АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Центрифугу ЦПМ – 50

Читайте также:
  1. E. Реєстрації змін вологості повітря. 19 страница
  2. Алгоритм катетеризації сечового міхура в чоловіка
  3. Б) Средства, состоящие на вооружении стран Востока
  4. БАКТЕРІОЛОГІЧНА ДІАГНОСТИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  5. Будова та порядок роботи складових частин ММП – 2
  6. Варіант №1
  7. Варіант №1
  8. Визначення молекулярної маси білків
  9. Виконати лабораторні досліди.
  10. Відкритий перелом правого передпліччя.
  11. Вроджений токсоплазмоз
  12. ГОСТ 5867-90 «Молоко и молочные продукты. Метод определения жира»

 

Триопорна напівавтоматизовна центрифуга ЦПМ – 50 (мал.39) має наступні вузли:

- корпус; - кожух; - ротор із валом; - вузол опори вала;   - привод; - три опори; - гальмо; - блокувальні пристрої; - електрообладнання.

 

Мал. 39. Центрифуга ЦПМ – 50:

1 – важіль аеродинамічного блокування; 2 – упорний підшипник;

3 – пружинний амортизатор.

Корпус служить основою вузлів і механізмів центрифуги. Він виконаний у вигляді неглибокої чаші з піднятим у центрі дном, у результаті чого вода, що збирається в ній після віджимання з білизни, стікає до країв і до спускних патрубків. Зовні корпус має три приливи – лапи, що спираються на сферичні шарніри, що на тягах підвішені до трох литих стаканів пляшкової форми. Стакани закріплені на монтажній рамі, зваренної зі швелерів.

Кожух захищає ротор і охороняє обслуговуючий персонал від травм. Він не має принципових відмінностей від кожухів, розглянутих раніше.

Ротор центрифуги виконується з перфораціями з аркушевої нержавіючої сталі або зі звичайної сталі з наступним нанесенням антикорозійного покриття. Обичайка ротора повинна бути достатньо міцною, щоб витримати напруги, що створюються при роботі машини. В окремих випадках обичайка зміцнюється бандажами.

У верхній частині ротор має завантажувальний люк із горловиною, у нижній маточниця.

Маточниця ротора в центрифугах старих конструкцій є корпусом шарикопідшипників вузла опори. У центрифугах нових конструкцій маточниця ротора тільки верхньою частиною насідає на приводний вал і затягується спеціальною гайкою.

Приводний вал ротора монтується на шарикопідшипниках і роликопідшипниках качення, закріплеених у спеціальній опорі. На нижній кінець вала встановлюється шків клиноремінної передачі. Ротор центрифуги закривається кожухом.

Вузол опори вала має додатково третій підшипник – упорний, що несе навантаження від ваги обертового ротора.

Привод складається з:

- електродвигуна;

- відцентрової кулачкової муфти;

- головного шківа;

- клиноремінної передачі;

- відомого шківа з гальмовим ободом.

Опори центрифуги (три) мають однакову конструкцію. Кожна опора складається з чавунної колонки (опорного стакана), тяги і пружини. Опори розташовуються під кутом 1200 по відношенню один до одного. Пружини є амортизаторами. Така система підвіски гасить коливання центрифуги, як у горизонтальній, так і у вертикальній площині.

Стрічкове гальмо складається з гальмової стрічки, гальмове колонки, ящика з електромагнітом і кінцевим вимикачем. Один кінець стрічки жхстко кріпиться до корпусу центрифуги, інший, що збігає – до сектора через стержень і пружину. За допомогою важеля і валика колонки сектор може повертатися по годинниковій стрілці, розгальмовування ротор. Під дією пружини ротор загальмовується. При повороті сектора ручкою кнопки розгальмування, валик штока електромагніта під дією власної ваги і ваги якоря падає вниз і, упираючись у верхнє ребро сектора, стопорить усю гальмову систему, не дозволяючи пружині відійти обернено, що забезпечує расторможенне положення центрифуги. При вмиканні електромагніта якір із штоком і роликом піднімається, сектор під дією пружини повертається, загальмовуючи ротор. При негайній зупинці центрифуги ротор гальмують поворотом валика колонки. При цьому спрацьовує кінцевий вимикач і розмикає ланцюг електродвигуна.

Блокувальні пристрої охороняють відкриття кришки при роботі центрифуги і запуск її при відкритій кришці. Комбінована система блокування складається з електричної, що не дозволяє робити включення двигуна при відкритій кришці, і аеродинамічну, що замикає кришку під час роботи. Крім того, у центрифузі встановлений на корпусі одного амортизатора вимикач, що при великій вібрації центрифуги розмикає ланцюг електродвигуна.

 

 

Мал. 40. Загальний вид центрифуги КП – 215:

1 – рама; 2 – опора; 3 – станина; 4 – стакан; 5 – кришка; 6 – шарнірний вузол;

7 – балансировочна пружина; 8 – ротор; 9 – вал; 10 – корпус;

11 – електродвигун; 12 – плита; 13 – гідромуфта; 15 – днище; 14, 17 – шківи;

16 – передача.

 

Електрообладнанняння змонтоване в шафі управління і складається з реле часу типу ВС-10-65, магнітного пускача, автоматичного вимикача і клемного плато. Сигнальна лампочка монтується в зручному для спостереження місці.

 

Порядок обслуговування центрифуг

 

Перед початком роботи обслуговуючий персонал зобов'язаний засвідчитися в повній справності центрифуги. З цією метою перед її пуском необхідно перевірити кріплення опорної рами на фундаменті. Особливу увагу варто приділити перевірці анкерних болтів, амортизаційних пружин або гумових кілець, а також гальмового пристрою.

Внутрішня поверхня ротора центрифуги повинна бути гладкою, без задирок, а сам ротор повинен легко і рівномірно повертатися від руки. У роторі не повинно бути сторонніх предметів.

Кришка на зовнішньому корпусі центрифуги повинна бути надійно прикріплена і щільно закриватися з таким розрахунком, щоб вона не деренчала під час роботи. Для запобігання випадкового закриття під час завантаження або розвантаження білизни кришка у відкритому положенні повинна знаходитися під кутом не менше 1050 до горизонту від завантажувального люка. При цьому одночасно перевіряється механізм автоблокування кришки.

Крім того, перевіряється наявність огородження на приводі центрифуги, його справність і надійність закріплення, стан і кріплення електропроводки, пускової апаратури й електродвигуна, а також його заземлення, стан і натяг клинових ременів на приводі.

Повна справність центрифуги перевіряється випробуванням на холостому ходу. При цьому особлива увага звертається на безшумність роботи приводу, плавний розгін ротора без вібрацій за 2 – 3 хв. Одночасно перевіряється безвідмовна робота електропускової апаратури і блокувальних пристроїв.

Перед завантаженням центрифуги білизною необхідно електродвигун виключити кнопкою магнітного пускача, а не блокування при відкритті кришки, і внутрішню порожнину ротора старанно протерти сухою, чистою ганчіркою.

Завантаження центрифуги проводиться визначеною кількістю білизни, що не перевищує паспортної ємності.

Білизна повинна укладатися в ротор рівномірно, по всій окружності до верхньої його частини. Потім необхідно білизну покрити куском щільної тканини (парусиною), кінці якої повинні бути заправлені під борт ротора.

Після завантаження центрифуги білизною необхідно:

- закрити кришку;

- перевірити, чи розгальмований ротор;

- установити на електричному реле (якщо воно існує) потрібну тривалість (час)віджимання;

- переконатися у відсутності сторонніх предметів у безпосередній близькості в центрифуги, а також осіб, не зв'язаних із її обслуговуванням;

- включити центрифугу в роботу пусковою кнопкою.

У початковий період роботи центрифуги слідує безупинно вести спостереження й у випадку появи сильної вібрації корпусу негайно її зупинити і перекласти білизну, а потім повторно включити, дотримуючи при цьому вищевикладених вимог.

Під час роботи центрифуги забороняється:

- відкривати завантажувальну кришку;

- виконувати віджимання білизни при незакритій кришці;

- добавляти білизну в центрифугу під час її ходу;

- перевіряти рівномірність обертання ротора «на крейду»;

- робити гальмування при не виключеному електродвигуні;

- знімати або надівати приводні ремні;

- робити розгін руками при пуску центрифуги;

- гальмувати ротор центрифуги руками, палицями й ін.;

- відкривати кришки, знімати полотно і приступати до вивантаження білизни до повного зупинки ротора.

По закінченню процесу віджимання центрифуга відключається електрокнопкою або автоматично. Зупинка ротора повинна відбуватися плавно і шляхом нетривалих і періодичних натискань на гальмо.

Тривале і сильне натискування на гальмо всім тілом забороняється.

По завершенні роботи на центрифузі необхідно:

- електродвигун відключити кнопкою «Стоп» магнітного пускача;

- знеструмити усю систему електроустаткування шляхом вимикання загального рубильника;

- протерти насухо центрифугу і прибрати робоче місце;

- довести до відома змінникові, як працювала центрифуга протягом зміни;

- повідомити майстрові цеху і технічного персоналу пральної про всі несправності центрифуги.

 

 

Сушильні машини

 

Дії відповідно до технологічного процесу після прання й віджимання білизни наступна операція – сушка і гладження. Для цього застосовуються сушильні і сушильно – гладильні машини.

Сушильні машини (сушильні барабани) принципово відрізняються від пральних машин із торцевим завантаженням лише наявністю сушильної установки, що складається з калорифера для нагрівання повітря, подаваного до білизни і вентилятора, що переміщає повітря.

Залишкова вологість білизни після сушки не повинне перевищувати – 10 – 12%. У тому випадку, якщо білизна піддається прасуванню ручною праскою, то воно не досушується і вивантажується з барабана з залишковою вологістю біля 20%.

Отже, сушильна машина СБ – 25М призначена для сушки білизни.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)