АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення цільового призначення виступу

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  7. А) Визначення термінології
  8. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  9. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  10. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  11. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в

Як і будь-який вид людської діяльності ораторська промова повинна бути цілеспря­мо­вана.

· Загальна ціль визначає бажану реакцію аудиторії – розважити, інформувати, надих­ну­ти, переконати, закликати до дії.

· Конкретна ціль: „Про що він говорить?” – „Хто його знає, він ще нічого про це не сказав” – чітко вказує на те, що слухач повинен знати й робити. Цю думку можна назвати цент­раль­ною ідеєю або основним тематичним твердженням.

Інформаційна – повинна передавати знання, давати нове уявлення про предмет, бути актуальною, координуватися з сучасним станом науки, техніки і культури, не повинна мати нічого суперечливого, має викликати допит­ли­вість, задовольняти пот­реби слухача, актуальна: Я хочу розповісти вам про найголовніші правила пожежної безпеки.

Агітаційна – з настановою надихнути, переконати, викликати активну реакцію: Якщо ми не будемо керувати своїми звичками, вони будуть керувати нами.

Переконуюча – з метою довести чи спростувати певне твердження.

Та, що закликає до дії – прямий чи опосередкований заклик.

 

4. Складання плану.

Часто план сприймається як щось сухе і вторинне, що обме­жує свободу думки. Але на­справді він подібний до скелета, який несе на собі вантаж м'язів, шкіри і т. ін.: без кіс­ток не було б опори.

Інша справа, що формувати план "з нічого" людина, звичай­но, не може. Саме то­ді, коли матеріал опрацьовано й законспектовано на картках (чи занесено в ком­п'ю­тер), починається "пасьянс" з ви­кладанням цитат і власних думок. У міру того як ви­ма­льовуватиметься пев­на послідовність, твердішатиме й план вашої логічної схеми.

Плани бувають трьох видів: простий, складний та цитатний.

Простий план являє собою, по суті, ряд непоширених речень.

Тема: "ВИДИ КРАСНОМОВСТВА ТА СФЕРИ ЙОГО УЖИТКУ"

План

1. Академічне красномовство.

2. Політичне красномовство.

3. Юридичне (судове) красномовство.

4. Церковне красномовство.

5. Суспільно-побутове красномовство.

 

Складний план — це своєрідне поширення простого плану шляхом розга­лу­жен­ня основних питань. Крім того, сюди звичай­но вводять вступ та висновки (хоча й не обов'язково).

Тема: "ВИДИ КРАСНОМОВСТВА ТА СФЕРИ ЙОГО УЖИТКУ"

План

I. Вступ. Потреба у видовій диференціації красномовства залежно від сфери його ужитку.

II. Основна частина. Диференціація видів красномовства.

1.Академічне красномовство: лекція; диспут; евристична бесіда; реферат; виступ на науковій конференції.

2.Політичне красномовство. політична промова; політична інформація; політична бесіда...і т.д.

III. Висновки. Необхідність для оратора дотримуватись жанрово-видових норм красномовства.

 

Цитатний план подібний, як правило, до простого, але за­мість непоширених ре­чень тут вживаються цитати, які конденсу­ють суть даного питання.

Тема; "ВИДИ КРАСНОМОВСТВА ТА СФЕРИ ЙОГО УЖИТКУ"

План

1. "Академічне красномовство — не ораторське вміння науковця та викладача, що доповідає про результати дослідження або популяризує досягнення науки ".

2. "Політичне красномовство — це виступ оратора, що виражає інтереси тої чи іншої партії (політичної сили) або роз'яснює якусь суспільно-політичну ситуацію"...і т.д.

 

Запишіть план на окремому аркуші. Можливо, що ви якісь моменти скасуєте, на­то­мість введете інші. З античних часів прийнято певну схему промови {вступ, основ­на частина, висновки). Пізніший досвід деталізував її (вступ є зацікавленням; ос­нов­на частинаопис, оповідь та міркування (хрія); висновки ж — це переконання). Отож, залишається розташувати свій матеріал так, аби виходило за тією віками пере­ві­реною схемою або, якщо завгодно, поміняти для виразності місцями ці позиції.

Усе це не є підпорядкуванням живого почуття під суху логі­ку, а дисципліною по­чуттів і розуму.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)