АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ХАРАКТЕРИСТИКА ЦИНКОВОГО ПОКРИТТЯ

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

Цинк належить до електронегативних металів; його стандартний потенціал –0,786 В. Забруднений домішками інших металів цинк порівняно легко розчиняється в кислотах і лугах. Хімічно чистий цинк розчиняється в них повільно внаслідок того, що водень, який при цьому повинен виділятися, має на цинку високу перенапругу. Реагує цинк також з H2S і сірчистими сполуками, утворюючи сірчистий цинк. У сухому вигляді цинк майже не корродує. У вологому повітрі й воді, який містить СО2 і О2, він покривається плівкою, що складається з ZnCO3 і захищає метал від подальшого руйнування.

Швидкість корозії цинку становить, мкм/рік: 0,5 при чистій сухій атмосфері (пустеля); 1,0–1,5 – у сільській місцевості помірного клімату; до 5 у чистій вологій атмосфері тропіків; 6–8 у місті з атмосферою, забрудненої газами (SO2, H2S); до 20 у місті з особливо забрудненою атмосферою; 4–20 в атмосфері примор'я.

Великий вплив на швидкість корозії цинку створює величина рн середовища. В інтервалі рн 7-12 швидкість корозії цинку мінімальна; вона зростає при відхиленні від зазначених значень.

Цинкові покриття застосовуються для захисту від корозії сталевих деталей:

― кліматичних районів, що експлуатуються в різній зовнішній атмосфері, в атмосфері промислових районів (забрудненої SO2), у закритих приміщеннях з помірною вологістю або забруднених газами й продуктами згоряння (деталей машин, аркуші, дріт, деталі ширвжитку й ін.);

― дотичних із прісною водою при температурі не вище 60-700С (водопровідні труби, живильні резервуари, предмети домашнього побуту);

― эксплуатуючихся при температурі до 3000С;

― контактуючих з паливами, що містять сірчисті сполуки, і маслами (бензобаки, бензопроводи, мастилопроводи й ін.).

Високі захисні властивості цинкового покриття внаслідок його анодного характеру й низька вартість цинку пояснюють широке застосування цинкування в різних галузях промисловості. Захисна дія цинку зберігається не тільки при наявності пор, але й при інших дефектах покриття (подряпини, забоїни).

Захисні властивості цинкового покриття визначаються його товщиною й рівномірністю осадження коррозії, що утворюється в процесі цинкування. Продукти частково заповнюють пори в покритті, трохи зменшуючи швидкість корозії.

Катодний характер захисту сталі цинковим покриттям порушується при температурі вище 700С. Захисна дія цинкового покриття різко послаблюється також в атмосфері, що містить продукти органічного походження, наприклад, синтетичні смоли, оліфу, хлоровані вуглеводні.

Для підвищення корозійної стійкості цинкові покриття піддають хроматуванню або фосфатуванню. Хроматовані або фосфатовані цинкові покриття мають задовільну корозійну стійкість при контакті деталей з паливом, що містить сірчисті сполуки.

Цинкові покриття для деталей, що перебувають у середині виробів при затрудненому обміні повітрям між внутрішнім простором і зовнішнім середовищем і наявності в замкнутому просторі органічних матеріалів, які при старінні виділяють летучі агресивні речовини, рекомендується застосовувати з додатковим захистом і лакофарбовими покриттями. Цинкування не слід застосовувати для деталей, що експлуатуються в умовах морської атмосфери й у тропіках. Цинкові покриття на деталях, що експлуатуються в тропіках, можуть застосовуватися за умови додаткового захисту (фарбування або періодично поновлюваного змащення).

Покриття цинку добре витримують вигини й розвальцьовування. Пайка оцинкованих деталей м'якими припоями проводиться із застосуванням активних флюсів (ZnCl2, Zn(BF4)2), контактне зварювання ж здійснюється з затрудненнями.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)