АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Раціональне та профілактичне харчування

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  3. Будівлі підприємств громадського харчування
  4. В чому заключається корегуючий принцип харчування при цукровому діабеті та ожирінні ?
  5. Вигодовування грудної дитини. Харчування дітей, старших однорічного віку
  6. ВИМОГИ ДОСТУПНОСТІ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ ТА ІНШИХ МАЛОМОБІЛЬНИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ В ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧУВАННЯ (ЗАКЛАДАХ РГ)
  7. ВІКОВІ ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ДІТЕЙ, ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
  8. Гігієна харчування
  9. Гігієнічні принципи раціонального харчування
  10. Громадянин Н. працює з неорганічними сполуками свинцю. Що з переліченого слід рекомендувати йому у раціон харчування?
  11. Дайте гігієнічну оцінку адекватності і збалансованості харчування та обгрунтуйте гігієнічні рекомендації щодо корекції харчового раціону.
  12. За які дії з радіоактивно забрудненими продуктами харчування чи іншою продукцією встановлена кримінальна відповідальність в окремій статті КК?

Трудова діяльність користувачів ПЕОМ характеризується малими енергетичними витратами на фоні значного розумового та нервово-емоційного напруження. Тому харчування повинно бути раціональним: калорійно обмеженим, але якісним та повноцінним.

Основу профілактичного харчування складають продукти, які містять вітаміни А, В 1, В 2 и В 12, що мають важливе значення для нормального функціонування органів зору. Нестача вітаміну А та його провітаміну (каротину) призводить до зниження адаптаційних властивостей очей, розвитку «курячої сліпоти», мутніння рогівки ока. Добова потреба складає 1,5-2 мг (звичайно 1-1,5 мг). Нестача вітамінів групи В спричиняє порушення функцій нервів очей, зниження прозорості оболонок ока, нестача В 12 викликає тяжкі форми анемії. Необхідне харчування дозволяє зоровому аналізатору і всьому організму нормально виконувати свої функції.

Дослідження ряду авторів показали, що у користувачів ПЕОМ виникає дефіцит мінеральних речовин в організмі, величина якого залежить від кількості речовин до початку роботи, часу роботи, віку людини. Автори пов’язують це з порушенням обміну речовин під дією випромінювання. Наслідок цього – загострення захворювань, виникнення ряду нових захворювань, зниження ефективності використовуваних препаратів. Автори пропонують використання профілактичного напою. Рецепт однаковий для усіх користувачів, доза залежить від віку, тривалості роботи, стану здоров’я. Напій виробляється у вигляді концентрату по 10 та 50 мл, максимальна кількість 1 крапля на кожну годину роботи.

Фізичні вправи сприяють поліпшенню стану організму, підтримці високого рівня працездатності, збереженню здоров’я. Головне це профілактика захворювань. Виробнича гімнастика дозволяє компенсувати нестачу рухомої активності, особливо тих груп м’язів, які не працюють. Вид вправ, час та методика проведення залежить від особливостей роботи, зміни стану на протязі робочого дня.

Крім виробничої гімнастики необхідно проводити спеціальні вправи для очей та знімання розумового напруження. Вправи доцільно проводити в будь-яких умовах: протягом коротких перерв, протягом роботи, в обідні перерви, в дні відпочинку. При цьому вид вправ необхідно періодично (1 раз на 10-14 днів) змінювати на інші з того ж комплексу. Комплекси вправ достатньо широко описані в літературі. Розглянемо деякі практичні поради.

Якщо внаслідок напруження уваги моргати стали рідко, то потрібно, контролювати процес моргання (кожні 5 секунд) або активно моргати протягом 1 хвилини, коли ситуація буде менш напруженою. Це не тільки сприяє зволоженню роговиці і відділенню старих Ії клітин, але і масирує яблуко очей, що також корисно. Додатково корисно здійснювати масаж заплющених повік та шкіри навколо очей у напрямку від зовнішнього кута очей до внутрішнього, потім круговими рухами роблять розтирання. Також корисно здійснювати кругові рухи очей при заплющених повіках. Для м’язів акомодації (наведення на різкість хрусталіка) корисно: встати перед вікном, із якого видно далеко вдалину, та чергувати наведення погляду то на рамі вікна (ближний зір), то на горизонті.

Можна дати загальні рекомендації при роботі на ПЕОМ потрібно додержуватися таких принципів роботи.

1 Правильна робоча поза: не сутулитися; не згинати хребет в нижній його частині; не перехрещувати ступні; зберігати прямі кути в суглобах; підтримувати положення шиї, при якому вона менше стомлюється; піднімати та опускати тіло легко, м’яко, при цьому голова і торс прямі, голова вперед і вверх, шия розслаблена, хребет вытягнутий.

2 Правильне дихання та релаксація (розслаблення) – дихати рівномірно і повільно, навчатися знаходитися в розслабленому стані в положенні сидячи (тіло, лоб, шия, спина, плечі, руки).

3 Правильна організація роботи очей:

- моргати кожні 3 - 5 секунд;

- намагатися при роботі бачити не тільки екран («відкритий» зір), це забезпечує візуальну, фізичну та розумову релаксацію, сприяє збереженню зору;

- частіше дивитися вдалину (короткий погляд кожні 2 - 3 хвилини допомагає розслабити очні м’язи, сприяє збереженню здатності тривалої зорової концентрації, а також точності і ефективності зору).

4 Виконувати режим праці.

5 Виконувати профілактичні комплекси вправ. Це дозволяє знизити зорове стомлення, утому пальців рук, всього організму, сприяє

поліпшенню функціонування зорової, серцево-судинної та центральної нервової систем.

Виконання вказаних рекомендацій особливо важливе, через те що виконання технічних та організаційних заходів по збереженню здоров’я частіше не залежить вів працівника.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)