АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механізм проведення збудження по нервових волокнах

Читайте также:
  1. E. циліндр з годинниковим механізмом.
  2. E. циліндр з годинниковим механізмом.
  3. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  4. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  5. VІ. Організація і проведення конкурсу
  6. Алгоритм проведення
  7. Алгоритм проведення
  8. Алгоритм проведення
  9. Алгоритм проведення
  10. Алгоритм проведення санобробки при зараженні БЗ
  11. Б)Будова та функції нервово-м’язового синапсу. Механізм поєднання збудження та скорочення у м’язових волокнах.
  12. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.

Нервові волокна являють собою відростки нервових клітин. За напрямком передачі інформації вони можуть бути аферентними чи еферентними. Нерв складається з великої кількості волокон обох типів.

Швидкість проведення збудження по нейрону значною мірою залежить від особливостей його будови: діаметра волокна та наявності або відсутності мієлінової оболонки.

За своєю будовою нервові волокна можуть бути немієлінізовані (безм’якотні) та мієлінізовані (м’якотні).

М’якотні нервові волокна складаються з осьового циліндру та мієлінової оболонки. Мієлінова оболонка утворена шваннівськими клітинами, які багаторазово огортають центральний циліндр нервового волокна. Мієлінова оболонка складається переважно з жироподібних речовин і тому є електричним ізолятором. Крім того, вона відіграє і трофічну функцію. Мієлінова оболонка через однакові проміжки переривається, утворюючи ділянки, не вкриті мієліном – перехвати Ранв’є. Ці місця пронизані численними іонними каналами, завдяки чому в них може розвиватись ПД.

Безм’якотні волокна не мають мієлінової оболонки, тому збудження в них може виникати будь-де.

З мієлінових волокон складаються чутливі, рухові нерви, нерви органів чуттів і скелетних м’язів, вегетативної нервової системи. Безмієлінові нервові волокна належать в основному до симпатичної нервової системи.

Мієліновими волокнами ПД поширюється від одного перехвату Ранв’є до іншого, «перестрибуючи» через ділянки мієліну. Таке проведення називається сальтаторним, або стрибкоподібним.

У безмієлінових волокнах проведення збудження здійснється за допомогою місцевих струмів, що виникають між сусідніми ділянками мембрани (збудженою та незбудженою). Ці волокна тонші, тому швидкість проведення збудження в них набагато менша.

 

 

 

Проведення імпульсу по

безмієліновому волокну

 

Проведення імпульсу

по мієліновому волокну.

Властивості нервових волокон:

1. Збудливість

2. Бездекрементність (збудження проходить без затухання)

3. Нестомлюваність

Закони проведення збудження по нервовому волокну:

1. Закон анатомічної та фізіологічної цілісності волокна

2. Закон двобічного проведення збудження

3. Закон ізольованого проведення збудження.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)