АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Будова спинного мозку

Читайте также:
  1. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  2. Б)Будова та функції нервово-м’язового синапсу. Механізм поєднання збудження та скорочення у м’язових волокнах.
  3. Базис і надбудова та їх діалектичний зв'язок.
  4. Блок 6. Провідні шляхи головного і спинного мозку.
  5. БУДОВА АТОМУ
  6. Будова бази моделей у СППР
  7. Будова і властивості аналізаторів.
  8. Будова і функції клітинних мембран. Транспорт речовин через мембрану.
  9. Будова м'яза як органа
  10. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  11. Будова органів дихання
  12. БУДОВА ПШМ 322 КЛАСУ

Спинний мозок – це найдревніший відділ ЦНС. У ссавців він не заповнює весь канал хребта, а утворює у кінцевому відділі кінський хвіст з корінців кінцевих сегментів.

Спинний мозок має сегментарну будову (31 сегмент). Від кожного сегменту відходять передні та задні корінці, які зливаються і утворюють спинномозкові нерви. Є 8 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових і 1 куприковий сегментів. У місцях, що іннервують кінцівки, більше нейронів, тому там розміщені шийне та поперекове потовщення.

На поперечному розрізі спинного мозку видно сіру речовину (у вигляді метелика), утворену скупченням нервових клітин, та навколо неї білу речовину, утворену нервовими волокнами. У сірій речовині є передні та задні роги, а в грудних сегментах ще й бокові. В них закладено: у задньому розі - вставні нейрони, у боковому – вегетативні, у передньому - рухові ядра.

Збудження до спинного мозку надходить від рецепторів (шкірних дотикових, больових, хемо-, пропрі-, інтерорецепторів) по периферійних (аферентних, доцентрових) відростках чутливих нейронів. Тіла чутливих нейронів не заходять до спинного мозку, а скупчуються у вигляді вузлів (гангліїв), які розташовані з обох боків спинного мозку. Аксони чутливих нейронів утворюють задній корінець спинного мозку. Далі інформація від органів чуття передається на вставні нейрони задніх рогів спинного мозку або на мотонейрони передніх рогів чи вегетативні нейрони бокових рогів. За допомогою вставних нейронів інформація передається до вище і нижче розташованих сегментів спинного мозку, а також до центрів головного мозку. Волокна мотонейронів і вегетативних нейронів утворюють передні корінці спинного мозку. За характером впливу на м’язи мотонейрони поділяються на повільні (тонічні), які забезпечують тонус м’язів, та швидкі (фазні), що забезпечують швидке скорочення.

Аферентні імпульси, які надходять до спинного мозку, можуть служити початком рухових або вегетативних рефлексів, а також основою формування відповідного відчуття, якщо піднімаються у вище лежачі структури головного мозку. На рівні спинного мозку здійснюється контроль за цими імпульсами, тому не всі імпульси доходять до вищих центрів.

На нейронах спинного мозку поряд зі збуджувальними містяться гальмівні синапси, завдяки чому тут можуть проявитись явища конвергенції, дивергенції, сумації, оклюзії.

У білій речовині спинного мозку, яка локалізується по краях сірої, проходять нервові волокна, які утворюють висхідні та низхідні шляхи спинного мозку та знаходяться у задньому (дорсальному), боковому (латеральному) і передніх (вентральних) висхідних та низхідних канатиках. Кожний канатик поділений на кілька пучків нервових волокон, які відповідають за виконання різних функцій.

Найважливішим низхідним шляхом є кортикоспінальний, або пірамідний тракт, який починається з великих пірамідних клітин (клітин Беца), що розташовані у 5-му шарі рухової зони кори великих півкуль. Він є еволюційно наймолодшим. Його волокна здійснюють перехрест на рівні довгастого і верхніх сегментів спинного мозку і йдуть у складі задньо-бокових канатиків. Пірамідний шлях забезпечує регуляцію усвідомлених довільних рухів.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)