АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Трохи про ультразвук

Читайте также:
  1. B. интерпретация результатов ультразвукового исследования
  2. Биофизическая характеристика действия ультразвука
  3. Биофизическое действие ультразвука.
  4. Вибрационный и ультразвуковой способы обработки корневых каналов
  5. Вібрація, шум, ультразвук та інфразвук
  6. Гігієнічне нормування умов праці за показниками шуму, вібрації, ультразвуку, інфразвуку, випромінювання та засоби захисту від них.
  7. Датчик содержит электроакустический излучатель акустической волны в ультразвуковом диапазоне, приемник (акустоэлектрический преобразователь) и электронный блок.
  8. Действие ультразвука на клеточном уровне
  9. Для измерения воздушного ультразвука применяется следующая аппаратура: шумомеры для измерений в диапазоне частот до 50000 Гц и до 100000 Гц; микрофоны и полосовые фильтры.
  10. Излучатели и приемники ультразвука
  11. Метаболические реакции организма на действие ультразвука
  12. Надежность медицинской аппаратуры. Оценка безопасности и защита от воздействия ультразвуком.

Ультразвук

Ультразвукові коливання - це механічні коливання в газах, рідинах і твердих тілах з частотою n = 2,104 -1013Гц. Людське вухо не сприймає ультразвук, проте деякі тварини, наприклад, кажани можуть і чути, і видавати ультразвук. Частково сприймають його гризунів, кішки, собаки, кити, дельфіни. Ультразвукові коливання виникають при роботі моторів автомобілів, верстатів і ракетних двигунів.

В практиці для отримання ультразвука звичайно застосовують електромеханічні генератори ультразвука, дія яких заснована на здатності деяких матеріалів змінювати свої розміри під дією магнітного (магнітострикційні генератори) або електричного поля (п'єзоелектричні генератори), при цьому генератори видають звуки високої частоти.

Унаслідок великої частоти (малої довжини хвилі) ультразвук володіє особливими властивостями. Так, подібно світлу, ультразвукові хвилі можуть утворювати строго направлені пучки. Віддзеркалення і заломлення цих пучків на межі двох середовищ підкоряється законам геометричної оптики. Він сильно поглинається газами і слабко - рідинами. В рідині під впливом ультразвука утворюються пустки у вигляді найдрібніших пухирців з короткочасним зростанням тиску усередині них. Крім того, ультразвукові хвилі прискорюють протікання процесів дифузії (взаємопроникнення двох середовищ один в одного). Ультразвукові хвилі істотно впливають на розчинність речовини і в цілому на хід хімічних реакцій.

Ці властивості ультразвука і особливості його взаємодії з середовищем обумовлюють його широке технічне і медичне використовування. Ультразвук застосовують в медицині і біології для ехолокації, для виявлення і лікування пухлин і деяких дефектів в тканинах організму, в хірургії і травматології для розтину м'яких і кісткових тканин при різних операціях, для зварки зламаних кісток, для руйнування кліток (ультразвук великої потужності). В ультразвуковій терапії для лікувальної мети використовують коливання 800-900 кГц.

В полі ультразвукових коливань в живих тканинах ультразвук надає механічну, термічну, физико-хімічну дію (мікромасаж кліток і тканин). При цьому активізуються обмінні процеси, підвищуються імунні властивості організму. Ультразвук надає виражене знеболююче, спазмолітичне, протизапальне і загальнотонізуюче дію, стимулює крово- і лимфообращение, прискорює регенеративні процеси, покращує трофіку тканин. Час дії на больову зону 3-5 мін, а в сумі - на декілька зон - не більше 12-15 мін на всю процедуру і не більше 10-12 процедур раз на 3 місяці. Оскільки ультразвук повністю відображається від якнайтонших прошарків повітря, до тіла його підводять через безповітряні контактні середовища.

Останнім часом вусі більш широке поширення у виробництві знаходять технологічні процеси, засновані на використанні енергії ультразвуку. Ультразвук знайшов також застосування в медицині. У зв'язку із зростанням одиничних потужностей і швидкостей різних агрегатів і машин ростуть рівні шуму, у тому числі й в ультразвуковій області частот.

Ультразвуком називають механічні коливання пружного середовища з частотою, що перевищує верхню межу чутності -20 кгц. Одініцею виміру рівня звукового тиску є дБ. Одініцею виміру інтенсивності ультразвуку є вати на квадратний сантиметр Ультразвук має головний образ локальною дією на організм, оскільки передається при безпосередньому контакті з ультразвуковим інструментом, оброблюваними чи деталями середовищами, де збуджуються ультразвукові коливання. Ультразвукові коливання, генеруючи ультразвуком низькочастотним промисловим устаткуванням, впливають на організм людини. Трівалій систематичний вплив ультразвуку, що поширюється повітряним шляхом, викликає зміни нервової, серцево-судинної й ендокринної систем, слухового і вестибулярного аналізаторів. Найбільш характерним є наявність вегетосудинної дистонії й астенічного синдрому.

Ступінь виразності змін залежить від інтенсивності і тривалості впливу ультразвуку і підсилюється при наявності в спектрі високочастотного шуму, при цьому приєднується виражене зниження слуху. У випадку продовження контакту з ультразвуком зазначені розлади здобувають більш стійкий характер.

При дії локального ультразвуку виникають явища вегетативного поліневриту рук (рідше ніг) різного ступеня виразності, аж до розвитку парезу грон і передпліч, вегетативно-судинної дисфункції.

Характер змін, що виникають в організмі під впливом ультразвуку, залежить від дози впливу.

Малі дози - рівень звуку 80-90 дб - дають стимулюючий ефект - мікромасаж, прискорення обмінних процесів. Великі дози - рівень звуку 120 і більш дб – дають вражаючий ефект.

Основу профілактики несприятливого впливу ультразвуку на осіб, що обслуговують ультразвукові установки, складає гігієнічне нормування.

Відповідно до ДСТ 12.1.01-89 "Ультразвук. Загальні вимоги безпеки", "Санітарними нормами і правилами при роботі на промислових ультразвукових установках" (№ 1733-77) обмежуються рівні звукового тиску у високочастотній області чутних звуків і ультразвуків на робочих місцях (від 80 до 110 дб при середньогеометричних частотах третьоктавних смуг від 12,5 до 100 кгц).

Ультразвук, що передається контактним шляхом, нормується "Санітарними нормами і правилами при роботі з устаткуванням, що створює ультразвуки, що передаються контактним шляхом на руки працюючих" № 2282-80.

Міри попередження несприятливої дії ультразвуку на організм операторів технологічних установок, персоналу лікувально-діагностичних кабінетів складаються в деру чергу в проведенні заходів технічного характеру. До них відносяться створення автоматизованого ультразвукового устаткування з дистанційним керуванням; використання по можливості малопотужного устаткування, що сприяє зниженню інтенсивності шуму й ультразвуку на робочих місцях на 20-40 дб;

розміщення устаткування в звукоізольваних приміщеннях кабінетах з дистанційним керуванням; устаткування звукоізолюючих пристроїв, кожухів, екранів з листової чи сталі дюралюмінію, покритих гумою, противошумовою мастикою й іншими матеріалами.

При проектуванні ультразвукових установок доцільно використовувати робочі частоти, найбільш вилучені від чутного діапазону - не нижче 22 кгц.

Щоб виключити вплив ультразвуку при контакті з рідкими і твердими середовищами, необхідно встановлювати систему автоматичного відключення ультразвукових перетворювачів при операціях, під година яких можливий контакт (наприклад, завантаження і вивантаження матеріалів). Для захисту рук від контактної дії ультразвуку рекомендується застосування спеціального робочого інструмента з віброізолюючиєю рукояткою.

Якщо після виробничих причин неможливо знизити рівень інтенсивності шуму й ультразвуку до припустимих значень, необхідне використання засобів індивідуального захисту - проти шумів, гумових рукавичок з бавовняною прокладкою й ін.

Розвиток техніки і транспортних засобів, удосконалювання технологічних процесів і устаткування супроводжуються збільшенням потужності і габаритів машин що обумовлює тенденцію підвищення низькочастотних складових у спектрах і поява інфразвуку, що є порівняно новим, не цілком вивченим чинником виробничого середовища.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)