АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Іл. 2.7. Штучна вентиляція легень методом «рот до рота»

Читайте также:
  1. Абсцес і гангрена легень.
  2. Азотной кислоты методом прямого синтеза
  3. Алгоритм пошуку визначеного інтеграла методом Сімпсона
  4. Анализ цен на рынке методом трендов
  5. Аналіз ризику підприємства методом «краватка-метелик»
  6. Б) Решим ту же систему уравнений методом Гаусса.
  7. Б. Методом выливания
  8. Белков методом коагуляции»
  9. В зразку кухонної солі за методом Мора
  10. В) Решим данную систему методом обратной матрицы.
  11. Вентиляція
  12. Вентиляція й освітлення підземних гірничих виробок

 

 

Зверніть увагу!

Уникайте вдихання видихува­ного повітря потерпілого. Це може перешкодити вам продо­вжувати штучну вентиляцію легень.

 

 

Запам’ятайте!

Штучна вентиляція має велике значення для життя потерпіло­го. Однак часом психологічний бар’єр і страх перед інфекцією є таким великим, що ви не зможете їх подолати.

У такому випадку здійснюйте тільки натискання на грудну клітку!

У такий самий спосіб обстежують і реанімують дітей і немовлят (табл. 2.1).

Таблиця 31.1

Вік Дорослий (понад 8 років) Дитина (1-8 років) Немовля (до 1 року)
Положення голови Голова закидаєть­ся, підборіддя піднімається Голова закидається, підборіддя підніма­ється Голова в злегка закинутому положенні
Положення носа Ніздрі щільно затискаються великим і вказів­ним пальцями Ніздрі щільно затис­каються великим і вказівним пальцями  
Положення рота Рятівник щільно охоплює губами рот потерпілого Рятівник щільно охоплює губами рот потерпілого Рятівник щіль­но охоплює губами ніс і рот потерпілого
Положення рук Дві руки на сере­дині грудної клітки Одна рука на середи­ні грудної клітки Два пальці на середині груд­ної клітки
Глибина поштовхів 4-5 см 3 см (приблизно 1/3 товщини грудної клітки) 2 см (приблиз­но 1/3 товщини грудної клітки)
Вдування Звичайне вдуван­ня в. тіло потерпі­лого протягом 1 с Неглибоке вдування в тіло потерпілого протягом 1 с Легке вдування в тіло потерпілого протягом 1 с
Цикл 30 поштовхів: 2 вдування 30 поштовхів: 2 вдування 30 поштовхів: 2 вдування
Темп 30 поштовхів приблизно на 18 с 30 поштовхів приб­лизно на 18 с 30 поштовхів приблизно на 18с

 

 

Особливості серцево-легеневої реанімації у людей різного віку

 

Штучна вентиляція легень методами Сильвестра-Брошу і Холджера-Нельсона у випадку застосування бар’єрних засобів, які описані вище, має на сьогодні тільки історичне значення.

Отже, ви ознайомилися з найсучас­нішою технологією первинного обстеження потерпілого і проведення серцево- легеневої реанімації у випадку, якщо по­терпілий не дихає. Така технологія визна­на й застосовується в усіх європейських країнах

 

2. Одночасне проведення реаніматорами штучного масажу серця та штучного дихання

 

Практичне виконання реанімаційних заходів. З викорис­танням манекенів і засобів для серцево-легеневої реанімації виконайте ал­горитм первинного обстеження і проведення серцево-легеневої реанімації у випадку, якщо потерпілий не дихає. Алгоритм вам уже відомий з попе­редніх занять.

Працюйте в гумових або поліетиленових рукавичках. Звикайте до них — у європейських країнах це загальне й обов’язкове правило. Відпра­цюйте навички виконання штучної вентиляції легень різними методами: «рот - маска», «рот - ніс», «рот до рота».

Спочатку попрацюйте самотужки. Застосуйте таку послідовність дій:

1. Огляньте місце пригоди і з’ясуйте його безпечність.

2. Наблизьтеся до потерпілого і з’ясуйте, чи при свідомості він.

3. Якщо потерпілий непритомний, зателефонуйте за номером «103», забезпечте прохідність дихальних шляхів і з’ясуйте, чи дихає потерпілий.

4. Якщо потерпілий не дихає, виконайте 30 натискань на грудну клітку.

5. Забезпечте прохідність дихальних шляхів, виконайте 2 вдихи.

6. Виконайте 5 циклів натискань на грудну клітку і вдихань у дихальні шляхи. Ось, мабуть, ви й переконалися, що здійснювати серцево-легеневу реанімацію самотужки надзвичайно важко. Попрацюйте в парі зі своїм товаришем. Застосуйте таку послідовність дій:

1. Огляньте місце пригоди і з’ясуйте його безпечність.

2. Наблизьтеся до потерпілого і з’ясуйте, чи при свідомості він.

3. Якщо потерпілий непритомний, попросіть товариша зателефонувати за номером «103», забезпечте прохідність дихальних шляхів потерпілого.

4. Якщо потерпілий не дихає, виконайте 30 натискань на грудну клітку.

5. Забезпечте прохідність дихальних шляхів, виконайте 2 вдихи.

6. Виконайте з товаришем 10 циклів натискань на грудну клітку і вди­хань у дихальні шляхи, змінюючи один одного після кожних двох циклів.

Отож зрозуміло, що в парі працювати легше. Організуйте ще одного- двох своїх друзів. Ви — лідер групи. Виконайте зазначену послідовність дій, залучаючи своїх друзів до виконання серцево-легеневої реанімації. Ви зрозумієте, що в групі працювати легше. Однак пам’ятайте, що в реаль­ному житті залучити групу до серцево-легеневої реанімації надзвичайно складно. Необхідно бути рішучим і впе­вненим, щоб схилити на свій бік інших свідків пригоди. Працюючи в групі, потренуйте свої лідерські та командирські якості.

 

Зверніть увагу!

Відповідно до сучасних стандартів Європейської ради реанімації 2005 р., у випадку припинення дихання надається закритому масажу серця (30 натискань). Вважають, що у випадку зупинки дихання ефективність серця різко знижується.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)