АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. II. Вивчення нового матеріалу
  4. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  5. III. Вивчення нового матеріалу
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. IV. Вивчення нового матеріалу.
  8. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  9. V. Вивчення нового матеріалу
  10. V. Вивчення нового матеріалу.
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

Студенти мають знати з курсів біології та анатомії значимість крові та лімфи, які, утворюючи внутрішнє середовище організму, сприяють підтриманню його гомеостазу та забезпечують тим самим оптимальні умови життєдіяльності клітин, тканин і органів, що входять до складу організму.

 

Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
1. Плазма крові     Колоїдний розчин, у якому в завішеному стані знаходяться формені елементи крові. 90-93 % плазми складає вода, 7-10 % - сухий залишок; в останньому близько 70 % становлять білки (альбуміни, глобуліни, фібриноген) і близько 30 % - інші органічні та мінеральні речовини, pH плазми складає 7,36.
2. Сироватка крові     Рідка частина крові без фібрину і формених елементів, яка утворюється внаслідок їхнього відокремлення при зсіданні крові поза організмом (тобто, плазма, з якої видалений фібрин).
3. Анізоцитоз   Наявність у крові серед еритроцитів-нормоцитів з діаметром 7,1-7,9 мкм (в нормі 75 %) клітин, розміри яких виходять за межі фізіологічної норми (мікроцитів – 12,5 % та макроцитів – 12,5 %)
4. Пойкілоцитоз   Наявність у крові серед еритроцитів, які здебільшого мають форму двояковвігнутих дисків (в нормі 80 %), інших форм еритроцитів – планоцитів (мають плоску поверхню), сфероцитів (кулясті), ехіноцитів (мають шипи) і т.інш.
5. Гемограма Сукупність результатів кількісного та якісного дослідження крові (кількість еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів, кольоровий показник, швидкість осідання еритроцитів тощо).
6. Лейкоцитарна формула Процентне співвідношення різних видів лейкоцитів у мазку периферійної крові.

 

4.2. Теоретичні питання до заняття:

1. Загальна характеристика крові як різновиду тканини внутрішнього середовища, джерело розвитку.

2. Плазма крові, її склад і фізіологічне значення.

3. Формені елементи крові, їхня класифікація.

4. Гемограма та лейкоцитарна формула, їх значення для клініки.

5. Особливості лейкоцитарної формули на різних етапах онтогенезу.

6. Еритроцити. Їхній кількісний склад у різних вікових періодах, морфофункціональна характеристика (дані світлової, електронної мікроскопії та гістохімії), функціональне значення. Ретикулоцити. Зміна еритроцитів у процесі старіння.

7. Лейкоцити. Загальна характеристика та класифікація.

8. Гранулоцити (зернисті лейкоцити) - нейтрофільні, базофільні та еозинофільні. Морфофункціональна характеристика (дані світлової, електронної мікроскопії та гістохімії).

9. Лімфоцити. Морфофункціональна характеристика (дані світлової, електронної мікроскопії та гістохімії). Участь лімфоцитів в імунних реакціях організму. Т- і В - лімфоцити. Їхня будова, гістохімічна характеристика та функціональне значення.

10.Моноцити. Морфофункціональна характеристика (дані світлової, електронної мікроскопії та гістохімії). Поняття про мононуклеарну фагоцитарну систему (МФС).

11.Кров'яні пластинки (тромбоцити). Морфофункціональна характеристика (дані світлової, електронної мікроскопії та гістохімії).

11. Лімфа, її склад і значення.

12. Зміна лейкоцитарної формули у дітей.

13.Типи гемоглобіну у дітей.

 

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

1. За встановленою формою проводиться вивчення та замалювання препаратів:

а) кров дорослої людини; забарвлення за Романовським-Гімза; об.40, ок. 7;

б) ретикулоцити крові людини; забарвлення діамантовим крезиловим синім; об. 40, ок.7.

2. Проводиться вивчення:

- демонстраційних препаратів:

а) лейкоцитарна маса; забарвлення за Романовським-Гімза; об.40,ок.7;

б) кров дитини; забарвлення за Романовським-Гімза; об.40, ок. 7;

в) статевий хроматин в лейкоцитах; забарвлення за Романовським-Гімза; об.40, ок. 7.

- електронних мікрофотографій:

Рис. 79, 80, 82, 85, 86, 87, 89 (В.Г.Елисеев, Ю.И.Афанасьев, Е.В.Котовский. Атлас микроско­­­пического и ультрамикроскопического строения клеток, тканей и органов. - М.: Медицина, 1970.);

Рис. 156-163 (И.В.Алмазов, Л.С.Сутулов. Атлас по гистологии и эмбриологии.- М.: Медицина, 1976.).

3. Зробити відповідні позначення на схемах у альбомі.

 

Зміст теми:

Кров  

 
 


Об’єм крові в людини 5-5,5 л

Функції крові:

-захисна (імунітет);

-дихальна (транспорт О2);

-трофічна (транспорт поживних речовин);

-екскреторна (транспорт продуктів обміну).

 

Плазма крові складається з води (90-93%) і сухого залишку (7-10%). До складу сухого залишку входять білки (глобуліни, альбуміни, фібриноген) та інші органічні і неорганічні речовини.

Еритроцити - це червоні кров'яні тільця,основна функція яких транспорт кисню.

У нормі в чоловіків кількість еритроцитів у 1 літрі крові 3,9-6х10 12, у жінок 3,7-5,5х1012. Розміри еритроцита - 7,1-7,9 мкм. Еритроцити мають форму двоввігнутого диска. Еритроцити не мають ядра й органелл. Цитоплазма їх заповнена гемоглобіном, що здатний приєднувати і транспортувати кисень.

Молоді форми еритроцитів називаються ретикулоцитами. Вони не мають ядер, але містять залишки органел.

 

Лейкоцити -це ядерні клітини кулястої форми. У нормі їх у людини 4-9х109 у 1 л крові.

 

Процентне співвідношення лейкоцитів називається лейкоцитарною формулою.

Моноцити 3-11%

Гранулоцити в цитоплазмі мають специфічні гранули, агранулоцити специфічних гранул не мають. У залежності від забарвлення гранул розрізняють базофильні, еозинофільні і нейтрофільні лейкоцити.

Базофільні лейкоцити (базофіли). Розміри10-12мкм. У цитоплазмі мають великі специфічні гранули, що забарвлюються основними барвниками у фіолетовий колір. У гранулах містяться біологічно активні речовини (гепарин, гістамін). Гепарин – зменшує зсідання крові (антикоагулянт). Гістамін розширює кровоносні судини, підвищує їх проникність, виділяється при алергічних реакціях.

Нейтрофільні лейкоцити. Розміри 12 мкм. У цитоплазмі мають дрібні специфічні гранули, що забарвлюються основними і кислими барвниками у фіолетово-червоний колір. Основна функція - фагоцитоз.

Юні нейтрофіли мають бобоподібне ядро.

Паличкоядерні нейтрофіли утворюються з юних, мають ядро у вигляді букви S.

Сегментоядерні нейтрофіли мають ядро з декількох сегментів (утворюються з паличкоядерних).

Еозинофіли. Розміри12-14мкм. У цитоплазмі мають специфічні гранули, що забарвлюються кислими барвниками в червоний колір. Під електронним мікроскопом ці гранули крупніші, чим у нейтрофілах, мають овальну форму і кристалоїд усередині. Ядро сегментоване,складається з 2-3 сегментів. Функції - знищення паразитів (глистів), участь в алергічних реакціях.

 

Агранулоцити не мають у цитоплазмі специфічної зернистості; до них відносяться лімфоцити і моноцити.

Лімфоцити- це клітини, що мають невеликий об’єм цитоплазми й округле ядро,що займає більшу частину клітини.

 

Т-клітини пам’яті  

 

Т-лімфоцити розвиваються в тимусі. Т-кіллери забезпечують протипухлинний і трансплантаційний імунітет. Т-хелпери стимулюють утворення антитіл В-лімфоцитами. Т-супресори пригнічують утворення антитіл. Т-клітини пам'яті зберігають інформацію про антигени.

Антиген -це чужорідна речовина, при попаданні якої в організм виробляються антитіла (імуноглобуліни).

В-лімфоцити розвиваються в червоному кістковому мозку. Вони здатні виробляти антитіла і перетворюватися в плазматичні клітини.

Моноцити- це великі клітини, розміри до 20мкм. Ядро має бобоподібну форму. У цитоплазмі багато лізосом. Вони здатні до фагоцитозу. У крові знаходяться недовго, потім виходять у сполучну тканину і перетворюються в макрофаги.

 

Тромбоцити (кров'яні пластинки) - це фрагменти, розташованих у червоному кістковому мозку гігантських клітин - мегакаріоцитів. Розміри 2-3мкм. Кількість тромбоцитів 200-400х109 у 1л крові. Тромбоцит складається з грануломера і гіаломера. Грануломер - це скупчення гранул у центрі тромбоцита. Гіаломер розташований на периферії, містить мікротрубочки. Тромбоцити не мають ядер.

Функція тромбоцитів – участь у згортанні крові.

 

 

Матеріали для самоконтролю:

1. В мазку периферійної крові молодої жінки, що ставала на облік у жіночій консультації, відмічено 10% великих клітин із слабобазофільною цитоплазмою і бобовидними ядрами. Клітини є найбільшими серед видимих у полі зору. Які це клітини?

 

A. Плазмоцити

B. Малі лімфоцити

C. Моноцити

D. Середні лімфоцити

E. Макрофаги

 

2. В студента-другокурсника, що проходив профогляд у студентській поліклініці, в мазку периферійної крові виявлено 5% великих клітин із димчасто-сірою цитоплазмою і бобовидними ядрами. Клітини є найбільшими серед видимих у полі зору. Які це клітини?

 

A. Плазмоцит

B. Макрофаг

C. Середній лімфоцит

D. Малий лімфоцит

E. Моноцит

 

3. На електронній мікрофотографії виявляється клітина крові із сегментованим ядром, помірно розвиненою ендоплазматичною сіткою, невеликою кількістю мітохондрій, рибосом, лізосом та овальні гранули з кристалоїдом, зануреним у аморфний матрикс. Назвіть цю клітину.

 

A. Базофіл

B. Еозинофіл

C. Сегментоядерний нейтрофіл

D. Моноцит

E. Юний нейтрофіл

 

4. Відомо, що плазматична клітина виробляє специфічні антитіла на даний антиген. При введенні антигену кількість плазматичних клітин збільшується. За рахунок яких клітин крові відбувається збільшення числа плазмоцитів?

 

A. Базофілів

B. В-лімфоцитів

C. Моноцитів

D. Еозинофілів

E. Т-лімфоцитів

 

5. Лікарем-профпатологом при вивченні впливу епоксидних смол на стан здоров’я чоловіків, що зайняті у їхньому виробництві, для порівняння була сформована група контролю – інженерно-технічні працівники. Якому діапазону значень відповідала кількість еритроцитів у гемограмах чоловіків контрольної групи?

 

A. 2,8 - 3,5 х 10 12 в 1 л

B. 3,9 - 6,0 х 1012 в 1 л

C. 4,5 - 6,0 х 1012 в 1 л

D. 3,7- 5,5 х 10 12 в 1 л

 

6. При аналізі лікар-лаборант зробив додатковий висновок, що кров належить людині жіночої статі. Особливості яких формених елементів дали змогу зробити висновок?

 

A. Базофільних лейкоцитів

B. Лімфоцитів

C. Еритроцитів

D. Нейтрофільних лейкоцитів

E. Моноцитів

 

7. В мазку крові виявляються клітини, цитоплазма яких містять крупні метахроматичні гранули. Який відсоток цих клітин у крові дорослої здорової людини?

 

A. 47 - 72%

B. 0,5 - 5%

C. 3 - 11%

D. 0 - 1%

E. 19 - 38%

 

8. У крові дівчини 16 років, котра страждає аутоімунним запаленням щитовидної залози, виявлено численні плазматичні клітини. З проліферацією та диференціюванням яких клітин крові пов’язане збільшення кількості плазмоцитів?

 

A. В-лімфоцитів

B. Т-хелперів

C. Тканинних базофілів

D. Т-супресорів

E. Т-кілерів

 

9. При гетеротрансплантації органу виявлено відторгнення трансплантату. Які клітини крові забезпечують цей процес?

 

A. Т-лімфоцити - кілери

B. Т-лімфоцит-супресор

C. В-лімфоцити

D. Т-лімфоцити-пам’яті

E. Т-лімфоцити-хелпери

 

10. Лейкоцити, на відміну від еритроцитів, позбавлені пігменту, здатні до виходу за межі судин та мають ядра різних форм і органели. Яку форму мають ядра юних нейтрофілів?

 

A. Бобоподібну

B. Ядро у вигляді кількох сегментів

C. Округлу

D. Не мають певної форми

E. У вигляді букви S

 

 

Література

Основна:

1. Луцик О.Д., Іванова А.Й., Кабак К.С., Чайковський Ю.Б. Гiстологiя людини. - Київ: Книга плюс, 2003. – 592 с.

2. Чайковський Ю.Б., Дєльцова О.І., Геращенко С.Б. Практикум з гістології, цитології та ембріології. Київ - Івано-Франківськ, 1996.

3. Елисеев В. Г., Афанасьев Ю. И., Котовский Е. Ф. Атлас микроскопического и ультрамикроскопического строение клеток, тканей и органов. - М.: Медицина, 1970.

4. Алмазов И. В., Сутулов Л. С. Атлас по гистологии и эмбриологии. - М.: Медицина, 1978.

5. Гистология, цитология и эмбриология / Под ред. Проф. Ю.И.Афанасьева, проф. Н.А.Юриной.- М.: Медицина, 2002. – 743 с.

Додаткова:

1. Быков В. Л. Цитология и общая гистология. - Санкт-Петербург: Сотис, 1999.

2. Быков В. Л. Частная гистология человека (краткий обзорный курс). 2-е изд. – Санкт-Петербург: СОТИС, 1997. - 300 с.

3. Гистология (введение в патологию) / Под ред. Э. Г. Улумбекова, Ю. А. Челышева. - М.: ГЭОТАР, 1997. - 960 с.

4. Гистология, цитология и эмбриология: Атлас: Учебное пособие / Под ред. О.О.Волковой, Ю. К. Елецкого. - М.: Медицина, 1996.- 544 с.

Відповіді до тестів: 1-С; 2- Е; 3-В; 4 –В; 5 – В; 6 –Д; 7 –Д; 8 –А; 9 –А; 10 –А.

 

 

Модуль№1

Тема заняття: Сполучні тканини

 

1. Актуальність теми:

Сполучні тканини – це тканини, які об’єднуються у групу за ознакою наявності в них великої кількості міжклітинної речовини. Тобто, сполучні тканини складаються з клітин та міжклітинної речовини. Головними клітинами сполучних тканини (за винятком крові та лімфи) є клітини – продуценти міжклітинної речовини – клітини фібробластичного, хондробластичного, остеобластичного ряду та ретикулярні клітини. Крім того, в сполучних тканинах зазвичай присутні клітини гематогенного походження. Міжклітинна речовина сполучних тканини (за винятком крові та лімфи) складається з волокон та основної речовини. Головними складовими компонентами волокон є білок колаген (колагенові та ретикулярні волокна) та еластин (еластичні волокна). Основна речовина являє собою желеподібну субстанцію, головним компонентом якої є певні полісахариди. У скелетних тканинах вона містить також значну кількість мінеральних речовин. Система сполучних тканини в організмі виконує інтегративну функцію, тобто об’єднує всі тканини в єдине ціле. Кожному певному різновиду сполучних тканин притаманні специфічні функції. Сполучна тканина забезпечує основні процеси життєдіяльності організму. Їй притаманна трофічна функція, вона депонує ліпіди, гормони, вітаміни та інші речовини, забезпечує гомеостаз та імунологічних захист організму, формує строму паренхіматозних органів та капсулу навколо сторонніх тіл, виконує репаративну функцію, ліквідуючи дефекти тканини, викликані екзо- та ендогенними факторами. Сполучна тканина виконує опорну функцію, складаючи каркас тіла та органів, і, разом з м’язовою системою забезпечує рухові властивості організму. Особливу увагу слід звернути на пластичну функцію, яка притаманна сполучним тканинам. Вона полягає у здатності цих тканини ліквідувати дефекти органів та частин тіла, (загоєння ран і т.д.), а в ряді випадків до заміни паренхіми відповідних органів, або до надмірного розростання у місцях пошкодження. Особливості будови різновидів сполучних тканини тісно пов’язані з їх функцією.

 

2. Конкретні цілі:

  1. Класифікувати сполучні тканини.
  2. Інтерпретувати будову та функціональне значення різних видів сполучної тканини, використовуючи дані світлової та електронної мікроскопії.
  3. Ідентифікувати структурні компоненти (клітини та неклітинні структури) в різних типах сполучної тканини на мікроскопічному та ультрамікроскопічному рівнях.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)