АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота № 7. Реакції катіонів шостої аналітичної групи Co2+, Ni2+,Cu2+, Cd2+

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. V. Практична робота.

Реакції катіонів шостої аналітичної групи Co2+, Ni2+,Cu2+, Cd2+

Груповий реагентNН4OH (2 М)осаджує катіони шостої аналітичної групи у вигляді основних солей, які з надлишком реагенту перетворюються у розчинні комплексні сполуки – аміакати:

2 CoSO4 + 2 NH4OH = (CoOH)2SO4¯ + (NH4)2SO4

2 NiSO4 + 2 NH4OH = (NiOH)2SO4¯ + (NH4)2SO4

2 CuSO4 + 2 NH4OH = (CuOH)2SO4¯ + (NH4)2SO4

2 CdSO4 + 2 NH4OH = (CdOH)2SO4¯ + (NH4)2SO4

(CoOH)2SO4 + (NH4)2SO4 + 10 NH4OH = 2 [Co(NH3)6]SO4 + 8 H2O

(NiOH)2SO4 + (NH4)2SO4 + 10 NH4OH = 2 [Ni(NH3)6]SO4 + 8 H2O

(CuOH)2SO4 + (NH4)2SO4 + 6 NH4OH = 2 [Cu(NH3)4]SO4 + 8 H2O

(CdOH)2SO4 + (NH4)2SO4 + 6 NH4OH = 2 [Cd(NH3)4]SO4 + 8 H2O

Утворюються розчини різного кольору: з кадмієм (ІІ) – безбарвний, з кобальтом (ІІ) – брудно-жовтий, з купрумом (ІІ) і нікелем (ІІ) – сині.

Виконання: у 4-ри чисті пробірки взяти по 2 – 3 краплі розчинів: у першу – солі кобальту (ІІ), у другу – солі нікелю (ІІ), у третю – солі купруму (ІІ), у четверту – солі кадмію (ІІ). Додавати у кожну поступово по краплях концентрований розчин 4OH, спостерігати утворення різного кольору розчинів комплексних аміакатів катіонів 6 групи. Пробірку з безбарвним розчином аміакату кадмію залишити для подальших дослідів (не мити!)

Катіони кобальту Со2+

1. Роданід амонію NH4SCN насичений(тіоціанат амонію) утворює з іонами кобальту комплексну сполуку синього кольору:

[Co(H2O)6]2+ + 4 SCN «[Co(SCN)4]2– + 6 H2O

у водному розчині катіони кобальту оточені шістьма молекулами води і розчин має рожевий колір, якщо ж навколо кобальту координуються чотири ліганди, такий комплекс набуває синього забарвлення. Роданід кобальту нестійкий і при розведенні розчину водою синє забаравлення зникає. Тому потрібно брати великий надлишок роданіду і екстрагувати продукт реакції органічним розчинником (аміловим спиртом), у якому відсутня конкуренція між молекулами води і тіоцанат-іонами. Екстракція стабілізує продукт реакції і підвищує її чутливість.

Виконання: у чисту пробірку взяти 2 – 3 краплі 0,5 н. розчину солі кобальту (ІІ), і додати 4 – 5 крапель насиченого розчину NH4SCN. Спостерігати поступову зміну рожевого забарвлення розчину на синє. Додати 5 – 6 крапель амілового спирту, закрити пробірку і добре збовтати. При відстоюванні і розшаруванні спостерігати інтесивно синє забарвлення верхнього органічного шару.

Катіони нікелю Ni2+.

1. Диметилгліоксим H2Dm (диметилдіоксим) у присутності аміаку утворює з 0,5 ню розчином солі Ni2+ сполуку червоного (темно-рожевого) кольору:

2 H2Dm + Ni2+ + NH4OH → Ni(HDm)2↓ + 2 NH4+ + 2 H2O.

Катіон нікелю взаємодіє з двома молекулами диметилгліоксиму і витісняє з кожної по одному іону водню, які потрібно зв’язати аміаком (аміак додається під час приготування розчину диметилгліоксиму), оскільки сильнокисле середовище заважає реакції. Осад розчиняється у сильних кислотах і лугах. Реакції заважають іони Fe3+, Fe2+ і Sn2+. Іон Fe3+ у слабколужному (аміачному) середовищі утворює бурий осад Fe(ОН)3. Іони Fe2+ i Sn2+ утворюють з диметилгліоксимом сполуки брудно-червоного кольору. При поступовому окисненні Fe2+ до Fe3+ (киснем повітря) червоне забарвлення зникає, залишається буро-коричневе. Тому реакцію виконують на фільтрувальному папері у присутності фосфату, який зв’язує ферум (ІІІ).

Виконання: не капати, а тільки доторкнутися піпеткою з розчином, який може містити іони Ni2+ і зачекати, поки утвориться кругла пляма. За межами цієї плями до сухого паперу доторкнутися піпеткою з розчином диметилгліоксиму і зачекати, поки пляма розчину диметилгліоксиму, що буде утворюватись навколо піпетки, перетнеться з плямою досліджуваного розчину, де і повинен утворитися осад характерного кольору. Якщо у досліджуваном розчині є іон Ni2+, то на периферії плями з’являється червоне (темно-рожеве) забарвлення. Якщо присутній також іон Fe2+, то забарвлення буде брудно-червоним. Тоді потрібно зачекати, поки пляма висохне. Червоне забарвлення, яке диметилгліоксим утворює з іоном Fe2+, переходить у світло-коричневе, а з Ni2+ – залишається червоним. Катіони Cu2+ утворюють з диметилгліоксимом розчинну сполуку бурого кольору, який заважає відкриттю Ni2+. Тому у досліджуваному розчині спочатку потрібно відкрити катіони Cu2+, а якщо вони відсутні, шукати Ni2+.

Катіони купруму (ІІ) Cu2+

1. Гексаціаноферат(ІІ) калію K4[Fe(CN)6] (1 н.) утворює з катіонами

купруму червоно-коричневий осад:

2 Cu2+ + [Fe(CN)6]4– = Cu2[Fe(CN)6

який не розчиняється у розведених кислотах, але розчиняється у NH4OH.

При малій концентрації купруму (ІІ) осад не утворюється, але розчин забарвлюється у рожевий колір. Ця реакція на купрум (ІІ) більш чутлива, ніж реакція з аміаком.

Виконання: у чисту пробірку взяти 2 – 3 краплі 0,5 н. розчину солі купруму (ІІ), і додати 4 – 5 крапель 1 н. розчину K4[Fe(CN)6]. Спостерігати утворення червоно-коричневого осаду.Катіони Cо2+ і Ni2+ дають з реагентом зелений та світло–зелений осади, які не заважають відкриттю Cu2+.

Катіони кадмію Cd2+

1. Pозчин Na2S осаджує катіони кадмію у вигляді жовтого осаду сульфіду кадмію:

CdSO4 + Н2S = CdS↓ + Н2SO4

Виконання: у чисту пробірку взяти 2 краплі 2 М розчину HCl, краплю 0,25 М розчину CdSO4 (або CdCl2), додати насичений розчин Na2S. Спостерігати утворення жовтого осаду.

Реакції заважають усі катіони, які утворюють забарвлені сульфіди, зокрема CuS, NiS, CoS – чорного кольору, MnS – жовто-рожевий (тілесний). Катіони цинку не заважають реакції: жовтий сульфід кадмію зручно спостерігати на фоні білого сульфіду цинку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)