АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи управління якістю

Читайте также:
  1. Автоматичні апарати. Будова, монтаж і обслуговування. Управління електроприводом з їх допомогою
  2. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  3. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  4. Аналіз як функція управління
  5. Б) місцеві органи управління.
  6. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  7. В. Органи державної виконавчої влади, що здійснюють управління у сфері економіки, складають четвертий вид суб’єктів господарювання.
  8. Види структур управління.
  9. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  10. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  11. Виховання учнів початкової школи та принципи їх реалізації.
  12. Відділи та управління виконавчих комітетів, порядок їх формування, пошуки оптимальної структури

Для того щоб успішно керувати організацією і забезпечувати її функціонування, необхідно спрямовувати та контролювати її діяльність систематично і відкрито. Успіху можна досягти завдяки впровадженню та актуалізуванню певної системи управління, розробленої для постійного поліпшення показників діяльності, з урахуванням потреб усіх зацікавлених сторін. Управління організацією охоплює управління якістю поряд з іншими аспектами управління.

Встановлено вісім принципів управління якістю, які найвище керівництво може використовувати для поліпшення показників діяльності організації.

Першим принципом загального управління якістю є орієнтація на споживача. Водночас орієнтація на клієнта-споживача управлінських і громадських послуг та наближення управління до нього є одним з пріоритетів сучасної парадигми суспільного управління [13]. Для органа суспільного управління дуже важливо у своїй повсякденній роботі дотримуватися цього принципу-пріоритету. Оскільки у ролі споживача можуть виступати підприємства і організації, органи влади, фізичні особи, важливо також вміти забезпечити баланс інтересів усіх сторін.

Для найкращого розуміння та збалансування інтересів усіх сторін слід розробити класифікацію споживачів послуг суспільного сектору та створити механізм відстеження задоволеності споживачів з метою організації процесу постійного вдосконалення.

Другий принцип менеджменту якості – роль вищого керівництва – визначає мету, напрями й завдання діяльності, а також створення відповідного робочого середовища організації.

Для впровадження підходів, які вище керівництво має покласти в основу своєї діяльності відповідно до принципів TQM, необхідно:

– доповнити напрями політики й завдання органа формулюваннями щодо якості;

– забезпечити орієнтацію на вимоги споживача;

– підвищити обізнаність персоналу та його мотивацію;

– створити й забезпечити функціонування системи менеджменту якості;

– забезпечити підтримку основних процесів;

– знайти або створити необхідні ресурси;

– проводити регулярний аналіз системи менеджменту якості;

– вживати заходи щодо вдосконалення системи.

Третім принципом загального менеджменту якості є залучення працівників усіх рівнів до участі у створенні, впровадженні та постійному удосконаленні системи менеджменту якості. Це передбачає створення умов, за яких кожний співробітник повністю розкриватиме свої здібності, використовуючи кваліфікацію для максимального задоволення споживачів. Багато в цьому напрямку може бути зроблено за рахунок удосконалення організаційної структури, чіткого розподілу повноважень, обов’язків і прав, доопрацювання положень про структурні підрозділи і посадових інструкцій (формальна сторона впровадження системи менеджменту якості). Тут корисно скористатися досвідом професіоналів з якості – працівників спеціалізованих консалтингових організацій.

Дуже вагомий внесок у залучення працівників робить цільове навчання.

Але треба розуміти, що залучити персонал до участі у створенні, впровадженні та постійному удосконаленні системи менеджменту якості тільки завдяки формальному документуванню і навчанню неможливо. Потрібна зміна організаційної культури – втілення нової організаційної культури суспільного управління [13].

Досвід розвинутих країн вказує на те, що при реалізації концепції TQM в організації відбувається глибока зміна культури, що супроводжується певними змінами корпоративних цінностей (таблиця) [9].

Таблиця

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)