АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз прибутковості та рентабельності підприємства

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  7. Алонж аналіз
  8. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  9. Аналіз алгоритмів
  10. Аналіз асортименту і структури продукції.
  11. Аналіз беззбитковості
  12. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ

У широкому розумінні слова поняття рентабельності означає прибутковість, доходність. Підприємство вважається рентабельним, якщо результати від реалізації продукції (робіт, послуг) покривають витрати виробництва і утворюють суму прибутку, достатню для нормального функціонування підприємства.

Економічна сутність рентабельності може бути розкрита тільки через характеристику системи показників. Загальний їхній зміст – визначення суми прибутку з однієї гривні вкладеного капіталу.

На наш погляд, рентабельність підприємства слід визначати за наступними коефіцієнтами:

Коефіцієнт чистого прибутку розраховується як відношеннячистого прибутку до чистого доходу:

Коефіцієнт рентабельності активів розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості активів. Цей коефіцієнт характеризує, наскільки ефективно підприємство використовує свої активи для отримання прибутку, тобто який прибуток приносить кожна гривня, вкладена в активи підприємства. Він розраховується за формулою [36]:

 

(1.17)

 

Наступний коефіцієнт, який ми пропонуємо для аналізу рентабельності підприємства є коефіцієнт рентабельності операційної діяльності. В літературі зустрічається інші назви цього коефіцієнта: коефіцієнт прибутковості, рентабельність продажу.

Коефіцієнт рентабельності операційної діяльності – це відношення чистого прибутку підприємства до обсягу реалізованої будівельної продукції і характеризує ефективність господарської діяльності підприємства [36]. Розраховується цей коефіцієнт за наступною формулою:

 

(1.18)

 

Наступний коефіцієнт, який, на наш погляд, має значення при визначенні прибутковості підприємства, є коефіцієнт рентабельності власного капіталу. Цей показник показує, наскільки ефективно підприємство використовує власний капітал, тобто характеризує ефективність вкладення коштів у дане підприємство. Розраховується коефіцієнт рентабельності капіталу як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості власного капіталу [36]:

 

. (1.20)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)