АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Управління інноваційним розвитком підприємства

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  3. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  4. Автоматичні апарати. Будова, монтаж і обслуговування. Управління електроприводом з їх допомогою
  5. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  6. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  7. Аналіз грошових потоків підприємства.
  8. Аналіз грошових потоків підприємства.
  9. Аналіз ділової активності та рентабельності підприємства
  10. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  11. Аналіз забезпеченості підприємства персоналом
  12. Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами

Під інноваційною діяльністю розуміється діяльність колективу, спрямована на забезпечення доведення науково-технічних ідей, винаходів (новацій) до результату, придатного до практичного застосування та реалізації їх на ринку з метою задоволення потреб суспільства в конкурентоспроможних товарах і послугах. У статті 3 Закону України «Про інвестиційну діяльність» інноваційна діяльність визначається як «одна з форм інвестиційної діяльності», що здійснюється з метою впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво і соціальну сферу. Ця діяльність охоплює:

• випуск і поширення принципово нових видів техніки і технології;

• прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

«реалізацію довгострокових науково-технічних програм з великими строками окупності витрат;

• фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

• розробку і впровадження нової ресурсозберігаючої технології, призначеної для поліпшення соціального й екологічного становища.

Інноваційна діяльність пов'язана з трансформацією наукових досліджень і розробок, винаходів і відкриттів у новий продукт або новий технологічний процес, які впроваджуються у виробничий процес, або в новий підхід до соціальних послуг. Інноваційна діяльність передбачає створення цілого комплексу наукових, технологічних, організаційних, фінансових і комерційних заходів, які у своїй сукупності ведуть до створення інновації «під ключ», тобто повністю готової до реалізації на ринку.

Серцевиною інноваційної діяльності на підприємстві є освоєння (комерціалізація) нових видів продукції або методів її виробництва, доставки і реалізації. Визначаючи напрями інноваційної діяльності, керівництво фірми вирішує, на чому зосереджувати увагу: на продуктових чи технологічних інноваціях. При цьому важливо, хто є «ініціатором» інновації: споживач, постачальник чи конкурент.

Інноваційна діяльність у повному обсязі має комплексний, системний характер і охоплює такі види роботи, як пошук ідей, ліцензій, патентів, кадрів, організацію дослідницької роботи, інженерно-технічну діяльність, яка об'єднує винахідництво, раціоналізацію, конструювання, створення інженерно-технічних об'єктів, інформаційну та маркетингову діяльність. Усе це створює прогресивні умови для інноваційного розвитку та активізації інноваційних процесів. Тобто інноваційна діяльність розглядається як сукупність робіт, які виконуються певними організаційними структурами від зародження ідеї, її розроблення і до комерціалізації в умовах конкуренції.

Особливе значення має удосконалення системи управління. Розвиток системи управління підприємства здійснюється шляхом розробки і впровадження управлінських інновацій.

Управління інноваційною діяльністю підприємства передбачає:

o розроблення інноваційних цілей розвитку;

o створення системи інноваційних стратегій;

o аналіз зовнішнього середовища з урахуванням невизначеності та ризику;

o аналіз інноваційного потенціалу фірми;

o оцінку ситуації на ринку;

o пошук інноваційних ідей, ліцензій, ноу-хау;

o прогнозування ситуації на ринку;

o планування та організацію наукових розробок, їх впровадження у виробництво;

o удосконалення організаційної структури управління;

o управління персоналом;

o оцінювання ефективності інноваційних проектів;

o вивчення ринкової кон'юнктури, інноваційної діяльності конкурентів;

o дослідження ринку для нових продуктів і технологій (місткість ринку, умови й еластичність попиту тощо);

o дослідження ресурсів, необхідних для проведення інноваційних процесів;

o аналіз ризиків інновацій, визначення методів їх мінімізації;

 

На фірма «Дана-Мода» на даний час обладнане новітнім устаткуванням фірм Японії, Германії, Іспанії, використовує сучасну технологію при виготовленні швейної продукції. На підприємстві працюють автоматизовані системи проектування на розкрою одягу, використовується техніка на всіх етапах виробництва та управління. Обновили швейні машини на більш новітні технології, які мають більше 10 видів можливості шиття. Все це допомагає працівнику зручності, а також більш швидший метод виконання своїх обов’язків. Завдяки тому що поновлені бази даних на комп’ютері керівники мають чіткий контроль над виконанням готової продукції.

Висновок

За період проходження виробничої практики я детально ознайомилася з підприємством, його організацією та виробничою структурою, формою власності, технологічними процесами виготовлення швейних виробів, системою організації та планування виробничих процесів.

ТОВ «Дана-Мода» є самостійним господарчим суб’єктом, володіє всіма правами юридичної особи, має свій самостійний бухгалтерський баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків. На сьогодні Товариство з обмеженою відповідальністю «Дана – Мода» - господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Основні види діяльності підприємства це: виробництво верхнього одягу; виробництво верхнього одягу за індивідуальними замовленнями населення; роздрібна торгівля одягом.

Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є збори учасників, що складаються з учасників або призначених ними представників

Підприємство складається з таких виробничих підрозділів:

 Експериментальний цех;

 Підготовчий цех;

 Розкрійний цех;

 Швейний цех;

 Механіко-енергетична служба;

 Склад готової продукції;

 Склад фурнітури.

Робота підприємства має плановий характер, розробляються поточні та перспективні плани.

Для більш ефективної роботи підприємству слід більше уваги приділяти маркетинговій політиці, вивченню попиту на продукцію, рівню рентабельності та цін на свою продукцію. Для вирішення цих питань на підприємстві потрібно створити маркетингову службу. Також підприємству слід приділяти більше уваги підвищенню продуктивності праці та більш ефективному використанню робочого часу.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)