АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Читайте также:
  1. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. Вид - основний етап еволюційного процесу.
  4. Вид - якісний етап еволюційного процесу.
  5. Визначення ролей і відповідальності учасників інноваційного процесу розглядаються на прикладі програми реалізації інноваційного проекту.
  6. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  7. Вимоги до ефективного керівника-лідера процесу змін
  8. Виробничий цикл та методи організації виробничого процесу
  9. Гігієнічні вимоги до організації і проведення навчального процесу
  10. Гігієнічні основи навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі (гігієнічні вимоги до посібників, розкладу уроків, структури уроку та організації його проведення)
  11. Гігієнічні основи навчально–виховного процесу в загальноосвітній школі (гігієнічні вимоги до розкладу уроків, структури уроку та організації його проведення).
  12. Глава 1. Кримінальне процесуальне законодавство України та сфера його дії

Вхідний контроль

Вхідному контролю піддаються деталі, що надійшли на цинкування, відповідно до вимог до якості поверхні деталей перед нанесенням покриття у відповідності із ГОСТ 3002-70.

Шорсткість поверхні деталі, призначеної для нанесення захисного покриття, повинна бути не нижче 4 за ДСТ 2789-59. Зазначена вимога до шорсткостей не поширюється на важкодоступні для обробки, на робочі і внутрішні поверхні деталей, деталі із дроту й стрічки, на різьбові поверхні й поверхні зрізу штампованих деталей з товщиною матеріалу до 4 мм.

Поверхня деталей, виготовлених з горячекатанного металу, повинна бути чиста (без травильного шламу, окалини, іржі й інших забруднень).

Неоднорідність прокату, загорнена окалина, раковини, тріщини, пори, розшарування, що виявилися після травлення, є підставою для забраковання деталі, якщо при контрольному зачищенні, зазначені дефекти виводять деталі за граничні відхилення.

На виробах, виконаних газовим і електродуговим зварюванням встик і внахлестку, кутові, фасонні, радіусні й подібні шви зварених сполук повинні бути безперервними й не мати непроварів.

Зварені й паяні шви повинні бути зачищені й не мати дефектів.

Правила приймання деталей за ДСТ 3002-70.

Перед нанесенням покриття 2-5% партії, але неменш 3 деталей, контролюють на відповідні вимоги до якості поверхні деталей перед нанесенням покриття. При одержанні незадовільних результатів проводять повторний контроль на подвоєній кількості деталей. При одержанні незадовільних результатів повторного контролю, хоча б на одній деталі, вся партія вертається на усунення дефектів.

Деталі до гальваніки повинні надходити в чистих контейнерах, застелених папером, що виключають появу рисок, забоїн у процесі транспортування.

Поверхня деталей, що надходять на цинкування, після механічної обробки повинна бути без видимого шару змащення або емульсії, металевої стружки, заусенців, пилу й продуктів корозії.

Монтаж деталей на спеціальні пристосування - підвіски

Підвіски повинні бути сталевими. Контактуючі поверхні пристосувань повинні бути очищені від забруднень. При монтажі деталей на пристосування варто уникати утворення повітряно-газових мішків при завантаженні у ванну. Неконтактуючі ділянки пристосувань ізолювати липкою поліхлорвініловою ізоляційною стрічкою. Контактний крючкодержатель підвіски виготовляти з латуні, міді. Неприпустиме застосування пристосувань, виконаних з нержавіючих або хромистих сталей.

Електрохімічне знежирення

Це найбільш ефективний метод очищення поверхні, тому що пухирці, що виділяються на поверхні деталей, водню або кисню сприяють відриву жирових часток і інших забруднень.Сполука електроліту й параметри процесу в табл.2.7.2.1.

На деталі подати струм змінної полярності: катодний період 2-3 хвилини, анодний 1 хвилина. Деталі завішувати у ванну як катод.

 

Промивання в теплій воді

Для видалення з поверхні деталей продуктів реакції й розчинів, що залишилися на них після знежирення, їх піддають промиванню в гарячій проточній воді.

Промити деталі проточною водопроводною водою з температурою 50-70°С.

 

Промивання в холодній воді

Промивання виробляється для більш повного видалення з деталей продуктів реакції й розчинів від попередньої операції обробки.

Промити деталі проточною водопроводною водою без підігріву.

Травлення

Травлення виробляється для видалення з поверхні деталей продуктів корозії й окісних плівок, шляхом розчинення їх у кислотах або розчинах лугів. Звичайно плівка оксидних сполук або інших продуктів корозії утвориться на поверхні металу під дією навколишнього середовища. Оксидна плівка може з'являтися також у результаті попередньої обробки металу, наприклад, поверхня сталі після термічної обробки покривається товстим шаром окалини, що складається із суміші оксидів: Fe, Fe2O3 , Fe3O4. Така плівка на поверхні деталі перешкоджає нанесенню гальванічного покриття. На поверхні сталевої деталі, покритою корозією й зануреної в соляну кислоту, протікають процеси розчинення продуктів корозії й металу:

 

Fe2O3 + 6HCl 2FeCl3 + 3H2O;

Fe + 2HCl FeCl2 + H2.

 

Розчин для травлення зазначений у табл.2.7.2.1.

Чищення ванни травлення.

Після двох місяців роботи на ванні розчин підлягає повній заміні, а ванна ретельному чищенню. При чищенні з ванни повинен бути вилучений весь осад, а також деталі не вилучені раніше. Після чого ванну вимити й витерти, перевірити немає чи тріщин у футеровці. При наявності тріщин їх негайно заварити й тільки після цього приступитися до готування нового розчину.

 

Промивання в холодній воді

У проточній водопроводній воді без підігріву.

Зняття травильного шламу.

Зробити промивання деталей, повторивши операцію 6.

 

Цинкування

Параметри процесу й електроліт зазначені в табл.2.7.2.1.

Перед вивантаженням деталей з ванни заміряти розмір деталей і товщину покриття.

 

Промивання у ванні уловлювання.

У проточній водопровідній воді без підігріву.

 

Промивання в холодній воді

У проточній водопровідній воді без підігріву.

 

Промивання в холодній воді

Зробити промивання деталей, повторивши операцію 9.

Хроматування

Пасивування (хроматування) виробляється для підвищення корозійної стійкості цинкового покриття, за допомогою обробки свежоцинкованних деталей у розчинах хромової кислоти і її солей. Сутність процесу пассивирования полягає у відновленні шестивалентного хрому на поверхні цинку з утворенням плівки складної сполуки, що включає основні хромати цинку й хрому. Наявність у плівці сполук тривалентного хрому надає їй зеленуватий колір, а сполук шестивалентного хрому - жовтий. Колір пасивної плівки може змінюватися від ясно-жовтого, зеленого до рожевого й фіолетового. Розчин для хроматування зазначений у табл.2.7.2.1.

Хроматна плівка має незначну товщину (0,5мк) і досить пористу будову. Механічна міцність і хімічна стійкість хроматної плівки залежить від режимів пасивування, від режимів наступної обробки пасивованих деталей. Безпосередньо після утворення хроматних плівок потрібно дотримуватись обережності в обігу з ними, тат як плівки механічно не міцні й лише після промивань і сушіння вони здобувають твердість і еластичність.

 

Промивання в холодній воді

У проточній водопровідній воді без підігріву.

 

Промивання в теплій воді

У проточній водопровідній воді з температурою 50-700С.

Сушіння

Сушіння робити в сушильній шафі. Для цього деталі із сітчастих кошиків висипаються на піддон сушильної шафи. Дозволяється сушити деталі на повітрі.

ü Температура сушіння 40-600С. Потім зробити термообробку деталей у сушильній шафі при температурі 180-2000С протягом 2-8 годин.

Розвантаження барабана

Зробити на робочому столі.

 

Контроль якості й товщини цинкового покриття

Після нанесення покриття деталі піддаються контролю з метою визначення товщини покриття, міцності зчеплення, виробляється огляд зовнішнього вигляду покриття. Якщо покриття неякісне його видаляють і наносять заново.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)