АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення коефіцієнту природної освітленості

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  7. А) Визначення термінології
  8. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  9. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  10. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  11. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  12. Афоризми та крилаті вислови підкреслити, пояснити їх значення.
Характеристика зорової роботи Найменший розмір об’єкту розпізнавання, мм Коефіцієнт природної освітленості, %
Верхнє та комбіноване освітлення Бокове освітлення
Найвищої точності < 0,15   3,5
Дуже висока точність 0,15…0,3   2,5
Висока точність 0,3…0,5    
Середня точність 0,5…1,0   1,5
Мала точність 1…5    
Дуже мала точність >5   0,5

 

У зв’язку із складністю вибору освітленості, що нормується за СНиПом часто використовують відомчі рекомендації (табл.3).

Таблиця 3

Освітленість, що нормується при загальному рівномірному освітленні
та коефіцієнт запасу

Характеристика зорової роботи, розряд та підрозряд зорових робіт Освітленість, лк Коефіцієнт запасу
Висока точність, ІІІ г   1,4
Середня точність, ІV г   1,5
Низька точність, V г   1,6
Висока точність ІІІ а   1,2
Середня точність, ІV г   1,3

 

Для газорозрядних ламп значення норм освітленості є вищим, ніж для ламп розжарювання (через більшу світловіддачу газорозрядних ламп). Система комбінованого освітлення, як більш ефективна, має норми освітленості вищі, ніж система загального освітлення. Для виключення частої переадаптації зору через нерівномірну освітленість у приміщенні при системі комбінованого освітлення необхідно, щоб світильники загального освітлення створювали не менше 10% нормованої освітленості.

Вибір джерел освітлення та світильників. Як джерела світла в даний час застосовують лампи розжарювання та газорозрядні лампи.

Основними характеристиками джерел світла є:

– електричні характеристики (напруга, потужність);

– світлотехнічні характеристики (світловий потік, сила світла);

– експлуатаційні та економічні характеристики (світловіддача, строк служби);

– конструкційні характеристики (форма колби лампи, форма тіла розжарювання, наявність і склад газу, що заповнює колбу, тиск газу).

Світловіддача – це відношення світлового потоку лампи до її електричної потужності (люмен на ват).

Перевагами ламп розжарювання є зручність експлуатації, низька вартість, широка номенклатура, відсутність додаткових пристроїв для ввімкнення у мережу. Недоліками ламп розжарювання є низька світловіддача (від 7 до 20 лм /Вт), порівняно малий строк служби (до 2000 год.), переважання у спектрі жовтих та червоних променів, що призводить до хибної передачі кольору.

В газорозрядних лампах випромінювання оптичного діапазону виникає в результаті електричного розряду в атмосфері інертних газів та парів металів, а також за рахунок явища люмінесценції. Перевагами цих ламп є більша світловіддача (від 40 до 110 лм /Вт), більший строк служби (800…15000 год.), можливість одержання світлового потоку практично будь-якої частини спектра. Недоліками – є наявність пульсації випромінювання, необхідність застосування складних пускових пристроїв, сильне забруднення та складність очищення.

Світильники – це сукупність джерел світла та освітлювальної арматури. Світильники зазвичай виконують функції захисту джерел світла від механічних та кліматичних дій, перерозподіл світлового потоку, захист очей від прямого світла джерела великої яскравості. В залежності від характеру перерозподілу світлового потоку розрізняють світильники прямого, розсіяного та відбитого світла. В залежності від рівня захисту від механічних пошкоджень та кліматичних дій світильники бувають відкритого, захищеного, пилонепроникного, волого захисного, вибухозахисного та вибухобезпечного виконання.

Для розрахунку освітлення застосовують 2 основних методи: крапковий та метод світлового потоку. Перевагою крапкового методу є можливість розрахунку освітленості на нахиленій та вертикальній робочих поверхнях, недоліком – великий об’єм розрахунків, складність розрахунків для некрапкових джерел світла, ігнорування відбиття від стін та стелі світлового потоку. Перевагами методу світлового потоку є простота розрахунків, врахування відбиття світлового потоку, а недоліком – неможливість розрахунку освітленості, яка створюється місцевими світильниками та на похилій поверхні.

Штучне та природне освітлення може бути ефективним лише при ретельному обслуговуванні вузлів та пристроїв, що входять у склад системи. Внаслідок тривалої експлуатації ламп (розжарювання або люмінесцентних) їх світловий потік знижується відповідно на 10-15 и 20-25%. Ретельний і регулярний догляд за освітлювальними пристроями має важливе значення для створення раціональних умов освітлення. Чищення скла світлових отворів має здійснюватись не рідше за 2 рази на рік для приміщень із незначним виділенням пилу і не рідше за 4 рази на рік при значному пиловиділенні; для світильників – 4-12 разів на рік (в залежності від характеру запиленості робочих приміщень). Для різних установ встановлюються конкретні вимоги, що відображають специфіку даної роботи.

Світильники загального та місцевого освітлення, підвішені нижче 2,5 м від рівня підлоги, мають характеризуватись напругою не вище 42В. Переносні джерела світла мають характеризуватися напругою не вищою 42 В, а при роботах в особливо небезпечних умовах (резервуари, колодязі, тунелі) – не вище 12В. Конструкція переносного світильника має виключати будь-яку можливість доторкання до струмоведучих частин. При експлуатації освітлювальних пристроїв необхідно періодично перевіряти: стан ізоляції проводів, рівень освітленості у контрольних точках робочого приміщення (не рідше за 1 раз на рік після чергового очищення світильників та заміни перегорівши ламп).

При розрахунку системи штучного загального рівномірного освітлення для горизонтальної робочої поверхні основним є метод світлового потоку. Розрахунок системи освітлення починається з вибору типу світильника, виходячи з висоти робочого приміщення та технологічних особливостей (або специфіки роботи).

Світильники «Глибоковипромінювач» та світильники із ртутними лампами великої потужності "Дифузний" застосовують в приміщеннях висотою не менше 7-10 м. Світильники «Універсаль» використовують в приміщеннях висотою 3-6 м. Світильники з люмінесцентними лампами, а також світильники типу "Люцета" використовують для освітлення приміщень із світлим забарвленням, малим виділенням пилу та висотою підвісу 4-5 м. Світильники "Універсаль", "Люцета", "Глибоковипромінювач" типу Ге та Гс використовуються тільки для ламп розжарювання.

Після вибору типу світильника необхідно визначити схему розташування світильників та виходячи зі схеми розрахувати їх кількість. Найбільш часто використовують схеми квадратного та прямокутного розміщення світильників. Відстань між світильниками L (в метрах) можна визначити, використовуючи дані таблиці 4, де наведені оптимальні співвідношення L до висоти підвісу світильника Н р.м над робочою площиною.

На основі прийнятої схеми розміщення світильників та відстані між ними (рядами світильників) при відомій площі робочого приміщення достатньо просто визначається необхідна кількість світильників n.

Таблиця 4


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)