АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Послідовність підготовки тканини до розкрою

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV.Збудливі тканини.
  3. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VІ. Основна нормативно-правова і навчальна література для підготовки до заліку (іспиту) з Кримінально-виконавчого права.
  6. Бавовняні тканини та штучні вироби
  7. Базовий рівень підготовки
  8. Базовий рівень підготовки
  9. Базовий рівень підготовки
  10. Базовий рівень підготовки.
  11. В.Формування кісткової тканини
  12. Видільні (секреторні) тканини

Підготовка тканини до розкрою. Розкрій швейних виробів.

Послідовність підготовки тканини до розкрою

Фактори, що впливають на економічність розкладки лекал

Припуски по зрізам деталей на технологічну обробку

Технічні умови на розкрій

Послідовність підготовки тканини до розкрою

Перед розкроюванням тканину необхідно:

Ø Розпрасувати,

Ø Пересвідчитись, чи нема перекосу ниток. У випадку перекосу вирівняти за допомогою праски.

Ø Продекатирувати перед розкроюванням м’які тканини, або ті, що піддаються усадці. Для цього скласти тканину лицевою стороною всередину, зрівняти кромки та загорнути у вологу тканину на декілька годин. Після цього розкласти тканину на столі, покритому сукном і прасувати добре нагрітою праскою в напрямку Н.О.

Розкрій проводиться по заготовленим лекалам-викрійкам. В індивідуальному пошиві в основному використовують викрійки без припусків. Тому при розкладці необхідно врахувати та пам’ятати цю умову.

Ø Тканину розкласти на столі в розгорнутому вигляді виворітною стороною до гори, або складену вдвоє по довжині лицевою стороною всередину, згином до працюючого.

Ø Розмістити крупні деталі викрійок.

Ø Розмістити дрібні деталі викрійок, використовуючи вільні місця, та слідкуючи за положенням Н.О.

Ø Всі деталі приколоти шпильками по контурах (якщо викрійка виготовлена з кальки).

Ø Обкрейдувати всі деталі гостро відточеною білою або кольоровою кравецькою крейдою. Товщина ліній обведення повинна бути не більше 0,1см.

Ø Нанести на тканині контрольні точки та лінії, що є на викрійці.

Ø Позначити припуски по зрізам на обробку швів.

Ø Розкроїти тканину

 

2. Фактори, що впливають на економічність розкладки лекал:

1. ширина тканини,

2. наявність та напрям ворсу,

3. наявність та напрям малюнку,

4. різна насиченість відтінку в протилежних напрямках тканини,

5. наявність конструктивних та оздоблюючих елементів,

6. вид крою.

У виробах з оксамиту, плюшу, вельвету всі деталі викроюються з напрямком ворсу догори, а з байки – з напрямком ворсу вниз, щоб при носінні зберігалась гладка поверхня виробу.

При розкрої виробів з парчі, тафти, габардину та інших гладких, блискучих тканин, розкладку лекал теж необхідно виконувати в одному напрямку, так як ці тканини мають різну насиченість відтінку в протилежних напрямках.

Розкладаючи викрійки на тканинах в смужку та клітинку необхідно слідкувати за тим, щоб смужки та малюнок співпадали по кольору та ширині, в бічних швах та посередині кожної деталі: спинки, пілочки, рукава, переднього та заднього полотнищ спідниці.

На однотонних тканинах або тканинах з невизначеним малюнком викрійки можна розкладати в різних напрямках, враховуючи напрям поздовжньої нитки в деталях і найбільш економне викорис­тання тканини. При розкрої виробів з ковзких тканин скласти вдвоє, тимчасово зметати або сколоти шпильками та кроїти, поклавши на стіл шорстку тканину, щоб запобігти зсуву розкроюваної тканини.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)