе дивно, говорив, що хворіє, варив в каструлі якийсь відвар. Увечері 14 жовтня ц.р. ходив в гості до їхньої родички Гаркунової Марії Андріївни, 1930 року народження, яка проживає у цьому ж селищі по вул. Вишневій, 47. Приніс від неї кульок з маком. Цього ж вечора почистив мак, зерна залишив їй. Куди дів коробочки, вона не знає. Чотири роки тому назад Михайло був засуджений, але за що, їй не відомо.

 

Практична робота на занятті № 2:

1. Обговорення підстави і процесуального порядку повідомлення про підозру Топоркову М.А. у вчиненні злочину.

2. Обговорення протоколу допиту підозрюваного Топоркова М.А.

3. З урахуванням увідної № 2 скласти клопотання про провадження обшуків (визначитись, у кого, де) і постанови про призначення судово-наркологічної та судово-біологічної експертиз.

 

Заняття № 3 (2 год.)

Прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи відносно окремої особи (по окремому епізоду) у ході досудового слідства.

Завдання на самопідготовку:

1.Вивчити увідну № 3

2.Відповідно до одержаних слідчим нових даних по справі:

а) доповнити план розслідування;

б) визначити коло осіб, яких необхідно притягти як обвинувачених;

в) скласти проект постанови про притягнення як обвинуваченого
Топоркова М.А.;

г) визначитись із процесуальним становищем Гаркунової М.І.

Увідна № 3:

Під час обшуку в будинку Топоркової М.А. (бабусі підозрюваного) виявлені та вилучені: каструля об’ємом 1 л. із залишками рідини коричневого кольору в кількості 5 мл. із специфічним запахом сухофруктів (опієм). М’ясорубка побутова із залишками роздрібнених макових голівок в кількості 10 грамів, використаний одноразовий шприц об’ємом 10 см3.

На даху будинку № 47 по вул. Вишневій в селі Липці, де проживає Гаркунова Марія Іванівна при обшуку виявлені макові голівки із зернами маку вагою 500 гр.

Гаркунова М.І., пояснила, що 14 жовтня ц.р. до неї в гості прийшов внучатий племінник Топорков Михайло, який приїхав до її сестри Топоркової Марії в гості, та попросив у неї маку на пироги. Вона дала йому великий кульок маку (голівки разом із зернами), він, щоб віддячити їй, нарубав дров і пішов. Про те, що висівати мак заборонено, вона знала, їй говорив про це дільничний міліціонер. Мак вирощувала для себе, нікому не продавала.

Допитана як свідок Топоркова М.А. пояснила, що каструлею та м’ясорубкою, які було вилучено при обшуку, користувався Михайло, коли приїздив до неї в гості. Обшук, проведений за місцем проживання підозрюваного в м. Суми, позитивних результатів не дав. Допитана як свідок мати Топоркова – Топоркова Л.Ю. пояснила, що її син в 2008 р. був засуджений за незаконне зберігання наркотичних речовин та крадіжку. 13 жовтня ц.р. поїхав у м. Харків до родичів і взяв з собою сумку синього кольору.

Згідно із висновком судово-наркологічної експертизи, Топорков М.А. страждає на опійну наркоманію. Згідно довідки про судимість, Топоркова було засуджено місцевим судом Харківського району м. Суми 5 травня 2002 р. за вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 309 і ч. 3 ст. 185 КК України до трьох років позбавлення волі; звільнено після відбуття покарання по закінченню строку покарання.

 

Практична робота на занятті:

1. Обговорення законності і обґрунтованості прийнятих у досудовому слідстві процесуальних рішень, форми і змісту клопотань та постанов.

2. Складання слідчим постанови про закриття кримінального провадження відносно Топоркової М.А. і Гаркунової М.І.

3. Складання обвинувального акту.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)