АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування вихідної матриці альтернатив для вирішення задачі прийняття рішення

Читайте также:
  1. I. Сприйняття нового матеріалу.
  2. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  4. II. Сприйняття нового матеріалу
  5. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  6. III. ЗАДАЧІ
  7. III. Задачі
  8. III. Прийняття попереднього рішення
  9. IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.
  10. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  11. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  12. V. АЛЬТЕРНАТИВА ИДЕЕ: АТОМ

Матриця рішень

Прийняття рішення являє собою вибір одного із деякої множини варіантів ЕіЕ (Еі з Е). Кожним варіантом Еі однозначно визначається деякий результат еі. Дані результати повинні допускати кількісну оцінку еі. Відшукується варіант з найбільшим значенням результатом, тобто визначається . Вважаємо, що оцінки еі характеризують такі величини, як прибуток, вигращ, корисність, надійність і т.д. Протилежну ситуацію з оцінкою витрат чи збитків визначають аналогічно, але задача ставиться не на max, а на min. Тобто вибір оптимального варіанту визначається за допомогою критеріїв:

Тобто множина є оптимальних варіантів Ео складається із тих варіантів Еіо (оптимальних), котрі належать до множини Е усіх варіантів і оцінка еіо , яких максимальна серед усіх оцінок еі по всіх значеннях і.

У даному випадку прийняття рішень кожному варіанту відповідає єдиний зовнішній стан, який одночасно визначає єдиний результат. В такій ситуації рішення наз. детермінованим (визначеним). Дана процедура детермінованого прийняття рішень використовується в елементарних структурах. В більш складних структурах кожному допустимому варіанту рішення Еі внаслідок різних зовнішніх умов можуть відповідати різні зовнішні стани FJ та результати рішень eij. Сімейство рішень описується матрицею рішень .

Матриця рішень .

F – умова (зовнішній стан)

E – варіанти рішень

ОПР повинна вибрати рішення з найкращим результатом. Але через те, що зарані невідомо, з якими умовами ОПР зіткнеться, то при виборі рішення потрібно приймати до уваги всі оцінки eij, що відповідають варіанту Ei .

Оціночна функція

Для вибору одночасного та найбільш вигідного варіанту використовується оціночна (цільова) функція. При цьому матриця зводиться до одного стовпчика. Кожному варіанту Ei відповідає деякий результат eir (Ei  eir), який характеризує всі наслідки даного рішення. В залежності від того, який зміст вкласти в результат приміняють відповідний критерій вибору (вихідну позицію) для визначення (побудови) оціночної функції.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)