АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ономастика, її розділи

Читайте также:
  1. Відокремлені підрозділи.

Ономастика (від грец. óνομα — «ім'я», «назва») — наука, розділ мовознавства про власні імена об'єктів. Ономастика вивчає історію та закономірності їх виникнення, розвитку і функціонування, зміни, поширення і структури власних імен у мові і мовленні, в літературній і діалектній сферах. У більш вузькому сенсі ономастика – власні імена різних типів.

Напрями ономастики:

· Топоніміка – вивчає власні імена географічних об’єктів (Україна, Чорне море, Новгород, Невський проспект)

· Антропоніміка – вивчає власні імена людей (Іван Калита, Ігор Кіо, Рюрик)

· Космоніміка – вивчає найменування зон космічного простору – сузір’їв, галактик, як прийняті в науці, так і народні (Плеяди, Чумацький Шлях, Галактика Андромеди)

· Астроніміка – вивчає назви космічних об’єктів або окремих небесних світил (Сонце, Юпітер, комета Галлея)

· Зооніміка – вивчає власні імена тварин, клички (Мурка, Пушинка, Тузик)

· Хрематоніміка – вивчає власні імена предметів матеріальної культури (алмаз «Орлов», меч Дюрандаль)

· Теоніміка – вивчає звласні імена богів і божеств будь-якогго пантеону (Даждьбог, Зевс, Ра)

· Карабоніміка – вивчає власні імена кораблів, суден і катерів (Аврора, Варяг, Бородіно)

· Ергоніміка – вивчає назви поєднань ділових об’єднань людей. Напр. емпороніми – назви магазинів, фіроніми – назви фірм. Сюди ж відносяться назви перукарень, благодійних організацій і т. д.

· Прагматоніміка – вивчає найменування товарів та інших результатів практичної діяльності людини. Напр. парфюмоніми – назви парфумерної продукції, ароматів, чоконіми – назви шоколадної продукції.

Функції ономастики:

Ономастичні дослідження допомагають виявляти шляхи міграцій і місця колишнього розселення різних народів, мовні та культурні контакти, більш давнє стан мов і співвідношення їх діалектів. Дослідження власних назв становить величезну важливість завдяки специфічним закономірностям їх передачі та збереження. Внаслідок своєї соціальної функції - служити простою вказівкою на певний предмет - власне ім'я здатне зберігати свою основну значимість при повному затемненні його етимологічного значення, тобто при повній неможливості пов'язати його з якими-небудь іншими словами тієї ж мови (наприклад, такі назви річок в російській мові, як скіфське "Дон", фіно-угорські "Москва", "Волга" і т. д.).

Звідси - величезна стійкість власних назв, що зберігаються не тільки при революційних зрушеннях в історії певної мови, але навіть при повній зміні мови однієї системи іншою. Тим самим встановлюється можливість шляхом етимологічного роз'яснення тих чи інших назв встановити характер мови, на якому було вперше створено відповідне найменування.

 

Історична ономастика

Ономастика дає, таким чином, найцінніший матеріал для історії, встановлюючи місця поселень та шляхи міграцій часто зниклих народів, характеризуючи місцеві міфи, даючи уявлення про тип поселень, про громадські та сімейних відносинах. Аналіз географічних назв південної частини Східно-Європейської рівнини призводить до позитивного вирішення питання про скіфський внесок в російську мову. Аналіз назв російських міст по Великому водному шляху дозволяє встановити особливості річкового транспорту відповідної епохи і т. д. Топоніміка (особливо гідроніміка) часто є єдиним джерелом інформації про зниклі мови і народи.

Когнітивна ономастика — це поєднання когнітивної лінгвістики і ономастики, вивчає власні назви у ментальному лексиконі людини.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)