АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типи шкіри - це стан шкіри в залежності від її фізіологічного стану

Читайте также:
  1. В залежності від вихідних даних та способів їх поєднання всі методи діляться на 2 класи.
  2. Визначення залежності в’язкості рідини від її температури
  3. Визначення залежності прибутку від витрат на рекламу
  4. Визначення залежності продажів від витрат на рекламу
  5. Визначення функціональної залежності
  6. Використання формул та функцій в розрахунках. Залежності
  7. Гідрогеологія Узбекистану.
  8. Диференціальні залежності при згинанні
  9. Діаметри повітряно-провідних труб в залежності від кількості повітря, яке засмоктується компресором
  10. Для визначення абсолютної сили м’яза його максимальну силу треба поділити на площу фізіологічного перерізу.
  11. ЗАГРОЗИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ЇХ УСУНЕННЯ
  12. Здобуття державної незалежності України та її вплив на розвиток культурного життя.

Будова шкіри

Шкіра - це найбільший орган, загальна площа якого в дорослої людини становить приблизно 1,5-2 м2, її маса - 2-3 кг, товщина (без клітковини) в середньому - 2-5 мм. Шкіра тонша на тих ділянках тіла, які менше піддаються дії тертя (наприклад, внутрішня поверхня передпліччя), грубіша там, де навантаження більші (приміром, підошви ніг).
Шкіра складається з трьох шарів: зовнішнього - епідермісу, власне шкіри - дерми та підшкірної жирової клітковини.

 

 

Епідерміс багатошаровий плоский епітелій ектодермального походження, товщина якого (0,03—2,5 мм.) залежить від ви­конуваної функції. Так, на ділянках, що піддаються постійному механічному тиску (долоні, підошви), його товщина більше, ніж на грудях, животі, стегнах, плечах, передпліччі, шиї. Складається з п'яти шарів епідермальних клітин. Найнижчий шар - базальний - розташовується на базальній мембрані і являє собою 1 ряд призматичного епітелію. Відразу над ним лежить шипуватий шар (3-8 рядів клітин з цитоплазматичними виростами), потім іде зернистий шар (1-5 рядів плоскуватих клітин), блискучий (2-4 ряду без'ядерних клітин, помітний на долонях і стопах) і роговий шар, що складається з багатошарового зроговілого епітелію. Епідерміс також містить меланін, який забарвлює шкіру і викликає ефект засмаги.

Власне шкіра (дерма), завтовшки від 0,5 до 5 мм. утворена сполучною тканиною. У ній виділяють сосочковий та сітчастий шари. Сосочковий шар складається з рихлої сполучної тканини й утворює ввігнутість до епідермісу. В цьому шарі містяться різні волокна, що додають шкірі міцності та пружності, а також чис­ленні кровоносні й лімфатичні судини, нервові сплетення та за­кінчення нервових волокон. Під сосочковим шаром розташовується сітчастий шар. У ньому залягають сальні та потові залози, волосяні сумки. Потова залоза складається з тіла (згорнутої в клубок залозової трубки) і вивідного протоку, що відкривається на поверхні шкіри. У людини 2—3 млн. потових залоз, особливо багато їх на обличчі й долонях. Рідина, що утворюється в потових залозах, — піт — крім води містить продукти обміну речовин (аміак, сечовину, мінеральні солі тощо). На випаровування поту витрачається надлишок тепла, тому залежно від температури навколишнього середовища кількість поту, що виділяється, значно змінюватиметься (від 0,5 до 2—3 л.). Сальні залози виділяють жир, який мастить волосся, шкіру й ро­бить їх еластичними. Протоки сальних залоз відкриваються у во­лосяні сумки. Волосся (ріli) є роговим похідним епідермісу. Волос складається з волосяної цибулини, кореня і стрижня. Волосяна цибулина й корінь волоса оточені волосяною сумкою. До волосяної цибулини підходять судини, які забезпечують волосся і нерви поживними речовинами. До волосяної сумки прикріпляється м'яз, який піднімає волос. Волосяний покрив еволюційно майже втратив своє значення для людини.

 

Підшкірно-жирова клітковина складається з пучків сполучної тканини і жирових скупчень, пронизаних кровоносними судинами і нервовими волокнами. Фізіологічна функція жирової тканини полягає в накопиченні та зберіганні поживних речовин. Крім того, вона служить для терморегуляції і додаткового захисту статевих органів. Товщина цього шару різна й залежить від способу життя, харчування, обміну речовин

Крім самої шкіри в організмі є її анатомічні похідні — утвореня, що розвинулися зі шкіри та її зачатків. Інша назва - придатки шкіри:

· Нігті;

· Волосся;

· Пір'я;

· Пух;

· шкірні залози, які включають в себе:

· сальні залози, які виділяють шкірне сало, яке служить смазкою для волосся і захищає шкіру;

· потові залози, які виділяють з організму води і розчинені продукти обміну речовин. Випаровування поту є важливим етапом терморегуляції.

· молочні залози (розвинені у жінок) виробляють грудне молоко, яке має дуже важливе значення для годування немовлят.

·

Функції шкіри

· Захисна (бар'єрна) захищає організм від дії механічних і хімічних чинників, ультрафіолетового випромінювання, проникнення мікробів, втрати і попадання води ззовні.

· Терморегуляторна, за рахунок випромінювання тепла і випаровування поту.

· Участь у водно-сольовому обміні, пов'язана з потовиділенням.

· Екскреторна — виведення з потом продуктів обміну, солей і ліків.

· Депонування крові, в судинах шкіри може перебувати до 1 літра крові.

· Ендокринна і метаболічна — синтез і накопичення вітаміну D, а також гормонів.

· Дихальна, у людини близько 1-2 % кисню засвоюється через шкіру.

· Рецепторна, завдяки наявності численних нервових закінчень

· Імунна, захоплення, процесинг та транспорт антигенів з подальшим розвитком імунної реакції

 

Типи шкіри

Типи шкіри - це стан шкіри в залежності від її фізіологічного стану.

В залежності від наявної на шкірі природної жирової змащення і вмісту вологи шкіру умовно поділяють на нормальну, жирну, суху і комбіновану (змішаного типу)

 

Нормальна шкіра - шкіра, у якої водно-жировий шар не порушений, її хімічна реакція - кисла, і всі речовини в ній знаходяться в розмірному, добре збалансованому співвідношенні. Нормальна шкіра, як правило, буває у молодих, здорових людей.

Нормальна шкіра має нормальне саловиділення, еластичність, гарний природний блиск. Вона пружна, гладка, на ній немає зморшок і розширених пор. На дотик така шкіра бархатисто-шовковиста. Вона добре переносить умивання водою і несприятливу погоду - вітер, мороз, спеку.

Нормальна шкіра складається з 60% води, 30% білків і 10% жирів. Всі речовини в ній знаходяться в розмірному, добре збалансованому співвідношенні. Для шкіри даного типу необхідні процедури, що підтримують її стан: очищення, зволоження, захист від УФ-випромінювання.

 

Суха шкіра

Шкіра, у якої знижена функція сальних і потових залоз.

Зовні суха шкіра тонка, матова, легко складається в зморшки, часто лущиться, погано переносить умивання водою і негоду. У ній порушений водно-жировий обмін. Хімічна реакція поверхні шкіри найчастіше лише злегка кисла.

Суха шкіра в молодості дуже красива. Однак без відповідного догляду та харчування вона зморщується, вкривається лусочками, червоніє при роздратуванні, а з віком покривається зморшками.

Здорова шкіра прекрасно справляється зі зволоженням самостійно і в сухому повітрі, і при низькій або високій температурі навколишнього середовища, і при впливі агресивних хімічних речовин, і т. д. Щоб утримати вологу, шкіра виділяє спеціальні речовини, які в сукупності називаються "натуральним зволожуючим фактором".

На сухість шкіри впливають як внутрішні причини - літній вік, порушення нервової системи, згасання функції статевих залоз, погане харчування, серцева недостатність, - так і зовнішні, наприклад часте використання лужного мила, спирту, одеколону, вплив сухого гарячого повітря.

 

Жирна шкіра

Жирна шкіра - шкіра, у якій підвищені функції сальних залоз. Жирна шкіра зустрічається у юнаків і дівчат у період статевого дозрівання. На вигляд жирна шкіра товста, щільна, з жирним блиском, має великі пори, часто комедони, нагадує лимонну кірку.

Жирність шкіри залежить від віку (у підлітковому віці - більш жирна, в літньому віці - більш суха), від гормонального статусу і наявності внутрішніх захворювань, від зовнішніх умов (вплив сонця, вітру, солоної води, вживання в їжу великої кількості жирів, вуглеводів, алкоголю, прянощів). Крім того, шкіра може стати жирної через неправильний догляд.

Жирність шкіри косметологи розглядають як захворювання, яке називається себореєю.

Себорея - це захворювання всього організму, а не тільки шкіри. Сальні залози виділяють дуже багато шкірного жиру аномального хімічного складу. Діяльність сальних залоз контролюється центральною нервовою системою.

Спровокувати себорею може сильна стресова ситуація, така, наприклад, як гормональна перебудова, пов'язана із статевим дозріванням. Саме тому особливо уразливими часто виявляються підлітки.

Дерматологи розрізняють дві клінічні форми себореї - жирну і суху. При жирній себореї шкіра сильно блищить і схожа на апельсинову шкірку, тільки дуже неестетично і грубу, з розширеними, буквально зяючими порами. В результаті приєднання мікробної флори сальні залози запалюються і з'являються юнацькі вугрі.

При сухій себореї шкіра залишається жирної, але справляє враження сухої і лупиться. Шкірний жир в цьому випадку густий і щільний, крім того, він змішаний з роговими лусочками, тому шкіра не блищить.

На шляху від базального шару епідермісу здорова клітина поступово втрачає ядро, заповнюється білком кератином, потім стає абсолютно плоскою. При сухій себореї клітина досягає рогового шару занадто швидко, причому разом з ядром та плазмою. При цьому порушуються нормальні процеси зроговіння і видалення клітин з поверхні рогового шару: клітини "приклеює" до нього шкірний жир, і, крім того, постійно при бувають все нові і нові клітини, які теж "приклеюються".

Ламається весь механізм нормального обміну речовин в епідермісі. У ньому не беруть участь амінокислоти, сечовина, ліпіди, мінеральні речовини, мікроелементи та інші найважливіші субстанції, наприклад дезоксирибонуклеїнова (ДНК) і рибонуклеїнова (РНК) кислоти. Шкіра стає абсолютно беззахисною.

Шкірний жир густий і містить мало вологи. Шкіра знаходиться в постійній напрузі і свербить. Варто лише доторкнутися до особи, як лусочки тут же відшаровуються, скупчуються на переніссі, в носогубних складках і куточках рота, застряють в бровах і бакенбардах. Додатковий дискомфорт створюють дрібні, але дуже щільні і глибоко сидять в вивідних протоках сальних залоз комедони.

Нерідко себорея стрімко переходить з жирної в суху і назад. Іноді обидві себореї існують одночасно, наприклад на шкірі голови - жирна себорея (волосся блищать і злипаються), а на шкірі обличчя - суха, або навпаки.

 

Комбінована шкіра

Комбінована шкіра (синонім: змішана шкіра) - тип шкіри, що характеризується наявністю як жирних, так і сухих ділянок, Т-зона особи, верх грудей звичайно покриті жирною шкірою, інші ділянки сухі, можливо навіть лущення.

Змішана шкіра вимагає суворо спеціального подвійного догляду, окремого для кожної ділянки. Практично це нормальна шкіра з нерівномірно розподіленими ділянками сальності.

Наприклад, шкіра обличчя вважається нормальною, але біля очей вона - суха, а в області крил носа - жирна.

 

Розрізняють також фототипу шкіри (синонім: типи пігментації шкіри) - колір і характеристика шкіри в залежності від ступеня пігментації.

Розрізняють сім фототипів шкіри.

Залежно від фототипу шкіри використовуються для захисту від сонця сонцезахисні засоби (УФ-фільтри) з різним числом сонцезахисного фактора SPF.

Тип 0 - депігментованих шкіра у альбіносів. Шкіра у них біла, місцями з рожевим відтінком: в області вій, брів, пахв, лобка волосся також білі, тонкі. У альбіносів світлобоязнь, тому сонцезахисний фактор SPF самий максимальний.

Тип 1 - світла, веснянкувата, зазвичай у рудоволосих або блондинів. Типова для англосаксів. Ніколи не засмагає, миттєво обгорає. Потребує коштів з максимальним SPF при перебуванні на сонце.

Тип 2 - звичайна шкіра середнього європейця зі світлим волоссям, колір шкіри блідий, загоряє погано, легко обгорає; SPF від 20, при звиканні - 15.

Тип 3 - Північноєвропейський тип з темно-русявим волоссям, шкіра нейтрального кольору, добре засмагає, обгорає рідко; SPF 20-10.

Тип 4 - середземноморський тип з темно-русявим волоссям, шкіра оливкового кольору, легко засмагає і лише зрідка обгорає; SPF 15-8.

Тип 5 - арабський тип з темними очима й волоссям, шкіра оливкового кольору, обгорає вкрай рідко; SPF 6-8

Тип 6 - африкано-карибський тип: очі, волосся і шкіра темні, шкіра цього типу ніколи не обгорає; SPF 3-4.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)