АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КОНСУЛЬТУВАННЯ ПРИ АЛКОГОЛІЗМІ

Читайте также:
  1. А.3.1. Консультування вагітної перед операцією КР
  2. Етапи медико-генетичного консультування.
  3. Історія виникнення телефонного консультування
  4. ОСНОВНІ ЕТАПИ ПРОЦЕСУ КОНСУЛЬТУВАННЯ
  5. Основні методи телефонного консультування
  6. Псіхологіческое консультування при алкоголізмі
  7. РОЗДІЛ V СПЕЦИФІКА ТЕЛЕФОННОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ РІЗНИХ КАТЕГОРІЙ
  8. Соціальне консультування
  9. Соціальне посередництво і консультування
  10. Специфіка консультування абонентів, які переживають кризовий стан
  11. Телефонне консультування осіб з проблемами залежності

Причини алкоголізму: соціальні, біологічні і психологічні причини.

Біологічні причини бачать в особливостях метаболізму індивіда — деякі люди дуже чутливі до алкоголю. Інші, навпаки, відрізняються підвищеною толерантністю, споживають надмірні дози спиртних напоїв і стають алкоголіками Bird (1973) вичерпно описав варіанти такої обумовленості.

1.Деякі консультанти алкоголізм розуміють як шкідливу звичку, ваду, слабкість характеру. Серйозної причини для випивки ніби і немає — просто п'ють тому що подобається, бракує воля, хтось розладнав або розсердив, неможливо опиратися впливу друзів, або просто тому що так вже вийшло.

Консультант при такому підході прямо говорить клієнту, що він думає про алкоголіків взагалі і конкретно про клієнта, а також роз'яснює, що той повинен робити. Зрозуміло, слід перестати пити, більше часу уділяти сім'ї, роботі, знайти хобі і т.п.

2.Консультанти, які бачать причини пияцтва в життєвих турботах, в прагненні втекти від важкої і хворобливої реальності, всю свою енергію направляють на розкриття труднощів і проблем, що уникають клієнтом.

Консультант повинен бути люб'язний з клієнтом, проте не м'якосердий, оскільки дуже легко можна стати жертвою маніпуляцій клієнта, адже алкоголіки відрізняються умінням викликати співчуття, привертати на свій бік і таким чином утримувати консультанта на безпечній відстані.

3.Убачаючи причини алкоголізму єдино в життєвих труднощах, ми часто не зачіпаємо істотний чинник - внутрішні конфлікти, страх перед самим собою.

Консультанту слід мати на увазі, що деяким алкоголікам взагалі не можна допомогти

 

Працюючи з алкоголіком, консультант повинен враховувати деякі принципи:

• по-перше, консультування може відбуватися, тільки коли клієнт не п'є. П'ючому клієнту допомогти неможливо;

• по-друге, контакт з клієнтом-алкоголіком досить амбивалентен, оскільки залежність від консультанта змішується з ворожим, маніпулятивним відношенням до нього. Консультанту доводиться усилювати залежність клієнта від себе, замінюючи нею залежність від алкоголю, яку алкоголік схильний заперечувати

• по-третє, консультант зобов'язаний розібратися в своїх реакціях контрперенесення по відношенню до клієнта. При роботі з алкоголіками нерідко виникає відчуття безнадійності, оскільки здається, що вкладені зусилля даремні. Консультант повинен чітко розуміти, що він не в силах зупинити пияцтво алкоголіка. Він може лише допомогти алкоголіку прагнути тверезості, але не здатний примусити його кинути пити".Анонімні алкоголіки" (АА), що спирається на програму 12 кроків.

Алкоголізм - це одна з найважливіших соціальних проблем сучасності, одна з найскладніших медичних проблем і, зрештою, одна з найскладніших проблем психологічної й психологічної допомоги.

 

Причини алкоголізму намагаються пояснити по різному, і кінцевого пояснення не існує. Одні науковці вважають, що алкоголізм можна діагностувати, коли вживання алкоголю порушує здоров'я і стає необхідним для підтримування нормальної активності. Інші вчені стверджують, що алкоголізм належить до особистісних порушень, що проявляються в психічній і фізичній залежності. Треті називають алкоголізм процесом уживання алкоголю, змінами психічного стану, що створює проблеми у стосунках із членами сім'ї, родичами, друзями, співробітниками, протиправні дії. В останньому випадку абсолютна кількість вживаного алкоголю не дуже важлива.

Завдання консультанта

1. Стратегія й тактика роботи консультанта зумовлена розумінням причин алкоголізму.

2. Консультант при такому підході відверто говорить клієнту, що він думає про алкоголіків узагалі й конкретно про клієнта, а також пояснює, що той повинен робити. Зрозуміло, слід перестати пити, більше часу приділяти уваги сім'ї, роботі, знайти хобі і т. п. Інколи настанови мають хороший безпосередній ефект - клієнт перестає пити й починає "нове життя".

3. Консультанти, котрі вбачають проблеми п'янства в життєвих турботах, в намаганні втекти від важкої реальності, всю свою енергію спрямовують на розкриття труднощів і проблем, яких уникають клієнти.

4. Консультант повинен бути люб'язним із клієнтом, проте не м'якосердим, оскільки легко можна стати жертвою маніпуляцій клієнта, бо алкоголіки відзначаються умінням викликати співчуття, залучити на свою сторону і таким чином утримувати консультанта на безпечній відстані.

5. Убачаючи причини алкоголізму тільки в життєвих труднощах, ми часто не зачіпаємо суттєвий фактор - внутрішні конфлікти, страх перед самим собою.

6. Консультанту необхідно звернути увагу на сексуальну сферу алкоголіка. Хворим алкоголізмом властиві страхи з приводу статевої потенції і взагалі повноцінності свого статевого життя. Оскільки алкоголік багато часу проводить в одностатевій компанії, у нього можуть виникнути страхи через мастурбації чи гомосексуальні бажання.

7. Розкрити суть внутрішнього світу свого клієнта не легко і навіть ризиковано. Клієнт, зіткнувшись із фактом, що його страхи, таємниці статевого життя доступні сторонній людині, може відчувати напади і починає агресивно реагувати на консультанта, а потім п'янствувати ще інтенсивніше.

 

Різні психози при алкоголізмі викликаються руйнуванням нервової системи.

Симптоматика психозу така — стомлюваність понад норму, безпричинні страхи, безсоння або нічні кошмари. Форми психозу бувають наступні.

1. Біла лихоманка. Характеризується або безсонням, або видіннями якихось інфернальних істот.

2. Галюциноз. Хворий чує голоси, у нього загострено почуття тривоги і безсоння.

3. Марення (см вищий). * Психози ведуть до вбивств і самогубств. Вони

заподіюють постійні страждання рідним і близьким що п'є.

Енцефалопатія виникає на останній стадії алкоголізму.

Відхилення тут дуже сильні і на психічному, і на фізичному рівні.

Симптоми — здуття живота і почуття наповненості шлунку. Обстеження виявляє збільшення печінки, зміну форми її країв. За відсутності лікування дистрофія печінки може перейти в гепатит і цироз.

Збільшення печінки характерне для другої стадії печінкових захворювань при алкоголізмі. Симптоми — здуття живота, тяжкість в правому підребер'ї, блювота і нудота. У печінці з'являються рубці.

Цироз — найважче захворювання. Його ознаками є серйозне порушення роботи шлунково-кишкового тракту, різке зниження маси тіла, жовтуватий або сіруватий колір шкіри. Вона стає тонкою, мова — гладким, спостерігається сильне выпа-дение волос. Часто відбуваються шлункові кровотечі через розширення вен стравоходу. У більшості випадків цироз закінчується смертю в тяжкій агонії.

Панкреатит — захворювання підшлункової залози. Воно не призводить до летального результату, але викликає значне погіршення стану здоров'я. При атаці панкреатиту відзначається підвищена температура, почуття «смоктання під грудьми», здуття живота, розлад травлення, нудота і блювота. Може з'явитися жовтяниця.

Гастрит — ушкодження слизової оболонки шлунку. Його симптоми схожі з симптомами панкреатиту. Гастрит викликає виразку шлунку і дванадцятипалої кишки.

Імпотенція — згасання еректильної функції у чоловіків і зниження вироблення статевих гормонів. Викликається або пияцтвом безпосередньо, або пов'язаними з ним сімейними конфліктами. Погодитеся, що вічно п'яний партнер з постійним перегаром не викликає сексуального потягу.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)